Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Voorlopig beleid in belgie

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Belgie: Voorlopig beleid in belgie

  Korting op 420shop
  Wetgeving bij ons hierzo in belgie land.

  Op 31 januari 2005 verscheen in het Belgisch Staatsblad een nieuwe Gemeen-schappelijke Richtlijn 'omtrent vaststelling, registratie en vervolging van inbreuken inzake bezit van cannabis'. Hiermee wordt - in afwachting van een nieuwe wet - een voorlopig antwoord gegeven op de vernietiging door het Arbitragehof op 21 oktober 2004 van artikel 16 van de nieuwe drugwet van 2003.
  Aanleiding daartoe was het ontbreken van een concrete invulling van een 'gebruiks-hoeveelheid van cannabis' en de vage omschrijving van de concepten 'problematisch gebruik' en 'maatschappelijke overlast'. Die creŽerden volgens het arbitragehof rechtsonzekerheid voor de burger.

  Ondanks de nieuwe drugwet die van kracht is sinds juni 2003, blijft cannabis een illegaal product. Aan cannabisbezit en/of -gebruik kan altijd een straf vasthangen, zowel voor minderjarigen als voor meerderjarigen. Er is dus geen legalisering, wel een decriminalisering gebeurd: cannabisbezit en/of -gebruik wordt niet meer per definitie vervolgd.

  De nieuwe wetgeving is niet van toepassing op minderjarigen (- 18 jaar): bezit en gebruik van zowel cannabis als van andere illegale drugs blijft in alle omstandigheden verboden. Wanneer een minderjarige betrapt wordt met drugs, maarkt de politie een PV op en bezorgt dit aan het parket. Ook de ouders worden verwittigd.
  Bij het parket wordt beslist wat er met het dossier gebeurt. Er zijn verschillende mogelijkheden :

  Waarschuwingsoproeping;
  Bemiddeling;
  Voorstel tot ouderstage;
  Seponering.
  De minderjarige is niet verplicht om in te gaan op de voorstellen van het parket en kan er de voorkeur aan geven om zijn zaak door een rechter te laten beoordelen. Als het parket zelf wil overgaan tot vervolging, moet het dossier voldoende aanwijzingen van schuld bevatten.
  De jeugdrechter heeft op zijn beurt ook weer verschillende mogelijkheden.

  Ook voor meerderjarigen blijft cannabis verboden, maar aan het bezit van cannabis voor eigen gebruik wordt de laagste vervolgingsprioriteit gegeven.
  De politie maakt bij vaststelling van bezit voor eigen gebruik wel een vereenvoudigd procesverbaal op, waarin onder andere worden opgenomen:

  plaats en datum van de feiten
  aard van de feiten (type en hoeveelheid van het product)
  volledige identiteit van de dader
  samenvatting van zijn versie van de feiten
  Vaststelling van persoonlijk gebruik geeft in principe geen aanleiding tot inbeslagname van de cannabis.
  Indien bezit echter gepaard gaat met verzwarende omstandigheden of verstoring van de openbare orde, maakt de politie een gewoon procesverbaal op, dat wordt doorgestuurd naar het parket. Bij het parket kan de procureur dan verschillende maatregelen treffen:

  Seponering met waarschuwing van de politie en eventueel doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpverlening
  Pretoriaanse probatie
  Minnelijke schikking
  Doorverwijzing naar de correctionele rechtbank
  Deze bepalingen uit de nieuwe drugwet zijn enkel van toepassing op cannabis. Bezit en/of gebruik van alle andere illegale drugs wordt altijd vervolgd. Er wordt een procesverbaal opgemaakt, het parket wordt ingeschakeld en er volgt eventueel een verwijzing naar de correctionele rechtbank. Het strafrecht geldt zoals beschreven in de wet van 24 februari 1921, mťt verzwaring: geldboete ťn gevangenisstraf.
  De nieuwe wet beklemtoont ook hier wel het belang van hulpverlening.

  Wat het verkeer betreft, is er niks veranderd: de verkeerswet verbiedt rijden onder invloed van cannabis.

  Grtz.
  Last edited by Jointjedraaien; 20 May 2010, 01:48.

  #2
  Re: Voorlopig beleid in belgie

  en het kweken, mag je plantjes in jetuin hebben voor eigen gebruik?

  Comment


   #3
   Re: Voorlopig beleid in belgie

   In BelgiŽ mag je 1 plant per volwassen persoon hebben, ofwel 3 gr op zak hebben.

   In Nederland mag je 5gr op zak hebben en 5 planten per persoon hebben.

   Greetz

   Comment


    #4
    Re: Voorlopig beleid in belgie

    Dat is 'gedoogd'.
    Dus als je pech hebt kan er toch een proces verbaal voor worden opgesteld. Of misschien dat ze je plant weghalen.
    Eigenlijk is het allemaal niet duidelijk, en daar probeert TUP verandering in te brengen...

    Grtz
    Skanna

    Comment


     #5
     Re: Voorlopig beleid in belgie

     TUP is volgens mij een groep activisten die het wel bij het juiste eind hebben, maar toch niet zo van wanten weten langs de financiŽle kant. Lidmaatschap kost geld en op vergaderingen hebben enkel leden recht tot spreken. Bovendien beloven ze je in ruil voor het lidgeld de oogst van 1 volwassen plant, die dan zogezegd "jouw" plant is. Tot dusver is er nog geen plantage in werking door TUP en ik zie dat ook nog niet gauw gebeuren. Waar voor je geld krijg je niet, en dat is toch het radicaal tegengestelde van wat wij willen?

     Ik denk dat de meesten onder ons kweken om een duit te besparen inzake hun rookgedrag, ik alleszins toch. Ik krijg graag iets terug als ik iets zou investeren en tot dusver is TUP hun belofte nog niet nagekomen tegenover de leden. Reden temeer voor mij om niets in te brengen binnen die organisatie.

     Verandering moet er komen door individuen die samen een groep vormen, niet door een organisatie met financiŽle doeleinden. Het geld mag dan wel herinvesteerd worden in advocaten e.d., maar toch vind ik dat de leden er iets aan moeten hebben. TUP is een beetje aan het gokken met de centen van collega-blowers, zo lijkt me.

     Greetz

     Comment


      #6
      Re: Voorlopig beleid in belgie

      Das een mooie uitleg Cannaboy, en hij klopt helemaal

      Comment


       #7
       Re: Voorlopig beleid in belgie

       25Ä per jaar vind ik toch niet heel veel om op die manier iets veranderd te krijgen.
       Je kan trouwens checken welke enorme bedragen dat oplevert -
       http://www.trektuwplant.be/csc/Boekhouding

       Ik wil ook een duit besparen inzake mijn rookgedrag. Ik krijg ook graag iets terug als ik iets investeer. TUP is altijd duidelijk geweest met hun bedoeling: we gaan de wet testen door een plantage te beginnen met 1 plant per persoon. Als dit niet zou lukken, zouden we met de centen een rechtszaak voeren zodat iedereen dat later wel zou kunnen. Ik heb niet het gevoel dat TUP zijn belofte niet is nagekomen. Naast mensen die liever geen lid worden omdat ze vinden dat TUP zijn beloftes niet houdt, zijn er ook veel mensen die gewoon bang zijn. Dat is niet erg en eigenlijk niet meer dan normaal, maar dat helpt de zaak natuurlijk niet vooruit.

       TUP is een groep individuen en is geen organisatie met financiŽle doeleinden (vzw = vereniging zonder winstoogmerk). Het is de enige organisatie die ik ken die zich verzet tegen het herinvoeren van het in beslag nemen van je plant. De actie heeft deze keer toch al duidelijk gemaakt dat ik dat niet goed vind. Ik heb dus ook het gevoel dat ik er iets aan gehad heb. En ik zou het eerder 'zwoegen' noemen, ipv 'gokken'.

       Comment


        #8
        Re: Voorlopig beleid in belgie

        Beste Cannaboy

        Trekt Uw Plant blijft bij haar doelstelling. Zolang de ministeriŽle richtlijn nog van kracht is blijft de vzw haar leden assistentie bieden bij het grootbrengen van hun persoonlijke cannabisplant. De Antwerpse rechter heeft op 25 april 2007 uitgesproken dat het recht op vereniging door de Grondwet wordt gegarandeerd, en dat het bestaan van onze vzw wettelijk is. Mensen kunnen anoniem lid worden, al moeten wij wel kunnen vaststellen dat ze aan de regels voldoen. Leden van Trekt Uw Plant moeten meerderjarig, in BelgiŽ woonachtig en op de hoogte zijn van zowel de risicoís van cannabisgebruik als van de Belgische cannabiswetgeving en zich vrijwillig aangemeld hebben. Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet is welkom.

        Elk TUPlid krijgt een welkomstpakket waarmee hij/zij in principe een buitenplant kan grootbrengen.

        Wij zouden ook graag zonder geld werken maar advocaten, drukkers en telefoonmaatschappijen doen dat nu eenmaal niet.

        Groene groeten

        Joep

        TUP

        Lange Lozanastraat 14

        2018 Antwerpen

        info@encod.org

        Tel. +32 3 293 0886 / +32 495 122 644

        Comment


         #9
         Re: Voorlopig beleid in belgie

         Bij nader inzien ga ik mijn mening moeten veranderen naar TUP toe. Ik vind het bijzonder moedig wat jullie gedaan hebben in Antwerpen en bijzonder laf wat de politiediensten ervan gemaakt hebben.

         Hetgene ik vooral bewonder is het uitdelen van "gratis" startersets voor jullie leden. Mooi initiatief, zo kunnen ze toch nog - weliswaar anoniem - hun eigen plantje kweken.

         Wat dat lidgeld betreft: ik zou eerder een voorstander zijn van gratis lidmaatschap, maar met vrijwillige bijdragen door de leden. Zo ga je een pak meer leden aantrekken en bijgevolg gaan jullie acties meer impact hebben op de doorsnee, niet-blowende bevolking.

         Als jullie dan extra fondsen willen verwerven voor jullie organisatie, kunnen jullie nog altijd eetfestijnen organiseren. Nu de zomer in aantocht is, lijkt een grote bbq of een mosselfestijn me wel leuk. En geef nu toe, welke blower zou zijn/haar boefkick niet graag uitwerken tussen een toffe bende medeblowers ?

         Ik hoop dat ik jullie op positieve ideŽen heb gebracht en dat jullie organisatie slaagt in haar opzet.

         Een voor allen, allen voor een!

         Greetz
         Cannab0y

         Comment

         Footer Left Ad

         Collapse
         Bezig...
         X