Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Medische Cannabis in Belgie?

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Belgie: Medische Cannabis in Belgie?

  Korting op 420shop
  Hoe staat het daarmee? Graag feiten, zoals:

  3.1.7. <Cannabis>
  Sinds 2004 financiert de federale overheid Volksgezondheid het Belgische luik van de INCANT studie. INCANT is de afkorting van International <Cannabis> Need of Treatment en omvat de evaluatie en implementatie van een Multi Dimensional Family Therapy (MDFT) in 5 Europese landen (BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland). Deze behandeling is een gespecialiseerde, multidimensionele gezinstherapie voor adolescenten met een cannabismisbruik of -afhankelijkheid. De eindresultaten van deze studie worden verwacht in 2010.
  Dit komt uit het Belgisch Staatsblad (publicatie : 2010-04-15). En je kunt zelf alles wat daarin staat over cannabis zelf opzoeken via de website: http://www.ejustice.just.fgov.be/doc/rech_n.htm

  http://www.incant.eu maar ook nog niet gelezen...

  #2
  Re: Medische Cannabis in Belgie?

  Ik heb de titel even veranderd in 'Medische Cannabis in Belgie?' Ipv 'Medische Cannabis is Belgie?'.

  Goed dat je het net afspeurd naar de juiste informatie.
  [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

  Comment


   #3
   Re: Medische Cannabis in Belgie?

   Met mediwiet gaat de hemel open - De Standaard - 29/09/2003

   Schriftelijke vraag nr. 4-2838
   van Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) d.d. 22 januari 2009
   aan de minister van Justitie
   Medicinale cannabis - Schengen-verklaring - Gebruik van medicinale cannabis in ons land
   Akkoord van Schengen
   officieel document
   geneeswijze
   psychotropicum
   verdovend middel
   handel in verdovende middelen
   Chronologie
   22/1/2009 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/2/2009 )
   4/5/2009 Antwoord
   Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-2837
   Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-642
   Vraag nr. 4-2838 d.d. 22 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)
   In 2003 heeft Nederland medicinale cannabis gelegaliseerd. Dit maakt dat wie op doktersvoorschrift in Nederland, via een goed geregeld en gesloten systeem aan cannabis kan komen om dit voor medische doeleinden te gebruiken. Het gebruik van medicinale cannabis beperkt zich door deze regelgeving niet enkel tot binnen de Nederlandse landsgrenzen.
   Dankzij een zogenaamde Schengen-verklaring kunnen zij die op voorschrift van een Nederlandse arts medicinale cannabis gebruik voor hun gezondheid, deze medicinale cannabis meenemen over de Nederlandse landsgrenzen. De patiŽnt moet dan samen met zijn Nederlandse arts een verklaring invullen indien men reist naar de landen van de Schengen-zone (BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, ItaliŽ, Letland, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, TsjechiŽ en Zweden). De periode die men met medicinale cannabis in een ander Schengen-land mag verblijven wordt beperkt tot dertig dagen.
   Graag had ik van de geachte minister geweten of een Belgische patiŽnt die een voorschrift voor medicinale cannabis om medische redenen bij een Nederlandse arts, en die in het bezit is van een Schengen-verklaring, juridische problemen kan ondervinden wanneer hij de medicinale cannabis in ons land binnen de dertig dagen gebruikt.

   Antwoord ontvangen op 4 mei 2009 :
   Op basis van de inlichtingen die verschaft werden door de bevoegde diensten kan ik volgende elementen van antwoord aanreiken.
   Vooreerst wil ik opmerken dat de vraag eveneens gesteld werd aan de minister van Volksgezondheid. Als bijlage vindt u het ontwerp van antwoord ter info.
   Het klopt dat het voorschrijven van cannabis om medische redenen in Nederland gelegaliseerd werd in 2003. Een Nederlandse arts kan in Nederland dan ook cannabis voorschrijven, daaronder begrepen aan een Belgische ingezetene.
   Er moet evenwel worden bepaald of een Belgische ingezetene de Belgische grens mag oversteken met deze stof.
   Op grond van de VN-verdragen inzake verdovende middelen is de invoer van verdovende middelen en psychotrope stoffen, en bijgevolg ook van cannabis, enkel mogelijk op grond van een voorafgaande toestemming verleend door een bevoegde nationale autoriteit.

   In artikel 75 van de Schengenuitvoeringsovereenkomst van 14 juni 1985 was met deze situatie rekening gehouden.
   In dit artikel is het volgende gesteld:
   1. In het reizigersverkeer naar of binnen het grondgebied van de Overeenkomstsluitende partijen mogen personen de ten behoeve van een medische behandeling benodigde verdovende middelen en psychotrope stoffen met zich meevoeren, indien zij bij controle een door een bevoegde autoriteit van de Staat van hun ingezetenschap afgegeven of gewaarmerkte verklaring overleggen.
   2. Vorm en inhoud van de in lid 1 bedoelde verklaring, voor zover afgegeven door ťťn der Overeenkomstsluitende partijen, en in het bijzonder de gegevens aangaande de aard, hoeveelheid en reisduur worden door het Uitvoerend Comitť vastgesteld.
   3. De Overeenkomstsluitende Partijen stellen elkaar in kennis van de autoriteiten die tot afgifte of waarmerking van de in lid 2 bedoelde verklaring bevoegd zijn".
   Dit impliceert dat een Staat enkel voor haar eigen ingezetenen een dergelijk document kan afleveren.
   Bovendien moet opgemerkt worden dat deze Schengenbepaling nooit echt ten uitvoer kon worden gelegd. De Farmaceutische Inspectie van het departement Volksgezondheid van de verschillende landen heeft weliswaar een standaardformulier opgesteld. Sommige rubrieken blijken evenwel op verschillende wijze te zijn geÔnterpreteerd in de verschillende talen en er kon geen oplossing worden gevonden voor een probleem inzake de waarmerking van de toestemmingen.
   Aldus kan worden besloten dat wanneer een reiziger wordt gecontroleerd door een douane- of politiedienst en deze reiziger zich beroept op het medisch voorschrift voor het bezit van cannabis, hij in het bezit moet zijn van het ad-hoc-Schengenformulier ondertekend door de bevoegde centrale autoriteit. Indien dit niet het geval is, is hij niet in orde. Indien hij in het bezit is van dit behoorlijk ingevulde formulier (wat vrijwel nooit het geval zal zijn), kan hij niet worden vervolgd.
   http://www.senate.be/www/?MIval=/Vra...R=2838&LANG=nl

   Comment


    #4
    Re: Medische Cannabis in Belgie?

    Voor zo ver ik weet is medisch gebruik van ons geliefde plantje in Belgie bijna onbestaande
    Een vriend van mij heeft MS en hij kreeg te horen dat er jaarlijks amper 10 mensen mogen deel nemen aan een soort van experiment met medicinale cannabis en hij kwam niet in aanmerking omdat hij zogenaamd niet ziek genoeg is. Terwijl deze jongen wel MS heeft, pijn heeft, niet kan lopen, zijn armen nauwelijks kan bewegen, last heeft van doorlig wonden en nog veel meer. Met andere woorden in belgie moet je eigenlijk dood zijn om te kunnen deelnemen aan het 'experiment' en dan nog.. als ze aan tien zitten en jij bent elf dan heb je pech. Dus medicinale cannabis en belgie is net het zelfde als gewone cannabis in belgie. Brr wat woon ik toch in een apenland !!!

    Doei Dag
    Blow ze
    Smoor ze

    Comment


     #5
     Re: Medische Cannabis in Belgie?

     Die vraag in het parlement kwam van mij, maar er hoorden nog vragen en antwoorden bij. De conclusie van het parlement was dat een Nederlandse of een Belgische arts het mag voorschrijven, de patiŽnt het mag gaan kopen bij een Nederlandse apotheek, de patiŽnt het legaal mag gebruiken in BelgiŽ, MAAR HIJ MAG HET NIET VAN DE NEDERLANDSE APOTHEEK NAAR BELGIE BRENGEN!
     Dit is inderdaad BelgiŽ op zijn best.

     Comment


      #6
      Re: Medische Cannabis in Belgie?

      Toeterke, je hebt volledig gelijk, maar je weet ook dat geen enkele rechter een MS-patiŽnt zal veroordelen voor cannabisbezit, want kijk hieronder c)

      Oorspronkelijk geplaatst door viske View Post
      Die vraag in het parlement kwam van mij, maar er hoorden nog vragen en antwoorden bij.
      moet dit haast wel geloven, want hieronder vat je perfect de conclusie samen:

      Oorspronkelijk geplaatst door viske View Post
      De conclusie van het parlement was dat...
      a) een Nederlandse of een Belgische arts het mag voorschrijven,
      b) de patiŽnt het mag gaan kopen bij een Nederlandse apotheek,
      c) de patiŽnt het legaal mag gebruiken in BelgiŽ,
      d) MAAR HIJ MAG HET NIET VAN DE NEDERLANDSE APOTHEEK NAAR BELGIE BRENGEN!
      a) is superbelangrijk nieuws, maar ook maar normaal...
      b) is lulkoek - natuurlijk zijn Belgen die zich in Nederland bevinden aan de Nederlandse wet onderhevig.
      c) is ongelooflijk nieuws als het gaat over cannabis in het algemeen, en als het enkel over Nederlandse farmawiet gaat, hoef je het alleen maar in een ander zakje te stoppen.
      d) deze conclusie is een heel klein beetje kort door de bocht, omdat er gespeeld wordt met het idee dat cannabis dan een medicijn is, en daarvoor Europese richtlijnen en Shengen geldt, maar dat praktisch voor cannabis de nodige papieren niet afgeleverd worden. Maar dat is gewoon een praktisch bezwaar...

      Op dit vlak is nog een boel werk aan de winkel, alleen weet je dat dat Vlamingen te tam zijn voor openbaar protest.

      Comment


       #7
       Re: Medische Cannabis in Belgie?

       Voor de kleine d : Op een andere vraag in het parlement heeft de bevoegde minister geantwoord dat zij weigert dergelijke europese vergunningen uit te schrijven onder het mom van slechte vertaling tussen het Nederlands en het Frans. Ook heeft zij geantwoord dat een belgische patiŽnt deze vergunning zeker niet mag gaan halen bij een Nederlandse dokter. Ik weet, dit is allemaal zeer discutabel, maar dat is het antwoord van het belgisch parlement. Hoogst waarschijnlijk zou een gemotiveerd advocaat die de nodige motivatie en vrije tijd heeft, hier na enkele processen wel een eind aan kunnen maken, maar...

       Voor Toeterke, denk dat hij bedoelt gratis wiet krijgen van het ziekenfonds of minstens met terugbetaling

       Comment

       Footer Left Ad

       Collapse
       Bezig...
       X