Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Vrijspraak voor trekt uw plant

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Belgie: Vrijspraak voor trekt uw plant

  Korting op 420shop
  Vandaag, donderdag 26 juni 2008, zijn de vzw Trekt Uw Plant en 5 van haar leden vrijgesproken van strafvervolging voor het opzetten van een cannabisplantage.

  Op 27 juli 2006 plantten wij, met toelating van de stedelijke autoriteiten en de politie, in de Kruidtuin in Antwerpen een cannabiszaadje in de grond dat zou uitgroeien tot een moederplant. Op 12 december 2006 werd weeral in de Kruidtuin en weerom met toelating van de stedelijke autoriteiten en de politie door 6 leden van Trekt Uw Plant een stekje geknipt van deze moederplant. De 6 plantjes vormden de eerste gemeenschappelijke cannabisplantage van de vzw, op basis van het principe 1 plant per volwassen lid.

  Trekt Uw Plant heeft met deze plantage een concrete invulling willen geven aan de mogelijkheid die door de Belgische wetgeving is geschapen om cannabis voor eigen gebruik te kweken. In januari 2005 is een ministeriŽle richtlijn uitgevaardigd, volgens welke het bezit van max. 3 gram cannabis en 1 cannabisplant niet langer wordt vervolgd.

  Bij het opzetten van de plantage heeft Trekt Uw Plant de bepalingen van de ministeriŽle richtlijn stipt gevolgd. Toch ging het parket tot vervolging over.

  Eind oktober 2006 werd een lid van Trekt Uw Plant mondeling aangesproken door iemand van het parket van Antwerpen, die hem waarschuwde voor het feit dat datgene wat de vzw van plan was te doen (en uiteindelijk heeft gedaan) tot een maximale gevangenisstraf van 5 jaar zou kunnen leiden.

  In de behandeling van de rechtszaak voor de Rechtbank van Eerste Aanleg op 27 maart 2007 eiste substituut-procureur Lins max. 80 uur werkstraf tegen de leden van Trekt Uw Plant, en vroeg om ontbinding van de vzw die in zijn ogen omschreven kon worden als criminele organisatie.

  De rechtbank van eerste aanleg oordeelde uiteindelijk dat de vzw geen criminele organisatie is en veroordeelde de leden alleen maar voor het bezit van cannabis.

  Op 12 juni 2008, tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep heeft, in een onverwachte wending die iedereen die de zaak van dichtbij volgt met stomheid heeft geslagen, het Openbaar Ministerie aangekondigd, dat zij de strafvordering tegen de leden van Trekt Uw Plant zal laten vallen wegens verjaring.

  Deze ďverjaringĒ is door het Openbaar Ministerie zelf uitgelokt door tijdens de eerste zitting in hoger beroep op 24 januari 2008, toen van verjaring nog geen sprake was, om 5 maanden uitstel van de zaak te vragen. Het is het achterpoortje dat het Openbaar Ministerie nu gekozen heeft om haar nederlaag in deze zaak te verdoezelen. Justitie heeft afgeklopt maar is het debat over de kernvraag Ė is het telen van cannabis voor eigen gebruik nu vervolgbaar ja of nee Ė uit de weg gegaan.

  Deze uitspraak komt neer op een vrijspraak. Het Openbaar Ministerie stopt de vervolging die zij tegen ons heeft ingezet. Dit is een politiek signaal dat de ministeriŽle cannabisrichtlijn van 2005, volgens welke het bezit van max. 3 gram cannabis en een plant voor persoonlijk gebruik niet vervolgd worden, nog altijd geldig is en toegepast kan worden. Uit dit vonnis concluderen we dat de acties van Trekt Uw Plant volledig passen binnen de ministeriŽle richtlijn en dat deze acties in het vervolg kunnen worden toegelaten.

  Wij beraden ons nu over de volgende stappen die de vzw Trekt Uw Plant gaat nemen. Nieuwe acties volgen in het najaar.

  Joep Oomen / Philippe De Craene

  TREKT UW PLANT (vzw )
  Lange Lozanastraat 14
  2018 Antwerpen
  Tel. 03 293 0886
  GSM: 0495-122644 / 0494 - 807350
  E-mail:info@encod.org
  Website: http://www.trektuwplant.be
  Last edited by Jointjedraaien; 20 May 2010, 00:47.

  #2
  Re: VRIJSPRAAK VOOR TREKT UW PLANT

  Dat is wreed goed nieuws! Respect voor alle TUP'ers, hou ons op de hoogte

  Greetz

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X