Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

  Korting op 420shop
  Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken


  23 uur geleden

  bron: redactie


  Uithangbord van koffieshop Cool Running in Maastricht. Foto ANP

  Dat wordt straks nog lachen en gieren met die wietpas. Dat wil zeggen: als we niet gaan brullen van de lol! Want aan de invoering van de clubpas voor koffieshops, door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorzien per 1 januari aanstaande, zitten een heleboel haken en ogen die bij eerste lezing nogal kolderiek overkomen.
  Een flink aantal van die haken en ogen staan opgesomd in een uitgelekte notitie van het ‘Gemeentelijk overleg drugsaanpak’, de club waarin de zogenaamde koffieshophoudende gemeenten in Limburg, Brabant en Zeeland samenwerken en overleggen.
  De officieel nog vertrouwelijke notitie, het complete stuk vindt u hier, dateert van 9 september 2011. De rapportage is opgesteld door medewerkers van een advies- en managementbureau uit Amersfoort dat het overleg tussen de betrokken gemeenten begeleidt.
  Het uitgangspunt van de wietpas lijkt zo simpel: het plastic documentje - het krijgt de vorm en de afmeting van een pinpas - wordt slechts verstrekt aan ingezeten van Nederland. Dus buitenlanders, Belgen en Duitsers meegerekend, komen er niet voor in aanmerking.
  Maar Poolse seizoensarbeiders dan? Zij zijn woonachtig in Polen, maar in Nederland gebruiken ze het Nederlandse adres van hun tijdelijke onderdak (waar ze vaak met vele anderen wonen), waardoor ze - weliswaar tijdelijk - ingezetene zijn.
  En Nederlanders zonder vaste- woon of verblijfplaats? Zij zullen worden beschouwd als 'niet-ingezetene', zelfs al hebben ze nog nooit een voet over de grens gezet.
  En stel: de eigenaar van een Maastrichtse koffieshop - of een van meerdere van zijn medewerkers - woont in het buitenland? Geldt voor hem en zijn werknemers eveneens een toegangsbeperking? Met andere woorden: kan hun de toegang tot hun eigen zaak worden geweigerd? En is hij in overtreding als hij zonder pas de drempel van zijn eigen koffieshop binnenstapt? De gemeenten die de afgelopen maanden deelnamen aan het reguliere overleg hebben er niet zo n twee drie een antwoord op.
  Het omgekeerde is het geval als een bezoeker komt met een legitimatiebewijs en een recent bankafschrift waaruit het ingezetenschap van Maastricht blijkt. Op basis hiervan zou deze bezoeker in aanmerking komen voor een clubpas en toegevoegd kunnen worden aan de ledenlijst van een koffieshop. Maar wat als diegene kort daarna naar Lanaken of Riemst verhuist en feitelijk geen ingezetene meer is? Hij kan natuurlijk nog altijd doen alsof.

  Afgezien van het ingezetenencriterium, worstelen Maastricht en de andere gemeenten die straks met de wietpas te maken krijgen met een probleem van een heel andere aard: het lijkt juridisch vrijwel onmogelijk om een koffieshop als een besloten club te karakteriseren n tevens een horeca-exploitatievergunning uit te geven, zo valt te lezen in de uitgelekte nota. ,,De definitie van een horecabedrijf dan wel openbare inrichting is immers ‘een voor het publiek
  toegankelijke, besloten ruimte’. De vraag rijst of er nog sprake van een ‘openbare inrichting’ in de zin van de APV als het ingezetenencriterium en de daarbijbehorende clubpas wordt ingevoerd."
  Over het antwoord op die vraag zijn de juridisch adviseurs van de betrokken gemeenten heel stellig: nee! Het besloten karakter betekent dat een koffieshop straks niet meer vergunningplichtig is, terwijl zo'n horeca-exploitatievergunning wl gekoppeld is aan de handelingen die in een koffieshop worden verricht, aldus het uitgelekte stuk.
  Volgend probleem: de verstrekking van een clubpas is de verantwoordelijkheid van de koffieshophouder. Op grond van die verantwoordelijkheid mag hij bepalen wie lid mag worden van zijn club en wie juist niet. Een aantal gemeenten vreest dat eigenaars van koffieshops wel eens zouden kunnen gaan sturen op de hoeveelheid softdrugs die hun pasjeshouders afnemen. Leden die weinig kopen verliezen dan wellicht hun lidmaatschap om vervolgens plaats te maken voor grootverbruikers.
  Vanuit de koffieshopbranche schijnt zelfs al gedacht te worden aan 'prepaid ledenpassen', waardoor koffieshophouders gegarandeerd zijn van een minimale omzet. Maar zo'n variant is onwenselijk met het oog op de volksgezondheid, denken de betrokken gemeenten.
  En wat als een Nederlandse ingezetene lid wenst te worden van meerdere koffieshops tegelijk? Het lijkt moeilijk te controleren. Behalve dan als politie en gemeenten de mogelijkheid krijgen om regelmatig de ledenlijsten van de koffieshops naast elkaar te leggen, maar dat zou weer in strijd zijn met de privacy.
  Toch vinden de gemeenten die straks met de pas moeten gaan werken dat het fijn zou zijn dat er geen pasjes worden verstrekt als iemand al lid is van een andere club. Immers: een dubbel lidmaatschap kan het gevaar van doorverkoop op straat - aan buitenlanders of ingezetenen zonder pas - vergroten, aangezien er vette winsten te behalen vallen.
  Vragen, vragen en nog eens vragen. Moeilijke kwesties waarop de overleggende gemeenten vooralsnog geen antwoord hebben. De minister trouwens ook niet. Hij heeft nog niet gerageerd. Maar dat het ook voor hem allemaal behoorlijk ingewikkeld wordt staat nu al vast.
  En hoe zit het met leden van koffieshops die tijdelijk gesloten zijn omdat de eigenaar al dan niet opzettelijk de fout is ingegaan? Kunnen zij straks tijdelijk ergens anders terecht? Die kans lijkt klein, omdat de andere koffieshops - die zich immers te houden hebben aan maximale ledenaantallen - niet onmiddellijk plaats hebben op hun eigen ledenlijst.
  Waar deze mensen heen moeten om hun jointje of zakje wiet te scoren?
  Het is voorlopig de enige vraag die simpel te beanwoorden is: in het illegale circuit, waar anders?!
  U weet meer stuur door
  ---------- Post added at 20:08 ---------- Previous post was at 20:02 ----------

  gedogen kan niet meeren hoe komt dat?omdat ze nu een koffieshop met leden willen!wiet roken wordt ook maar gedoogt,met de clubpas zou je er recht op hebben,daar hadden ze niet over nagedachtals een nederlader recht heeft op het roken van wiet,dan is het niet gedoogt meer,maar in een klap legaalik zag dit al aankomen,maar daar hoef je ook niet zo bijzonder slim voor te zijn.wat een gekke daar
  Last edited by ceBep; 5 December 2011, 19:02. Reden: topic opgeschoond

  #2
  Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

  Yes Legalize It !

  Comment


   #3
   Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

   ze verzinnen elke keer wat nieuws, en na een poosje komen ze er achter dat andere wetten het praktisch verbieden. hier ook zo dus..
   ze snappen toch ook wel dat ze flink wat geld weghalen uit nederland. als die wietpas echt word doorgedrukt, krijgen we ook een stuk minder binnen
   van toerisme e.d Ik denk dat het grotere gevolgen heeft dan ze denken.

   gewoon legaliseren dus

   Comment


    #4
    Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

    Tumble: gedogen kan niet meer: dat is een standpunt, welke argumenten liggen daar aan ten grondslag?
    en hoe komt dat? Dit antwoord wordt ontleend aan het door jouw ingenomen niet beargumenteerd standpunt.
    omdat ze nu een koffieshop met leden willen:
    een coffeeshop heeft klanten, een vereniging of stichting heeft leden.
    wiet roken wordt ook maar gedoogt: het voorhanden hebben van gebruikershoeveelheden word gedoogd.
    met de clubpas zou je er recht op hebben: met een clubpas ben je gerechtigd om een koopovereenkomst aan te gaan met de vereniging of stichting met als voorwerp van de overeenkomst een bepaalde hoeveelheid wiet
    daar hadden ze niet over nagedacht daarover kan ik geen genuanceerd oordeel geven: ik kan immers niet onder de hersenpan van de wetgever kijken.

    als een nederlader recht heeft op het roken van wiet,dan is het niet gedoogt meer,maar in een klap legaalik zag dit al aankomen,maar daar hoef je ook niet zo bijzonder slim voor te zijn.wat een gekke daar

    Verder zal ik me maar van commentaar onthouden, je vindt je kennelijk slim. Wie ben ik omdat te weerspreken?

    Een nieuwe zee-advocaat op het forum? Wat een blijdschap verschaft het me dat ik slechts verstand heb van belastingrecht. Van de rest heb ik geen kaas gegeten en wil er trouwens geen kaas van eten. Dan had ik immers een andere discipline moeten kiezen.
    Last edited by Xtreme; 6 December 2011, 11:07.

    Comment


     #5
     Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

     Tja sluit me bij extreme aan
     God was never on your side..

     Comment


      #6
      Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

      Bella, even off-topic, ik vind je lief!

      Comment


       #7
       Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

       Belachelijk toch hoe kortzichtig de overheid is.

       In tijden van crisis nog meer dingen verbieden. Terwijl de meeste mensen nog net hun hoofd boven water kunnen houden.
       Zo zorg je wel dat er een crisis komt inderdaad.

       Wietpas is vragen om problemen. Zorg voor legale toelevering van coffeeshops. Dan heb je ook minder zwart circuit eromheen. Door de wietpas wordt het zwarte circuit weer groter.
       Misschien dan weer een extra reden dat ze het helemaal verbieden. Zo oliedom.

       Comment


        #8
        Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

        extreme,om een koffieshop te beginnen moet je van goede huizen komen,je word aan alle kanten tegen gewerkt,het is bijna onmogelijk.nu met die nieuwe wietpas,zullen meer ondernemers hier brood in zien,omdat er minder tegenwerking is,want het is iets nieuws!als iets nieuw is dan,is de tegenwerking nog niet klaar.een nieuw te openen cannabis gebruikers club zonder winst oogmerk,en die alleen maar gifvrije,dus niet verzwaarde,en onbespoten bio wiet wil gaan verkopen.zal volgend jaar niet alleen gedoogt gaan worden,maar ook legaal worden.de huidige koffieshop houders zijn nu te veel verweven met de criminaliteit,volgens justitie!.menig koffieshop houder is nu bang dat justitie,al hun winst van de afgelopen jaren,zal gaan terug vorderen!want een rechter heeft al beslist dat je niet meer dan 500 gram per dag mag verkopen.ze willen nu heel veel geld terug vorderen van de eigenaar van koffieshop checkpoint.mocht deze het hoger beroep verliezen,dan zijn alle koffieshop houders het bokje.groeten van een landrot

        Comment


         #9
         Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

         Beste tumble trimmert: volgens mij is het in een discussie een kwestie van "hoor en wederhoor". Ik ga in op je argumenten, maar voor zover mijn beperkte geestelijke bereik daar in voorziet ga je daar niet op in. Je betoog is prachtig, maar je blijft in gebreke om in te aan op mijn argumenten. Zo gaan we toch niet met elkaar om?

         Comment


          #10
          Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

          beste extreme,gedogen kan niet meer,omdat het gedoogbeleid op de schop gaat.in de plaats daarvan komen cannabis clubs.in Spanje is dit al een tijd aan de gang.om nu ervoor te zorgen dat deze club,s weer te groot worden,mogen ze maar een beperkt aantal leden hebben.door het beperkte aantal leden,zal de omzet gaan dalen per club<voorheen koffie schop>.hierdoor zullen oude koffie schop houders er al snel het bijltje bij neergooien,want de meeste zitten in duren,koop of huurpanden.het is dan gewoon weg niet meer rendabel voor hun,dan kunnen ze beter het pand verkopen.op het moment dat ze toch willen verhuizen naar minder dure locaties,mogen andere nieuwe spelers op de markt ook instappen,want de gedoog vergunningen zijn alle locatie gebonden.en ja die nieuwe spelers mogen ook stichtingen ,verenigingen zijn.en ja als die zonder winst oog merk zijn ,dan word de wiet daar goedkoper en schoner.en door het besloten karakter van deze club,s mag je daar gewoon de tijd van dure afhaal loketten zijn dan snel voorbij.en ja met een Nederlandse nationaliteit heb je het recht om van zo,n club lid te worden.natuurlijk zitten hier ook nadelen aan, maar we blijven .ik heb zelf al een keer mee gewerkt aan het oprichten van een sportclub,enkel en alleen maar omdat we toen korting kregen op het huren van ruimte in een sporthal.dit was ook een stichting,en het oprichten ervan was zo gedaan,en kosten niet veel.en beren op de weg zien doen we allemaal,als je maar niet toetert want dan ben je ook het bokje.

          Comment


           #11
           Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

           Gedogen blijft wel, maar in een andere vorm. Het wordt alleen "schimmiger". Cannabisclubs in verenigings- of stichtingsvorm worden hybride ondernemingen. Zelf zou ik de voorkeur geven aan de stichtingsvorm: het bestuur van een stichting kan namelijk bestaan uit 1 persoon. Die is dan voorzitter, penningmeester en secretaris: dan heb je niet van doen met stemgerechtigde leden, zoals in een vereniging.

           Comment


            #12
            Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

            juist een vereniging,met leden kan ervoor zorgen dat er op de besloten club avonden<elke avond>gewoon binnen gerookt mag worden.het is geen openbaar gebeuren,dus gewoon blijven dampen totdat de gordijnen bruin kleuren.

            Comment


             #13
             Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

             Een vereniging, mijn god... Dan moeten er statuten zijn, en een huishoudelijk reglement, en ledenvergaderingen waar alle stonies komen praten over de plaatsing van het dartboard en stemmen over de prijs van de gevulde koeken... Ik moet er niet aan denken. Geef mij maar een lekker commerciele coffeeshop met een eigenaar die dat allemaal regelt, zodat ikzelf zonder gedonder mijn jointje kan kopen en roken.

             Comment


              #14
              Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

              kwam laatst een ex shophouder tegen,die zei hetzelfde

              Comment


               #15
               Re: Wietpas: uitgelekte nota legt vele vingers op vele zere plekken

               Oorspronkelijk geplaatst door Blani View Post
               Een vereniging, mijn god... Dan moeten er statuten zijn, en een huishoudelijk reglement, en ledenvergaderingen waar alle stonies komen praten over de plaatsing van het dartboard en stemmen over de prijs van de gevulde koeken... Ik moet er niet aan denken. Geef mij maar een lekker commerciele coffeeshop met een eigenaar die dat allemaal regelt, zodat ikzelf zonder gedonder mijn jointje kan kopen en roken.
               Ik zou nog liever de jaarvergadering van de Josti-band voorzitten.

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X