Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

  Korting op 420shop
  23/01/14 - 17u51 Bron: Huffington Post

  Sinds president Obama de woorden "Ik denk niet dat cannabis gevaarlijker is dan alcohol" heeft uitgesproken in een interview, spelen voor- en tegenstanders de twee weer hevig tegen elkaar uit. Of een vergelijking écht zinnig is, analyseren we hier aan de hand van wetenschappelijke bevindingen over gebruikspatronen en effecten op korte en lange termijn.

  Zowel cannabis als alcohol worden omschreven als bedwelmende middelen die recreatief gebruikt worden. Allebei eisen ze na verloop van tijd een tol op het lichaam, alleen staat het onderzoek naar marihuana eigenlijk nog in de kinderschoenen, terwijl het aantal studies naar de impact van alcohol bijna niet meer te overzien zijn.

  * Alcohol vs cannabis: korte termijn *
  Te veel alcohol drinken kan een mens vrij snel fataal worden. Omdat ons lichaam niet in staat is alcohol te verteren aan hetzelfde tempo als het geconsumeerd wordt, kan een ophoping in het brein ontstaan. Hierdoor worden belangrijke hersenregio's uitgeschakeld, waardoor levensnoodzakelijke processen, zoals ademhaling en hartslag, weg kunnen vallen.

  "Je kan in principe al zuipend doodvallen amper 5 minuten nadat je blootgesteld werd aan alcohol, dat zal met cannabis nooit gebeuren", verklaart Ruben Baler, onderzoeker aan het National Institute on Drug Abuse. De impact van marihuana is daarentegen veer subtieler.

  Uiteraard wil subtiel niet zeggen dat de gevolgen ongevaarlijk zijn. Denk maar aan het roken van sigaretten. Alleen al in de Verenigde Staten zou nicotineverslaving jaarlijks ongeveer 440.000 levens eisen, tegenover 88.000 door alcoholisme.

  Cannabis treft het cardiovasculair systeem, waardoor de bloeddruk en hartslag zullen stijgen. "Toch kan een mens niet bezwijken aan een overdosis marihuana, wat met alcohol wel het geval is", aldus Baler. Daar komt nog bij dat alcohol - in tegenstelling tot cannabis - veel sneller zal inwerken op medicatie. Drinken kan de actieve werking van geneesmiddelen afstompen of net versterken. Al naargelang de aandoening kan dit uiteraard nefaste gevolgen hebben.

  Omdat wiet roken je coördinatie en balans kan verstoren, is er wel een risico op domme ongevallen, al is dat bij dronken mensen uiteraard niet anders. Daar komt nog bij dat cannabis je persoonlijke remmen lost, wat volgens experten sneller leidt tot onveilig vrijen of ander roekeloos gedrag. Een vlieger die ongetwijfeld ook opgaat voor heel wat dronken soortgenoten.


  © thinkstock.© thinkstock.* Alcohol vs cannabis: lange termijn *
  De gevolgen van jaren alcoholmisbruik zijn je wellicht niet onbekend. Denk maar aan de leverschade die kan uitgroeien tot leverfibrose en uiteindelijk ook tot leverkanker. Experten leggen de nadruk wel op de 'kan', aangezien nog steeds niet duidelijk is welke triggers deze progressie precies mogelijk maken. Waarom bepaalde alcoholgebruikers vatbaarder zijn voor leverziekten is dus voorlopig nog een mysterie.

  Over chronisch cannabisgebruik is nog veel minder geweten. Dierproeven hebben aangetoond dat jarenlang wiet roken de vruchtbaarheid kan schaden. Verder zou het psychiatrische problemen kunnen verzwaren of doen opduiken op een jongere leeftijd. Omdat cannabis over het algemeen gerookt wordt, kan langdurig gebruik uiteraard ook tot hoestbuien en een chronische ontsteking van de luchtwegen leiden.

  Hoewel vroeger vaak een link gelegd werd tussen longkanker en cannabis, stellen experten vandaag dat deze associatie geen steek houdt. Het is voorlopig onduidelijk waarom de rook van een joint niet dezelfde impact heeft als pure sigarettenrook. Tabak speelt trouwens een complexe rol in het onderzoek naar de gevolgen van cannabisgebruik, vooral omdat wiet in de meeste gevallen veel minder frequent gerookt wordt dan sigaretten. Daar komt nog bij dat wetenschappers zelden 'proefkonijnen' vinden die cannabis roken, maar geen gewone sigaretten. De illegale status van marihuana maakt het bestuderen ervan uiteraard nog moeilijker.

  De grootste zorg bij cannabis is echter de leeftijd van de gebruikers. Hoe jonger, hoe groter de kans op gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Zo zou wiet zich moeien met de connecties die in het brein worden gelegd, iets dat vooral schadelijk kan zijn wanneer de basis voor de toekomst nog gelegd moet worden op vlak van herinneringen, leerprocessen en geheugen. "Hoe groot de schade is hangt af van persoon tot persoon en uiteraard van de hoeveelheid", verklaart Baler. Net als bij alcohol zorgt de uiteenlopende frequentie van gebruik ervoor dat de gevolgen eigenlijk zeer moeilijk te veralgemenen zijn.


  © thinkstock.* Voordelen *
  Hoewel er niet meteen een medisch gebruik voor alcohol bestaat, werden wel al gezondheidsvoordelen opgetekend bij gematige gebruikers. Zo zou het de kans op cardiovasculaire aandoeningen beperken én je weerbaarder maken tegen snotvallingen. "Af en toe een glaasje is niet gevaarlijk", klinkt het.

  Wat cannabis betreft, is de legalisatie ervan voor medisch gebruik al voer geweest voor ontelbaar veel discussies. Feit is dat de plant heilzame stoffen bevat. Daarvan ligt al voldoende bewijs op tafel. "Wetenschappers werken bijna de klok rond om de ingrediënten in marihuana te identificeren die potentieel hebben", stelt Baler.

  Het doel is deze extracten in hun puurste vorm te krijgen. Pas dan kunnen echt klinische testen uitgevoerd worden voor gebruik tegen onder meer kanker, MS, diabetes en voor pijnbestrijding. Eén ding is zeker: meer onderzoek is een must.

  Om iets luchtiger te eindigen, kan je hier nog een proefondervindelijk, ludiek 'alcohol versus cannabis'-experiment bekijken:
  http://www.youtube.com/watch?v=yJJRVleE3_Q

  Het laatste nieuws


  #2
  Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

  Hillarish filmpje hehe

  Verstuurd vanaf mijn AT-AS53N met Tapatalk
  Dutch-Bleu-Autoflower-Contestkweek
  Thugz Binnentuin met 400w zonnetje

  Comment


   #3
   Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

   Het is heel toevallig dat dit soort onderzoeken altijd zo weinig aandacht krijgen
   Een blow in de morgen.....

   Comment


    #4
    Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

    Als je het aantal gram pure THC gelijk zou trekken met het aantal gram pure alcohol dan is wiet veel schadelijker per dosering. Één biertje (van de tap) bevat bijna 10 gram pure alcohol. Je mag, en kan dan nog autorijden. Ik niet trouwens; geen rijbewijs. Rook maar eens 10 gram pure THC en probeer daarna eens.. iets.. Ja dat gaat dus niet..

    Of andersom: met 1 gram wiet, dus maximaal 0.22 gram THC (een pure joint? met de hardste uit de shop) daar heb ik meer last van, dan van 0.2 gram alcohol (dat is dus 1/50e biertje, oftewel, een geopende appelsap van 5 uur oud, of een snufje deodorant).
    Relativeren jongens! Ook belangrijk
    Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
    Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

    Comment


     #5
     Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

     Ik vind het appelen met peren vergelijken, ik bekijk het gewoon dat beiden een roes verwekken en dat de ene roes verboden is en de andere toegelaten.
     Discriminatie is het, de ene groep uit een bevolking mag zijn keuze van roes beleven en kan het middel daartoe op elke hoek van de straat legaal kopen, de andere groep demoniseren ze en ontnemen ze het recht op roes, door het middel dat zij daartoe kiezen te verbieden.
     Als je dan de gevolgen die kunnen gebeuren onder invloed bekijkt, dus in roes, dan kan je niet anders dan concluderen dat er heel andere belangen meespelen waarom het ene mag en het ander niet.
     Een tevreden roker is geen onruststoker maar ingeburgerde zuiplapperij zorgt voor veel miserie.
     ‘A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on’

     Comment


      #6
      Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

      Nicely spoken.

      Ben verder van mening dat iedereen zou mogen gebruiken wat hij wil. (zolang ze er een ander niet mee tot last zijn)
      Het is alleen jammer dat een groot deel van de alcohol gebruikers dit niet in wil zien, daarbij menig blower tot junk verklaard is..
      Heb het een en ander gezien/meegemaakt wat alcohol kan aanrichten... Maar dat moet ik met cannabis nog ervaren.
      If life keeps putting you down, You better stay high

      Comment


       #7
       Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

       What Ganjax said!!!!!

       De naakte waarheid, en het gaat om een gygantische industrie!

       Comment


        #8
        Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

        Ik wil niet met een alcoholist vergeleken worden dus negeer meestal die "alcohol vs. cannabis" roepers.
        Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

        ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2014-15-16-17-18-19 ~ 2019 ~

        Comment


         #9
         Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

         ok dit is dan alcohol bij ons in belgië         goe bezig hahahaha...

         Comment


          #10
          Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

          ik ben het met qnq eens!

          Comment


           #11
           Re: Alcohol versus cannabis: dit zegt de wetenschap

           Ik ben het met één ding alvast niet eens.

           Wiet maakt mij juist niet overmoedig, eerder rustig.
           https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...-nieuwe-kansen
           Lets not criticize but legalize

           Comment

           Footer Left Ad

           Collapse
           Bezig...
           X