Mededeling

Collapse
No announcement yet.

7 vragen over potgrond

Collapse
X
Collapse
 •  

 • Korting op 420shop

  7 vragen over potgrond

  Het buitenseizoen is begonnen en je gaat op zoek naar potgrond waar je je zaadjes met een gerust hart in kan zaaien. In de tuincentra vind je wel meer dan 10 soorten verschillende soorten grond, welke moet je nu kopen? Of kan je die oude gebruikte potgrond nog gebruiken? Hier staan wat vragen en antwoorden die je kunnen helpen je keuze te vergemakkelijken.

  potgrond.jpg


  Vraag 1: Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

  Potgrond is bedoeld om planten zo goed mogelijk te laten groeien, meestal in een pot, binnen of buiten. Er zitten extra voedingsstoffen in. Potgrond heeft een luchtige, open structuur en houdt water goed vast. Tuinaarde gebruik je bijvoorbeeld om de tuin op te hogen, of als verrijking van slechte tuingrond, zoals klei. Planten groeien daarin niet zo goed als in potgrond. Tuinaarde is goedkoper dan potgrond. Verwarrend is dat potgrond in het Engels 'potting compost' of 'compost' heet. Bij ons wordt compost gebruikt om de bodem te verbeteren.


  Vraag 2: Wat zit er in potgrond?

  Het belangrijkste bestanddeel van potgrond is turf. Turf (gedroogd veen) is een natuurproduct dat wordt afgegraven in veengebieden. Turf is een veelzijdige grondstof met een luchtige structuur. Het houdt water goed vast en zorgt dat planten goed kunnen wortelen.
  Turf is zuur (lage PH), dat is goed voor planten die daarvan houden. Voor planten die het graag minder zuur hebben, kan aan de potgrond kalk worden toegevoegd.

  Er zijn verschillende soorten veen, de meest gebruikte soorten zijn:

  · Witveen is blond tot lichtbruin van kleur. Het bestaat uit nog niet helemaal afgestorven veenmos. Witveen werkt als een spons en heeft dezelfde elasticiteit. Het geeft de potgrond een luchtige structuur, neemt water op, stelt dit ter beschikking van de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
  · Zwartveen is donker van kleur en zo goed als dood. Het bestaat uit afgestorven veenmos. Als we witveen met een elastische spons vergelijken dan heeft zwartveen alles van een dweil. Het heeft een osmotische werking waardoor het een grote hoeveelheid water gedurende een langere periode kan vasthouden. In droge toestand mist zwartveen de veerkracht van witveen.

  Naast turf, en dus eventueel kalk, zitten er in potgrond meststoffen (o.a. stikstof (N), fosfor(P) en kalium( K) ) en andere toevoegingen, waaronder compost en schimmels.
  Toevoegingen die je tegenkomt zijn ondermeer:

  · Lavakorrels zorgen er voor dat de wortels steeds lucht en zuurstof ter beschikking hebben. De poriën van de lava zijn te klein voor de watermoleculen. Zelfs wanneer de potgrond helemaal nat is, bevatten de lavaporiën enkel lucht. Ze geven de potgrond dus een luchtige structuur en zorgen voor een betere drainage van het gietwater. Lavakorrels worden om die reden toegevoegd aan elke goede universele potgrond, zaai- en stekpotgrond, potgrond voor cactussen.
  · Kokosvezels garanderen een blijvend luchtige structuur van de potgrond. Zelfs bij zeer warm weer en na herhaaldelijk gieten, behoudt de potgrond zijn structuur en krimpt hij niet. Kokosvezels zijn onmisbaar in een potgrond die bedoeld is voor planten die langere tijd in dezelfde pot blijven, zoals mediterrane planten etc.
  · Perliet is een gepoft vulkanisch gesteente. Perliet ziet eruit als kleine witte bolletjes, welke op piepschuim lijken. Het kan worden toegevoegd aan potgrond, voor extra doorlatendheid en beluchting, of als afdeklaag bij het zaaien. Perliet kan niet veel vocht vasthouden, een teveel aan water vloeit makkelijk weg. Het verhoogt dus de drainage van de grond.
  · Vermiculiet is een mineraal met een gelaagde structuur, dit wordt gepoft zodat een open structuur ontstaat met een groot vochtvasthoudend vermogen. Vermiculiet ziet eruit als kleine onregelmatige “steentjes”. Het wordt toegevoegd aan potgrond en zaai en stek-grond. Het wordt ook wel gebruikt om rechtstreeks in te zaaien.
  · Waterkristallen kunnen tot 100 keer hun gewicht aan water en voedingsstoffen opnemen om deze vervolgens af te geven in functie van de behoefte van de plant. Ze voorkomen dus dat de potgrond gaat uitdrogen.
  · Grove veenbrokjes en stukjes schors zijn vooral belangrijk in een potgrond voor orchideeën. Ze zorgen voor een extra luchtig substraat en een optimale drainage.

  Vraag 4: Wat is het verschil tussen universele en speciale potgrond?

  Bij het tuincentrum vind je ‘gewone’ universele potgrond en speciale soorten potgrond. Moestuingrond, biologische potgrond, zaai- en stekgrond, cocospotgrond, noem maar op. Een belangrijk verschil is de prijs. De prijzen van universele potgrond variëren tussen de f:0,05 en f:0,34 per liter. Over het algemeen geldt; hoe groter de zak, des te goedkoper per liter. De supermarkt is het goedkoopst, maar kwaliteiten kunnen onderling per merk verschillen.

  Speciale potgrond kost twee keer zo veel. Als je daar veel van nodig hebt loopt de prijs al snel op. In steeds meer potgronden, vooral in moestuin potgrond kom je vermiculiet tegen, om het water beter vast te houden of perliet voor een luchtigere grond met een beter drainage. Of de hogere prijs het waard is? Elke plant heeft z'n eigen wensen en dus ook z’n ideale potgrond. Elke plant zal groeien op universele potgrond, eventueel aangevuld met speciale meststoffen. Maar ieder heeft zijn eigen budget en voorkeur dus kies gewoon de soort die voor jou het aantrekkelijkste is.

  Vraag 5: Wat is een goede potgrond?


  Goede potgrond moet zowel water als lucht vasthouden en mag dus absoluut niet dichtslaan. Daarom moet potgrond een soepele en veerkrachtige structuur hebben die toch veel lucht bevat. De keuze en de verhouding tussen de bestanddelen speelt daarbij een grote rol. Vooral de verhouding tussen witveen en zwartveen is van groot belang. Potgrond met voldoende witveen blijft elastisch en krimpt niet, met andere woorden komt niet los van de potrand. Om de potgrond luchtig én elastisch te houden moet de verhouding tussen witveen en zwartveen in orde zijn. Als de potgrond eenmaal uitgedroogd is, komt hij los van de potrand. Het water loopt dan gewoon langs de rand weg. Vooral op hete dagen bewijst een goede potgrond zijn kwaliteiten. Het is de basis van een geslaagde kweek. Goede potgrond zorgt er dus voor dat planten goed groeien, door de juiste bodemstructuur en de juiste voedingsstoffen. Ook belangrijk is de hoeveelheid en soort voedingsstoffen. Meestal is op de zak aangegeven voor hoeveel maanden de potgrond voeding biedt Bij universele potgrond is dat doorgaans zo'n zes tot acht weken. Bij speciale potgrond vaak langer, tot zes maanden of nog langer. Let er wel op dat Cannabis flink wat voeding gebruikt dus kijk naar je plant wat ze nodig heeft en niet naar de “voor bemeste periode” die op de zak staat aangegeven. Daarnaast kan hevige regenval de voeding versneld uit je grond spoelen.
  Naar mate de grond zwaarder is voorbemest zal de prijs oplopen, let wel op dat zaadjes en zaailingen niet zo gek zijn op zwaar bemeste potgrond maak dan een kuiltje van zaai en stekgrond, zodat het kleine plantje geen verbranding oploopt door overbemesting.
  Daarnaast is het belangrijk dat er weinig onkruidzaden in de potgrond zitten. Bij potgrond met het RHP-keurmerk wordt de kwaliteit gecontroleerd.
  (Potgrond met het RHP·keurmerk (uitgegeven door de stichting Regeling Handels Potgronden) heeft een gecontroleerd volume (zit er wel echt 40 liter in een zak?). Ook vindt er controle plaats van de herkomst van ingrediënten. en controle op de aanwezigheid van onkruidzaden en ziektekiemen. Ongeveer 60 % van alle consumentenpotgrond die in Nederland wordt verkocht. heeft dit keurmerk. Het RHP·keurmerk is er ook voor bodemverbeteraars zoal tuinaarde, tuinturf en compost)

  Vraag 6: Is potgrond slecht voor het milieu?

  Er is veel discussie over het gebruik van turf in potgrond, want de winning van turf is niet duurzaam. Veen herstelt zich maar zeer langzaam. Als een veengebied eenmaal is afgegraven duurt het duizenden jaren om te herstellen. Voor de turfwinning worden natuurgebieden verwoest in de Baltische staten en Duitsland. Bovendien zit er in veengebieden veel C02 opgeslagen. Veengebieden zijn moerassig, en wanneer een veengebied wordt ontwaterd, komt die C02 vrij. Dat levert wereldwijd een aanzienlijke bijdrage aan het broeikaseffect. Turfwinning voor potgrond is echter niet de enige reden waarom veengebieden worden drooggelegd. Er zijn vele duizenden hectaren veen in Europa. Bij potgrond met het RHP-keurmerk wordt alleen turf gebruikt uit veengebieden die al zijn drooggelegd.
  Een populair alternatief voor turf in potgrond is kokosgruis. Dit is de gemalen buitenkant van kokosnoten, een materiaal dat - net als turf - vocht goed vasthoudt. Kokosgruis is een restproduct van de kokosproductie. In het tuincentrum wordt ’ecologische' potgrond verkocht waarin de turf (deels) is vervangen door kokos. Soms wordt dit verkocht onder de naam cocopeat (letterlijk 'kokosturf'). Maar echt zaligmakend is dit alternatief niet: de zuurgraad van deze potgrond is minder makkelijk te beïnvloeden en daardoor niet in alle situaties geschikt. Bovendien moet de kokos vervoerd worden uit tropische gebieden, wat ook het milieu belast. En er is de hogere prijs: kokospotgrond kost ongeveer 50% meer dan normale potgrond.


  Vraag 7: Kan ik ook zelf potgrond maken of potgrond hergebruiken?

  Ja, dat kan, het is veel werk maar op internet vind je daar verschillende recepten voor.

  Het lastigste aan potgrond hergebruiken of je eigen potgrond maken is dat van de potgrond in de winkel de eigenschappen bekend zijn, zoals de hoeveelheid beschikbare voeding, de pH, de elektrische geleiding (het EC) en het watervasthoudend en -afvoerend vermogen. Een van de redenen om veen te gebruiken en weinig compost is omdat de capaciteiten van veen bekend zijn en die van compost erg wisselend.
  Met een beetje gezond verstand, goed observeren, wat geduld én internet heb je die exacte gegevens niet echt nodig en is potgrond hergebruiken of zelf maken goed te doen.

  · Een klassiek recept voor basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden. Het is een traag werkende meststof die tijdens het hele groeiseizoen langzaam voedingsstoffen afgeeft.
  Als je tuiniert op klei voeg je wat meer zand toe en als je juist een zanderige grond hebt vervang je het extra zand door bladcompost. Als je een extra luchtig mengsel wilt, kun je er kokosvezels aan toevoegen. En als je nóg ecologischer te werk wilt gaan vervang je de kokosvezels door bladcompost van bijvoorbeeld eik, berk of (haag)beuk.Een ander recept voor standaardpotgrond is een mix van 40% tuingrond -zorgt voor verankering, plantenvoeding en bodemleven
  30% kokosvezel of houtschorscompost -maakt je mengsel luchtig en houdt water vast
  20% verteerde compost -brengt extra voeding aan en houdt water vast

  10% metserzand (korrel 0,2-0,5 mm) -zorgt voor drainage (niet nodig als je tuingrond al veel zand bevat)
  Eventueel 3% bentoniet (kleimineraal) kun je toevoegen als je tuingrond nog meer zand bevat Volgend jaar kan je dit potgrond mengsel hergebruiken door hem opnieuw te mengen met ongeveer 10% compost.  • Stemma
   #11
   Stemma commented
   Editing a comment
   Niet al te zuur, rond Ph 6.

  • Guerillamen
   #12
   Guerillamen commented
   Editing a comment
   Zou iemand graag een reactie op dit forum? https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...er-volle-grond . Alvast bedankt groene rakkers !

  • Franco
   #13
   Franco commented
   Editing a comment
   Als ik npk 12 14 24 heb en hier een schep zand bij doet dan kan ik mijn zaailingen toch gewoon erin zetten..?
  Posting comments is disabled.

Latest Articles

Collapse

 • 7 vragen over potgrond
  door Stemma
  Het buitenseizoen is begonnen en je gaat op zoek naar potgrond waar je je zaadjes met een gerust hart in kan zaaien. In de tuincentra vind je wel meer dan 10 soorten verschillende soorten grond, welke moet je nu kopen? Of kan je die oude gebruikte potgrond nog gebruiken? Hier staan wat vragen en antwoorden die je kunnen helpen je keuze te vergemakkelijken.
  Vraag 1: Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?
  Potgrond is bedoeld om planten zo goed mogelijk te laten groeien, meestal in een pot, binnen of buiten. Er zitten extra voedingsstoffen in. Potgrond heeft een luchtige, open structuur en houdt water goed vast. Tuinaarde gebruik je bijvoorbeeld om de tuin op te hogen, of als verrijking van slechte tuingrond, zoals klei. Planten groeien daarin niet zo goed als in potgrond. Tuinaarde is goedkoper dan potgrond. Verwarrend is dat potgrond in het Engels 'potting compost' of 'compost' heet. Bij ons wordt compost gebruikt om de bodem te verbeteren. ...
  11 May 2016, 02:22
 • 20 Procent korting op wietzaden!
  door Jointjedraaien
  Heb je nog geen wietzaden voor het aankomende buitenkweek seizoen? Dan is dit je kans!  Profiteer nu van een korting van maar liefst 20% op alle zaden van de volgende merken:

  - Green House Seeds
  - Pyramid Seeds
  - Strain Hunters

  * Deze aanbieding is geldig van 23 maart 2016 tot en met 7 april 2016.
  De korting wordt alleen toegepast bij een minimaal order bedrag van €40,- Gebruik de volgende kortingscode: SPRING2016 ...
  24 March 2016, 11:59
 • Win Een Top Grow Box
  door Jointjedraaien
  Product flash: Green Sensation van Plagron
  Bloeistimulator voor de hoogste opbrengst en de beste smaak.
  Boost your buds, met de organische fosfor en kalium van Green Sensation. Green Sensation bevat vier verschillende producten in één fles. Als je deze booster gebruikt, heb je geen andere additieven meer nodig zoals een bloeistimulator, PK 13-14 of enzymen. Je kunt het gebruik van basisvoeding terugbrengen tot maar liefst 50%. Test het zelf en ervaar de voordelen van Green Sen...
  4 January 2016, 10:42
 • Buitenkweek Handleiding 2015
  door LR2 en Stemma
  Buitenkweek van Cannabis

  De een doet niet anders, de ander doet het anders. Er zijn duizenden verschillende manieren om buiten te kweken. In pot, volle grond, balkon, tuin, kas, guerrilla etc. De een gaat met autoflowers aan de gang, de ander gaat verduisteren om de natuur een handje te helpen en weer een ander oogst in oktober of november.
  Maar allemaal hebben ze enkele overeenkomsten; de kweker zet zijn planten buiten neer.


  Na 15 mei (ijsheiligen) komt er vrijwel geen nachtvorst meer voor en is dus de aangewezen tijd om buiten met kweken aan de gang te gaan.
  Sommige durfallen beginnen al ruimschoots voor die tijd, helaas vaak met tegenvallend succes.


  Hoe je het ook aan wilt pakken, er zijn een paar essentiële dingen nodig voor een geslaagde buitenkweek. Het klinkt overbodig, maar we beginnen met de basis: zaad.


  ...
  23 April 2015, 04:22
 • Concept 3 Buitenkweek samen met LR2
  door Stemma


  Buitenkweek van Cannabis


  De een doet niet anders, de ander doet het anders. Er zijn duizenden, misschien wel tienduizenden verschillende manieren om buiten te kweken. In pot, volle grond, balkon, tuin, kas, guerrilla etc. De een gaat met autoflowers aan de gang, de ander gaat verduisteren om de natuur een handje te helpen en weer een ander oogst in oktober of november. Maar allemaal hebben ze enkele overeenkomsten; de kweker zet zijn planten buiten neer. ...
  14 April 2015, 15:52
 • Toprot / grijze schimmel
  door Stemma
  Grijze schimmel ( botrytis cinerea) beter bekend als toprot is een verwoestende aandoening van de cannabisplant. Op het moment dat het zichtbaar wordt moet je direct handelen om nog een deel van je plant te kunnen redden. Botrytis is een stille “moordenaar”, een mooie dikke top kan van binnen al helemaal rot zijn, zonder dat je dit opmerkt.

  Wat is het en hoe raakt mijn plant ermee besmet?
  Botrytis is een schimmel welke, onzichtbaar voor het blote oog, wordt meegedragen door de lucht. In principe kan je er van uitgaan dat veel cannabisplanten, ook in een binnenkweek, met botrytis sporen besmet zullen worden. De schimmel kan de plant binnendringen door een klein wondje aan de plant, bijvoorbeeld van een verwijderd bladsteeltje, een week geworden stam door te vochtig staan of een door insecten aangevreten bladrand. Eenmaal in je plant genesteld wacht de schimmel op de juiste omstandigheden waarin hij zich kan ontkiemen. ...
  25 February 2015, 11:44
Bezig...
X