Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Gemeenten aansprakelijk voor schade ten gevolge van invoering wietpas

Collapse
X
Collapse
 •  

 • Korting op 420shop

  Gemeenten aansprakelijk voor schade ten gevolge van invoering wietpas

  Wietpas.gifGemeenten aansprakelijk voor schade ten gevolge van invoering wietpas.
  Persbericht 9 november 2011

  De zeventien Zuid-Nederlandse coffeeshopgemeenten dreigen als eerste slachtoffer te worden
  van de invoering van de wietpas per 1 januari 2012. Minister Opstelten heeft in zijn brief aan
  de Kamer van 26 oktober jl. een aantal cruciale zaken niet benoemd. Dit blijkt uit een analyse
  van advocaat en drugsbeleidspecialist Mr. André Beckers.
  De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod brengt de raadsleden en colleges van
  B&W van alle 104 coffeeshopgemeenten deze week op de hoogte van de risico's en valkuilen.
  U treft deze correspondentie als bijlage aan, inclusief Beckers' analyse van de brief van
  Opstelten over de aangescherpte gedoogcriteria d.d. 26 oktober. Opstelten legt het primaat
  voor de handhaving bij de gemeenten. Daarmee geschiedt die handhaving voor rekening,
  risico en verantwoording van de gemeenten. Dat is slecht nieuws als de rechter alsnog roet in
  het eten gooit: de gemeenten draaien dan op voor eventuele schadeclaims van coffeeshops.

  Opstelten wil dat Brabant, Limburg en Zeeland al per 1 januari 2012 een wietpas en een
  besloten clubmodel invoeren. Zijn brief laat echter cruciale vragen onbeantwoord. Beckers
  toont aan dat juridische procedures tegen de nieuwe regels kansrijk zijn. De relevante
  jurisprudentie van de Raad van State en het EU Hof (zaak Josemans) is zeer specifiek. Zo stelt
  de RvS dat er “redelijke gronden” moeten zijn om discriminatie van niet-ingezetenen toe te
  staan. Voor het doorstaan van die redelijkheidtoets geeft Opstelten de gemeenten geen enkel
  handvat. Het EU Hof is er van uit gegaan dat Maastricht alle alternatieve maatregelen voor
  een ingezetene-criterium heeft beproefd. Dit is echter geenszins het geval.

  VOC-woordvoerder Joep Oomen: “Opsteltens brief laat een hoop vragen onbeantwoord en
  schuift problemen vooruit richting de gemeenten. Welke gegevens moeten coffeeshops
  registeren? Wie krijgt daar inzage in? Hoe wordt de privacy gewaarborgd? Aan welke eisen
  moet de clubpas voldoen? Hoe zit het met de kosten van handhaving? En met de daling van
  belastinginkomsten door omzetderving van coffeeshops? Wij roepen gemeenten op goed na te
  denken over de consequenties van dit ondoordachte en onnodige plan. Iedereen weet dat het
  probleem niet aan de voordeur van de coffeeshop zit, maar aan de achterdeur. Laten we dat
  nu eens goed regelen.”

  Meer informatie vindt u op de website www.voc-nederland.org.
   Posting comments is disabled.

  Latest Articles

  Collapse

  • Cannabis Bevrijdingsdag 2014
   door Jointjedraaien
   Cannabis Bevrijdingsdag dit jaar in Flevopark Amsterdam

   ZONDAG 15 JUNI - FLEVOPARK - AMSTERDAM – 14/22u - GRATIS TOEGANG

   De zesde editie van Cannabis Bevrijdingsdag, het grootste cannabis evenement van Nederland, vindt op 15 juni plaats in het Flevopark in Amsterdam. Er is een hennepmarkt, cannabis filmfestival, highlife cup uitreiking en diverse artiesten, Dj’s en sprekers uit binnen en buitenland. Zoals elk jaar is de toegang gratis.

   Sprekers: ...
   5th May 2014, 18:01
  • Gemeenten aansprakelijk voor schade ten gevolge van invoering wietpas
   door Jointjedraaien
   Gemeenten aansprakelijk voor schade ten gevolge van invoering wietpas. Persbericht 9 november 2011 De zeventien Zuid-Nederlandse coffeeshopgemeenten dreigen als eerste slachtoffer te worden van de invoering van de wietpas per 1 januari 2012. Minister Opstelten heeft in zijn brief aan de Kamer van 26 oktober jl. een aantal cruciale zaken niet benoemd. Dit blijkt uit een analyse van advocaat en drugsbeleidspecialist Mr. André Beckers. ...
   9th November 2011, 13:39
  • Soft wordt hard…?
   door Jointjedraaien
   Toen PVV’er Ronald van Vliet gisterochtend aankondigde te willen dat staatssecretaris van Financiën Weekers gaat onderzoeken of het mogelijk is om over softdrugsgebruik belasting te heffen, was dit voor mij een teken om weer eens aan een reality-check te gaan werken over het cannabisdebat van de afgelopen tijd. Gelukkig heeft Ronald die reality-check een aantal uur later al gehad, toen de staatssecretaris aangaf dat het niet mogelijk is om belasting te heffen over goederen die verboden zijn (cannabis is immers verboden). Grappig feitje is dan ook weer dat de PVV zelf tegen de legalisering van cannabis is en een FISCAAL jurist als Ronald dit belastingverbod eigenlijk had moeten kennen. Dat is geen goede reclame voor de Universiteit van Maastricht, waar hij studeerde! Toch heb ik meer hypocrisie voorbij zien komen de afgelopen weken.
   Dat het cannabisbeleid van de Nederlandse overheid en de politiek rondom het groene goedje vol symboolpolitiek zit, wisten we al langer. De Rotterdamse hennepgeurkaart waar we al eerder over schreven is daarvan een mooi voorbeeld. Ook het beleid dat zich focust op de aanpak van overlastproblematiek, die volgens de overheid samenhangt met cannabisgebruik, lijkt de problemen niet bij de wortel aan te pakken en criminaliseert de gebruiker. Dit allemaal ondanks de internationale waarschuwing van oud-wereldleiders tegen de criminalisering van ongevaarlijke drugsgebruikers. Onlangs werd het rapport ‘Drugs in lijsten‘ gepresenteerd, gemaakt door een commissie die door het laatste kabinet Balkenende werd ingesteld om de verdeling van verdovende middelen in hard- en softdrugs (lijst 1 en lijst 2) eens onder de loep te nemen. Dit rapport dient nu ook als legitimering voor het 15%-plan van het kabinet. Maar het brengt (gelukkig) nog geen eind aan ons gedoogbeleid. Op 7 oktober 2011 volgde het nieuwe plan de campagne van het kabinet Rutte in het kader van de Nederlandse ‘War On Drugs‘. Dit is het plan waar ik mijn peilen nu op wil richten. Cannabis met een THC-gehalte boven de 15% wordt binnenkort waarschijnlijk harddrugs, met als gevolg dat de straffen ten aanzien van het het gebruik, de handel en productie van dit goedje ook veel hoger komen te liggen Hiermee worden twee van de voornemens van het regeerakoord tussen CDA en VVD – om het onderscheid tussen hard- en softdrugs te actualiseren en om zwaarder te straffen bij drugsdelicten – verder uitgewerkt. Reden voor het kabinet om over te gaan tot deze scheiding in de cannabismarkt:

   Dit artikel is in samenwerking met multimediamobsters.nl

   ...
   9th November 2011, 01:00
  • Concentraties THC in nederwiet gestabiliseerd
   door Jointjedraaien
   Concentraties THC in nederwiet gestabiliseerd
   Het gemiddelde THC gehalte in nederwiet is gestabiliseerd (THC is de psychoactieve stof in cannabis). Dat blijkt uit het 11e onderzoek naar THC concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops. Dit onderzoek word jaarlijks uitgevoerd door het Trimbos instituut.

   THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2009-2010) Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is opnieuw onderzoek gedaan naar de percentages THC in cannabisproducten zoals die verkocht worden in Nederlandse coffeeshops. Voor het onderzoek zijn in december 2009 en januari 2010 in vijftig coffeeshops in Nederland wiet en hasjmonsters gekocht. De monsters zijn door DSM-Resolve geanalyseerd op het percentage THC, CBD en CBN. Het onderzoek is uitgevoerd door medewerkers van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut onder leiding van Raymond Niesink. Sander Rigter coördineerde de aankoop en registratie van de cannabismonsters. ...
   13th October 2010, 13:44
  • Cops get High and Steal Suply
   door Jointjedraaien
   Twee politieagenten in Philadelphia zijn aangeklaagd wegens criminele samenzwering, beroving, ontvoering en diefstal.


   Sean Alivera en Christopher Luciano zijn tegen de lamp gelopen toen ze een drugsdealer beroofden van zijn handel. Maarliefst 9 kilo wiet met een straatwaarde van 24.000 dollar, daarnaast namen ze hem ook zijn 3.000 dollar contant geld af. Achteraf bleek de man waarvan ze dachten dat het een drugsdealer was, eigenlijk een undercover agent.
   Autoriteiten zijn ook van mening dat de twee van plan waren de drugs door te verkopen aan een straat-dealer. Minstens 5 agenten in Philadelphia werden beschuldigd of veroordeeld in het afgelopen jaar voor pogingen om drugsdealers te beroven.

   ...
   7th October 2010, 03:45
  • Overgrow The Government
   door Jointjedraaien
   De Prince of Pot (Marc Emery) is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf in de V.S. wegens het verkopen en versturen van cannabis zaden vanuit Canada. Marc Emery is een Canadese zakenman en politiek activist, de eigenaar van o.a. Cannabis Culture Magazine, Pot-TV, de BC Marijuana Party, en Marc Emery's Cannabis Culture Headquarters (voorheen de BCMP Bookstore, en HEMP BC daarvoor.) Hij was ook een wereld beroemde cannabis zaden handelaar tot de DEA (Amerikaanse Drug Enforcement Administration en de Canadese rechtshandhaving hem arresteerde in Canada en Marc Emery Direct Seeds in juli 2005 werd beëindigd. Marc is op dit moment gevangen in SeaTac Federal Detention Centre in de staat Washington nadat hij werd uitgeleverd op 20 mei 2010 door de Canadese overheid. Hij is in afwachting van het vonnis op 10 september in de federale rechtbank van Seattle en verwacht te worden veroordeeld tot vijf jaar in de gevangenis voor de "distributie van cannabis" zaden. Marc runde "Marc Emery Direct Marijuana Seeds" vanuit een winkel in het centrum van Vancouver en via de post van 1994 tot 2005, met het doel om anti-cannabisverbod en pro-cannabis activisten en organisaties in heel Noord-Amerika en de wereld te financieren. ...
   15th September 2010, 04:03
  Bezig...
  X