Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Goede zaden, goede start

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Wietzaden: Goede zaden, goede start

    Korting op 420shop
    Cannabiszaden zijn tegenwoordig gemakkelijk te bekomen. Je vindt ze onder in een zakje wiet of bij vrienden of in een tuinwinkel of via internet. Maar hoe herken je goede zaden? En hoe laat je ze best ontkiemen?

    Zaden zijn levende organismen en ze gaan wel een paar jaar mee als ze op een koele en donkere plaats bewaard worden. Opgeborgen in een hoekje dicht bij de verwarming zullen ze snel hun kiemkracht verliezen. Zaden kunnen slecht tegen de warmte, tegen zuurstof en tegen licht. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn alvorens ze te verpakken, vooral als het om een belangrijke voorraad gaat. Kwekers worden wel eens geconfronteerd met zaden die in de verpakking zijn beginnen gisten. Bewaar ze bij voorkeur in een hermetisch afgesloten doos in een frisse kelder of eventueel in de koelkast. Vergeet daarbij niet dat veel ongedierte ook wel een zaadje lust. Een blikken doos kan in dat geval een veilige bescherming bieden.


    Onvolledig, geel en groen, ze hebben geen kiemkracht


    Om sterk te worden moeten de zaden vanaf hun ontstaan de gepaste en complete voeding krijgen, rijk aan fosfor. Dat is doorgaans geen probleem vermits fosfor (P) het hoofdbestanddeel is van de bloeimiddelen die in de handel zijn. De zaden moeten ook voldoende tijd hebben gekregen om te volgroeien, vooral als men de planten gaat bestuiven en er duizenden zaden ontstaan. De hoeveelheid voeding moet vanzelfsprekend de vraag van de plant volgen. Een zielig plantje in een klein potje, gevoed met kraantjeswater, zal natuurlijk geen grote hoeveelheden gezonde zaden voortbrengen. Het is ook aangewezen meerdere malen de vrouwelijke plant(en) te bestuiven, zoals dat in de vrije natuur ook gebeurt. Een doorgedreven eenmalige bestuiving is schadelijk voor de levensvatbaarheid van de zaden. Vele zullen onvolledig zijn, andere zijn wit of groen omdat ze niet volgroeid zijn. Ze zullen dan ook niet ontkiemen.

    De niet levensvatbare zaden zijn goed herkenbaar en worden niet bewaard. Ze zijn nergens goed voor, zelfs niet om te vissen of als vogelzaad. De zaden die op het eerste zicht goed lijken, worden nu aan een grondiger controle onderworpen. Zo kan de vorm en de kleur geobserveerd worden. Volgroeide zaden zijn grijs of bruin, de beste zijn mooi rond en hebben een egale kleur onder de tekening die weg gewreven kan worden. De sluiting (rib) van het zaadje mag niet vooruitsteken, dat wijst op een onvoldoende rijpheid. De meest kiemkrachtige zaden zijn over het algemeen de meest recente. Zaden die vijf jaar oud zijn ontkiemen niet allemaal, zelfs als ze goed bewaard werden. Hun aantal is afhankelijk van de manier waarop ze bewaard werden.


    Links de ideale zaden, in het midden de middelmatige en rechts de slechte

    Wanneer zaden geselecteerd worden uit een lot, vallen de onvolkomenheden op. Bij de eerste selectie worden de mooiste uitgekozen. Verlies geen tijd met twijfelgevallen die problemen hebben met ontkiemen en of misvormd zijn. Een goede kweker weet dat een plant een goede start moet krijgen met daaropvolgend een regelmatige groeiperiode. De bloeiperiode zal dan tot een goed resultaat leiden. Een plant die met een slechte ontkieming begint zal altijd zwakker en minder productief zijn dan een plant die een goede start heeft gehad. Een goede keuze zal tijdwinst opleveren en de planten zullen sterker worden, als tenminste de goede zorgen voortgezet worden in de daaropvolgende groeistadia.

    De zaden rechts zijn niet helemaal volgroeid, ze zijn niet echt donker gekleurd, eerder groenachtig. Ze zullen moeilijk ontkiemen of helemaal niet. De zaden in het midden hebben al een meer uitgesproken rijpe kleur maar als we een beetje beter kijken dan zien we dat ze wat afgeplat zijn en dat de sluiting (de rib) iets lichter is. Ook zij zijn onvoldoende gerijpt en zullen niet of niet snel genoeg ontkiemen. De zaden links zijn donker gekleurd, regelmatig, glanzend en mooi rond. Zaden van goede kwaliteit dus. Als ze na de oogst goed bewaard zijn, ontkiemen ze allemaal in enkele uren.
    Wanneer je de zaden aankoopt - de prijs kan behoorlijk hoog liggen - en er zitten twijfelgevallen tussen, wijs de verkoper erop. Een serieuze handelaar vindt wel een lot zonder gebreken. Als je koopt via post of internet, overtuig je dan eerst van de betrouwbaarheid van het bedrijf van uw keuze. Er worden soms buitensporige prijzen gevraagd voor zaden van middelmatige kwaliteit.

    OntkiemenHet is langs het kleine ronde vlakje dat het water in het zaad binnendringt

    Als we die logica volgen lijkt het vanzelfsprekend dat de zaden het water onmiddellijk kunnen absorberen als ze helemaal ondergedompeld worden. Gebruik bij voorkeur water via een osmosefilter of beter nog, regenwater. Kraantjeswater bevat teveel minerale zouten die ongeschikt zijn.

    Een goed ontwikkeld zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om te ontkiemen, om wortels te maken, om het beschermende nootje te openen en de eerste scheut naar de oppervlakte te duwen. De eerste blaadjes zijn niet getand en bevatten de reserve voor de eerste groeistadia. Kraantjeswater is niet goed genoeg voor uw kostbare zaden. Er zit ook teveel kalk in en het bevat naast andere overtollige elementen ook sodium en dat is slecht voor de planten (zeker in de startperiode die bepalend is voor de verdere levensloop).


    Na 24 uur op ongeveer 22 graden zijn de kwaliteitszaden ontkiemd
    48 uur na het ontkiemen hebben de zaden al zeer actieve haarworteltjes.
    Het zou jammer zijn als ze tussen twee lagen papier blijven zitten.


    Als het scheutje zichtbaar wordt, plaatst men het zaadje in zijn definitieve medium, eventueel eerst in een klein potje. Een klein potje kan gemakkelijk op temperatuur gehouden worden, bijvoorbeeld met een goed geplaatste lamp onder de potjes. Let dan wel op bij het begieten. Neem tijdens het gieten de lamp weg om ongelukken te vermijden. Als het medium luchtig genoeg is groeien de wortels meerdere centimeters per dag en ontwikkelen zij zeer actieve haarworteltjes. De zaden zijn nog maar net ontkiemd of de groei wordt ingezet. Als ze snel in hun potje staan, zetten ze zich onmiddellijk goed, wortels en voeding van onder, lucht en licht van boven.

    En het plantje is op de goede weg. Vermijdt nu stress door bijvoorbeeld uitdroging of een te kleine pot. De haarworteltjes zijn natuurlijk van levensbelang, net als de blaadjes. Gezien de snelheid waarmee ze groeit, zal de plant al vlug een grotere pot nodig hebben om onbelemmerd te kunnen doorgroeien. Als dit op de juiste manier verloopt zal de kweker bij de oogst daarvoor beloond worden.



    Nederlandse bewerking:

    bron.
    Last edited by Jointjedraaien; 17 February 2013, 16:46.
    sigpic

    Vaderke Zijn eerste Micro KweekVerslag (
    Zambeza Seeds - Dutch Amnesia Haze) (2012)

    #2
    Re: Goede zaden, goede start

    super uitleg, hier kan ik wat mee.

    Gr. JFF
    Vlieg niet harder dan je beschermengel doet!!!

    Comment


      #3
      Re: Goede zaden, goede start

      Mooi mooi mooi!

      Comment


        #4
        Re: Goede zaden, goede start

        Pin je hier niet op vast, is wel een goede guide als je er echt niet veel van weet.
        Op vele punten kan ik hem gelijk geven, maar als ik de foto's zie van goede/middelmatige en slechte zaden... ik heb daar toch andere opvattingen over, maar dat zijn de mijne.
        En zelfs kwaliteitszaden geven ook geen garantie op 100% ontkiemen, er zijn meer factoren die wel degelijk een rol spelen zoals wel of niet vermeld.

        Comment


          #5
          ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

          Comment


            #6
            Re: Goede zaden, goede start

            Dont know Q
            Last edited by ceBep; 3 February 2012, 17:09. Reden: qoute bovenstaand bericht verwijderd
            sigpic

            Vaderke Zijn eerste Micro KweekVerslag (
            Zambeza Seeds - Dutch Amnesia Haze) (2012)

            Comment


              #7
              Re: Goede zaden, goede start

              Ik heb ff gezocht op Li... , grote cannabiskenner wiens liefde voor de plant van hem afstraalt: http://www.cannaclopedia.be/XAMANEKNL.htm
              Voor de rest kan ik zo niks vinden...

              Comment


                #8
                Re: Goede zaden, goede start

                mooi stuk, dat past hier best. Alleen waarom wordt er altijd sodium geroepen terwijl dat in het nederlands gewoon natrium heet ?
                Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

                Comment


                  #9
                  Re: Goede zaden, goede start

                  Lekker duidelijk erg leerzaam topic aangezien ik ook vanuit zaad begin. Thanks Vadertje

                  Comment


                    #10
                    Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
                    Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

                    Comment


                      #11
                      Re: Goede zaden, goede start

                      ik lach met de meeste onzin onderhand wat er allemaal geschreven word.
                      de meeste mensen zullen er warschijnlijk vanuit gaan dat zaad binnen 48 uur ontkiemt is
                      nergens staan duidelijke feiten beschreven dat dat ook zo is!!!!
                      gezien ik agrarische opleidingen heb genoten tijdens mijn jeugdige jaren en weet dat er zaden zijn die langer dan 6 weken nodig hebben om te ontkiemen klopt van bovenstaande tekst niet veel meer.
                      wietzaadjes kunnen er ook 2 weken over doen voor ze pas willen ontkiemen door bv 'n dikke schil.
                      alleen zijn de meeste te ongeduldig om zolang te wachten waarschijnlijk en gooien het al snel weg!!!
                      HOE MOET IK ONTKIEMEN
                      JA IK KEN DE REGELS NU ONDERHAND WEL

                      Comment


                        #12
                        Re: Goede zaden, goede start

                        Leuk om te weten, bedankt! Gr

                        Comment

                        Bezig...
                        X