Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Hulp nodig voor optimalisatie van DIY LED

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Hulp nodig voor optimalisatie van DIY LED

  Korting op 420shop
  Hallo beste growers. Ben op dit moment aan mn 2de kweek bezig en heb de smaak wel te pakken. Heb mij dus dan ook een 2de tentje aangekocht en nu zit ik met het dilemma wat te doen met mn licht.

  Mn huidige setup is een tent van 120x90 waar 2 lampen inhangen van todogrowled 200watt met de cxb3090 cobs wat totaal 400watt maakt dus. Hier ben ik wel tevreden van maar heb toch de indruk dat de verdeling van het licht beter zou kunnen als ik zelf een lamp maak.

  De 2de tent die ik aangeschaft heb is 120x60.

  Het dilemma is dus als volgt:

  Neem ik genoegen met de verdeling van het licht van mn huidige setup en maak ik een ~300watt setup voor mn kleinere tent
  OF
  Hang ik gewoon die 2x 200watt in mijn kleinere tent en maak een efficiŽntere setup voor in de 120x90 tent van ~500watt  Had zelf gedacht aan het 2de.
  Heb zelf al heel wat research gedaan en afgelopen 2 weken uren versleten op meerdere forums maar kom er maar niet uit. (denk dat ik het volledige diy topic wel 2x gelezen heb samen met tal van andere topics op andere forums)

  Als ik de lamp zelf zou maken zou ik denk ik voor de citizens 1812 (10stuks) of 1818 (8stuks) gaan zodat ik dan op een 500watt kom. Ik heb gezien dat de 1212 wel goedkoop stonden en in principe kan het dus nog efficiŽnter omdat ze op lagere wattage draaien maar met de heat sinks zou het een dure zaak worden vrees ik als ik er dan ~15 nodig heb.

  Reden dat ik voor de citizens zou kiezen is nadat ik alle info van wietefras gelezen had tot de conclusie gekomen ben dat ze eigenlijk bijna even efficiŽnt zijn als de COB cree's.

  Heb dus enkel geen idee wat de beste samenstelling zou zijn en wat het best te doen. Nieuwe lamp voor de kleine of de grootste tent?  #2
  Ik zou de grote tent blijven schakelen met twee lampen, ideaal als je ooit wilt voorgroeien/moederplant. Nieuwe tent om af te bloeien of te drogen. Tenminste zou ik doen wanneer ik die luxe zou hebben

  Comment


   #3
   crank it up! gewoon meer watts in de grote
   verzonden vanaf mijn bos hut met tamtam

   Comment


    #4
    Ik zou voor de beste tent gaan.
    Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

    ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~BuitenQweeksels ~

    Comment


    • DerpiE
     DerpiE commented
     Editing a comment
     Hoe bedoel je beste tent? Ik heb atm een homebox ambient van 120x90 en dan die gorilla 120x60. Beide frames zijn hetzelfde, heb enkel de indruk dat de tent zelf van gorilla dikker is.

    • QnQ
     QnQ commented
     Editing a comment
     Als je 1 tent wil overhouden doe je de slechtste weg.
     De beste hou je over dus.
     Kwaliteit ja.

    • DerpiE
     DerpiE commented
     Editing a comment
     wil ze beide draaiende houden. Weet enkel niet voor welke tent ik nieuw licht zou kopen. De 400watt van die 2x todogrowled in die 120x60 is wss overkill maar heb het gevoel dat de dekking van het licht in de 120x90 beter kan dan dan die 2 lampen van tdgrowled met 2 rijen van 4 cobs.

    #5
    normale woonkamer is meer dan 2 meter hoog,kan je makkelijk 2 ledkweekkasten op mekaar zetten.met de todoverlichting erin zou ik ze 1 meter breed en 60 cm diep maken.en dan 8 of 10 plantjes per kweekkast en dan 2 a 3 keer toppen en lekker lang voorgroeien
    verzonden vanaf mijn bos hut met tamtam

    Comment


    • DerpiE
     DerpiE commented
     Editing a comment
     Leuke comment maar hier heb ik niets aan haha tenten zijn al aangekocht dus nu hokken maken van 1m op 60cm wordt moeilijk, en zoals ik al zei wil ik max 4 planten in mijn grootste tent en 2a3 in mijn kleine. Meer gaat toch niet lukken want ik scrog mn planten. (btw mn woonkamer is maar 175cm, dan begint de muur naar omhoog te schuinen

    #6
    Misschien even bij vermelden dat beide tenten niet op zelfde locatie blijven staan dus 1 gebruiken om voor te groeien en 1 om te bloeien gaat helaas niet werken. Ik verspreid de risico's liever een beetje zodat mn hobby niet direct gedaan is als ik ooit tegen de lamp loop.

    Mijn grootste probleem is de berekening van het licht. Denk dat ik een nieuwe lamp voor de grootste tent ga maken. Vraag me af of ik beter 10 stuks van clu048 1812 gebruik, of toch voor 8 stuks van de 1818 ga of 15 van de 1212.

    Ik heb vandaag niet zoveel tijd. Maar ben beetje aan het rekenen en tekenen in autocad voor te zien welke verdeling het best lijkt. Ik post straks wel al mn tekeningen in deze topic.

    voorbeeld van 15 cobs clu048 1212 op 36.8watt:
    ce731accc332d759f5cd8a17669e7970.png
    15 x 36.8 watt = 552 watt

    en mij lijkt het wel dat met deze verdeling iets mindere wattage mogen hebben maar dat mn tentje wel goed verlicht zal zijn.

    Ben er enkel nog niet uit welke nu het efficiŽntst is
    Last edited by DerpiE; 21 May 2019, 14:41.

    Comment


     #7
     Persoonlijk draai ik liever meer COBs op een lager wattage

     Comment


     • DerpiE
      DerpiE commented
      Editing a comment
      Dus jij zou ook voor de 1212's gaan? Nadeel is dan wel dat je meer uitgeeft aan koeling. Heb hier net eens zitten kijken naar cpu koelers en die kosten toch ook rap 15 euro het stuk. En heb schrik dat 10 fans toch wel wat lawaai gaan maken.

     • WillyWally
      WillyWally commented
      Editing a comment
      Het is zeker niet de goedkoopste lamp dat is een feit

     #8
     wat denk je van deze

     www.migrolight.com/product/migro-200/

     Comment


     • DerpiE
      DerpiE commented
      Editing a comment
      520 euro voor 2 lampen die samen 235 watt verbruiken lijkt me niet efficiŽnt te zijn.

     • WillyWally
      WillyWally commented
      Editing a comment
      Ik zou je Rubol aanraden maar dan krijg je weer een hoop negatieve reacties haha

     • DerpiE
      DerpiE commented
      Editing a comment
      Daar heb ik al gekeken maar ze verkopen er enkel de 1212 citizens in set en dat zijn de oude die het minst efficiŽnt zijn, dan zou ik er dus inderdaad 15 moeten hangen.
      Kan ik evengoed alles apart bestellen zoals ik al van plan was eerst trouwens
      De leds staan het goedkoopst op export estonia (citizens 1212)
      Drivers staan 40/stuk op elpro en tme zou ik de led holders kopen.

      Dan heb ik enkel nog een adres nodig voor de heatsinks, alleen dat blijkt moeilijker ivm verzendkosten. Heb daarstraks nog uurtje of 2 liggen kijken voor iets te doen icm cpu koelers aangezien die ook tot 85W kunnen koelen en goedkoper zijn dan die passieve heatsinks.

     #9
     Ok. Ik heb eindelijk de keuze gemaakt. Het plan is veranderd; van cobs naar led strips. Was me al 2 weken aan het inlezen en na me beu gezocht te zijn voor die passieve heatsinks voor de cobs (verzendkosten waren absurd hoog) toch eens verder beginnen kijken naar die led strips.Mede dankzij Wietefras zijn comments links en rechts gelezen te hebben toch besloten van uiteindelijk iets te proberen met led strips.

     Zoals al gezegd heb ik atm 2 todogrowleds met 3090 cobs in; kleurcode 3500K. Had deze gekocht omdat ik geen zin had in verschillende lampen voor de groei en bloei.

     Nu ik mijn lamp zelf ga maken ga ik er toch voor kiezen om 3000k te gebruiken omdat die iets beter is voor de bloei. De lamp van tdg kan dan van dienst blijven voor te groeien voorlopig, misschien vervang ik deze ook nog op termijn als alles goed gaat met dit project.

     De bedoeling is een frame te maken van 110 op 56-57cm met 6 van die dubbele led strips.


     https://www.digikey.nl/product-detai...221-ND/6624005


     En dan zoek ik nu enkel nog de juiste driver. Het maken van een frame en aansluiten van alles zie ik 100% zitten, leek mij ook niet zo moeilijk na paar filmpjes gezien te hebben maar de technische kant laat ik liever door de pro's hier controleren dat ik zeker geen blunders maak.

     https://www.elpro.org/gb/320-w-ip67-...fast_search=fs

     Dit is de driver die ik DENK dat nodig is voor 6 van deze lampen aan te sluiten. Please correct me if I'm wrong. En anders mag je het ook zeggen als het wel correct is want ben nog steeds niet zeker, heb beetje de guide van ledgardener proberen volgen en zelf wat logica bij gesmeten
     Last edited by DerpiE; 24 May 2019, 19:41.

     Comment


     • Wietefras
      Wietefras commented
      Editing a comment
      Ja dat zijn de juiste strips en die driver past daar ook bij inderdaad. Op die driver moet je wel parallel aansluiten. Dus alles met Wago klemmen doorverbinden.

      Ik snap alleen niet wat je bedoeld met "de uitgangsspanning die 152-305V is". De uitgangsspanning van die driver is 48V.

     • DerpiE
      DerpiE commented
      Editing a comment
      Had vannacht nog een stuk aangepast omdat ik de verkeerde driver gepost had en die zin ben ik vergeten removen blijkbaar. Het was al laat

     #10
     Wietefras Is dat 1.5mm dat ik nodig heb om de led strips te verbinden of nog kleiner? Heb zowel de strips als de voeding binnen. Ik kom net van de zelfbouw maar had de strips nog niet zo goed bekeken en lijkt mij dat mijn 2.5mm dikte van draad iets te dik gaat zijn


     Atm heb ik dus mijn strips, voeding, wago's, morgen ga ik kijken voor mn profielen om er zo snel mogelijk aan te beginnen.
     Mijn huidige kweek is net afgerond. Zal er ook een fototje bij posten voor diegene die het willen zien, had er geen kweekverslag van gehouden maar iedereen ziet wel graag een eindresultaat denk ik

     https://cdn.discordapp.com/attachmen...605_183501.jpg
     https://cdn.discordapp.com/attachmen...605_184829.jpg

     Comment


      #11
      Ben er deze week eindelijk aan begonnen samen met een maat. Heb zelf het frame gedaan maar aangezien ik geen held ben met elektriciteit heb ik een maat alles laten aansluiten.
      Zie hier het eindresultaat: https://imgur.com/a/Cl1GgL9

      We hebben wel nog een paar vragen voor de pro's hier. Zoals je kan zien op de foto's hebben we een stopcontact op de voeding geplaatst zodat we die niet op het frame moesten bevestigen. Reden hiervoor was met de achterliggende gedachte dat het frame opzich al warm ging worden van de led strips en in dat het in combinatie met de voeding misschien TE warm ging worden. (hoe koeler de led's kunnen draaien, hoe efficiŽnter dacht ik ook) 2de reden is ook voor het gewicht te beperken aangezien mijn softbox + filter + auto brandblusser en ventilator allemaal al aan het plafondje van de tent hangen.

      Ik herinner mij dat ik ergens had gelezen dat de voeding best altijd op het frame wordt bevestigd voor de aarding. Zoals je misschien kan zien op de foto's hebben we de aarding uit de stekker door het middelste gat gestoken om hem dan zo tussen de strip en het frame te klemmen zodat die blijft zitten. De aarding die uit het stopcontact komt hebben we door dat gat gestoken en (voorlopig) bevestigd met een vijs zodat deze er ook niet uit kan. Het is sowieso nog de bedoeling de aarding die op de voeding bevestigd is met de vijs te fixen vooraleer de lamp definitief in de tent komt te hangen. De vraag is eerder als dit effectief vast hangt of dit ook de goede manier is? Laatste wat ik wil is kortsluiting of dergelijke veroorzaken. Veiligheid komt sowieso op 1 te staan.

      De lamp is getest en ze werkt allesinds. Zou zelfs durven zeggen dat ze meer licht geeft dan mijn 2 lampen van todogrowled van 400w. Enkel wordt ze te warm in mijn opinie. Als de ventilator draait is het wel beter maar denk dat ik toch ga kijken voor nog wat passieve koeling tussen te plakken of zou dit geen kwaad kunnen?


      Last edited by DerpiE; 3 July 2019, 02:46.

      Comment


       #12
       Kun je je foto's ook naar JD uploaden, of lukt dat niet ?
       Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

       ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~BuitenQweeksels ~

       Comment


        #13
        Nope sorry heb het echt geprobeerd, komt telkens die foutmelding op dat foto's te groot zijn en ik resolutie moet gaan aanpassen. Foto's zijn nu ook veel duidelijker als dat ik ze op JD zou zetten. Tzit hem uiteindelijk in de details he Heb voor imgur gekozen omdat die wel bekend is? Begrijp dat de meesten discord niet kennen en daarom niet op een link klikken waarin discord staat maar imgur is nu toch wel al ettelijke jaren oud en vrij bekend lijkt me.

        Heb nog net 20 van deze besteld https://www.aliexpress.com/snapshot/...Id=32968539911

        Het werd me toch wat te warm en hoop met deze op de Uprofielen te plakken de warmte wordt afgeleid.

        Comment


         #14
         En met www.fotoverkleinen.nl werkt het ook niet ?
         (uit dit topic: Howto: Meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen)

         Niet om te zeuren eh, ik heb het al vaker uitgelegd waarom ik het liefst de foto's op het forum zelf heb.
         Maar als het niet anders gaat dan houd het op.
         Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

         ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~BuitenQweeksels ~

         Comment


         • DerpiE
          DerpiE commented
          Editing a comment
          Ja ik begrijp het al eventjes dat de informatie zo niet verloren raakt.

          Maar ik toon liever alles uitgebreid, en als ik elke foto moet gaan verkleinen ben ik voor elke post dat ik hier maak een uur bezig. Ook vind ik het net fijn dat je op die foto's tenminste kan inzoomen wat hier op het forum dan ook weer onmogelijk is zonder dat de foto wazig word.
          Ik zou hier ook heel graag een groeiverslag bijhouden trouwens van de lamp die ik zelf gemaakt heb maar die reden heeft me tot nu toe dus tegen gehouden. (mede omdat er op mn eerste topic niet veel response was ook )

          Ik begrijp best dat serverruimte veel geld kost, ik leg gewoon maar uit waarom het mij niet de moeite lijkt om er mn tijd in te steken. De mensen die het echt boeit zullen wel op mijn links klikken veronderstel ik dan.

         • QnQ
          QnQ commented
          Editing a comment
          Van de andere kant: mensen die het boeit zetten hun foto's op JD.
          Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt

          Ik zie dat ik het al eerder gezegd heb inderdaad, excuus.
          Ik lees bijna 1000 posts per week hier, en als ik ergens reageer ga ik dat niet eerst checken.
          Het zal misschien nog weleens gebeuren ook.

         #15
         Oorspronkelijk geplaatst door DerpiE View Post

         Heb nog net 20 van deze besteld https://www.aliexpress.com/snapshot/...Id=32968539911

         Het werd me toch wat te warm en hoop met deze op de Uprofielen te plakken de warmte wordt afgeleid.
         Jaja, 20 van deze dus

         Schermafbeelding 2019-07-04 om 10.04.47.png

         2e
         3e

         Comment

         Footer Left Ad

         Collapse
         Bezig...
         X