Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Waar koop ik zilvergestabiliseerde waterstofperoxide?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Waar koop ik zilvergestabiliseerde waterstofperoxide?

    Korting op 420shop
    N.a.v. Onderstaand artikel heb ik 2 conclusies getrokken. De aanbevolen hoeveelheid waterstofperoxide zoals hier meestal geadviseerd (3ml/L indien 3%) is wat aan de lage kant
    De tweede conclusie is dat het vrij zinloos is binnen de door ons gewenste waarden. Voornaamste redenen van gebruik, voorkomen van pythium en oplossen van slib gebeuren nou net niet bij deze hoeveelheden.
    Dus wil ik graag zilvergestabiliseerde waterstofperoxide 35 of 50% hebben. Echter lijkt het erop dat dit middel niet voor particulieren verkrijgbaar is. Iemand een idee waar ik dit kan kopen?
    https://www.cindro.nl/cindro-b-v/hoe...men-bestrijdt/
    Last edited by Voor het eerst; 7 May 2021, 14:29. Reden: link vergeten
    Lopend Verslag

    #2
    Deutschland?

    Comment


    • QnQ
      QnQ commented
      Editing a comment
      Ik heb de 35%
      Vervang dat jeuken maar door branden.

    • Rasta
      Rasta commented
      Editing a comment
      Bij een koeienboer. Die mogen dat kopen...

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      QnQ was dan ook enigzins sarcastisch bedoeld. Hier zeggen we vaak als iets pijn gaat doen dat het wel ff kan jeuken.

    #3
    Zojuist met afdeling verkoop gesproken... Spul wordt niet geleverd aan particulieren. Minimale afname is 25KG. Gelukkig jaren houdbaar. Aanbevolen dosering (dagelijks, schrik niet): 60ml per 1000 Liter. Kan nog hoger maar dit moet voor ons gewas een veilige hoeveelheid zijn zonder kans op wortelschade. Om het systeem te reinigen adviseren ze zelfs 500 ml per 1000 L maar dan kans op wortelschade bij in ieder geval sla.
    Conclusie: Mijn huidige dosering (3x per week 100 ml 12% op 125L ) heeft naar alle waarschijnlijkheid totaal geen nut. Onder de 20 graden vernietigt het amper 5% van de ongewenste zaken.
    Ik heb een paar leuke pdf-je ontvangen over de toepassing voor de geïnteresseerden .
    Lopend Verslag

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Ik kan niet voor Rasta antwoorden maar uit de PDF-jes maak ik op dat een te lage dosering, of niet vaak genoeg doseren nog eerder problemen veroorzaakt dan in het geheel niet doseren (bacteriën worden resistenter). De salesmedewerker van Cindro bevestigde dit ook en adviseert de dosering voor ons gewas 60ml op 1000 liter (onderhoudshoeveelheid). Shockbehandeling 1x per maand 500ml per 1000L. Let op, hierbij wordt uitgegaan van 50%!!! H2O2

    • Rreppellsteeltjam
      Rreppellsteeltjam commented
      Editing a comment

    • Rasta
      Rasta commented
      Editing a comment
      Dat was wat ik ook al had gelezen. Dat die 3 of 12 % niks doet. Dat het pas vanaf de 35 % zijn werk doet. Ik wist alleen nog niet hoeveel ik moest gebruiken.

    #4
    Biofilm is de belangrijkste voedingsbodem voor ziekteverwekkende pathogenen, zoals pythium, fusarium en phytophthora in de meeste groenten-, bloemen- en planten geteeld onder glas. Maar ook gewas specifieke organismen zoals ralstonia(rozen) en rhizogene agrobacterium(tomaat). Bij biofilm preventie minimaliseer je ontwikkeling en verspreiding van infecties. De gevolgen zijn o.a. een schoon watergeefsysteem, uniforme watergift, pH stabiel gietwater, hoog opgelost zuurstofgehalte rondom de wortelen en efficiëntere beschikbaarheid van mest- en voedingsstoffen.

    Interessante info uit de pdf....

    BRON: https://www.cindro.nl/cindro-agro-co...v/publicaties/

    Schermafbeelding 2021-05-07 om 14.49.48.png Schermafbeelding 2021-05-07 om 14.48.25.png
    Last edited by Voor het eerst; 7 May 2021, 19:00.
    Lopend Verslag

    Comment


    • Nederhigh
      Nederhigh commented
      Editing a comment
      Hm.... Had je toestemming van Cindro om dit hier neer te gooien?

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Nope.. ik heb er dus maar even de bron bijgezet...

    • Nederhigh
      Nederhigh commented
      Editing a comment
      thx! reken ik 'm goed!

    #5
    daarom vind ik het te duur... en idd voor particulieren niet te verkrijgen. Dat valt nog wel op te lossen via kennissen kring, maar dan is het me nog steeds te duur als je het vergelijkt met een chloor preventie.

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      In aanvulling op mijn vraag....
      In de glastuinbouw worden veelal chloormiddelen ingezet om druppel- en sproeisystemen schoon te houden van vervuiling. Kunnen we niet met wat minder chloor toe? Dit, omdat chloor in het systeem blijft en ophoopt, omdat het nauwelijks door de plant wordt opgenomen. Is chloor te vervangen door waterstofperoxide (H2O2) om het systeem schoon te houden?

      Drie soorten vervuiling
      Het leidingensysteem heeft last van drie soorten vervuiling: mechanisch, biologisch en chemisch. “De biologische vervuiling is vanwege de ziektedruk een bedreiging voor de teelt; de mechanische is dat alleen voor het systeem. De chemische vervuiling bedreigt de teelt en het systeem”, zegt Stefan Bakker, productmanager Revaho. Zowel chloor als waterstofperoxide werken tegen de biologische vervuiling en daar waar biologische en mechanische vervuiling elkaar overlappen, zoals bij de biofilm. “Door de biofilm uit het leidingensysteem te verwijderen, verlaag je de ziektedruk op het gewas.

      Trend toename waterstofperoxide
      Bakker: “Voor telers ligt het gebruik van chloor meer voor de hand. In sommige gevallen is het beter om vanwege de voordelen voor waterstofperoxide te kiezen. Het gebruik van dit middel in de glastuinbouw zien we al toenemen, ook in combinatie met UV-licht voor ontsmetting en zuivering van water.” Bacteriën en schimmels overleven eenvoudig in een vochtige omgeving zoals druppelslang, wortelmilieu en mat. Deze zijn niet alleen met chloor, maar ook met waterstofperoxide af te doden.

      Geen residuvorming
      “Chloor is geen essentiële bouwstof voor de plant en hoopt alleen in (oud) blad op. Bovendien blijft chloor in het systeem achter. Op een gegeven moment wordt de concentratie chloor in het teeltwater te hoog en moet het worden geloosd”, aldus de productmanager. Omdat waterstofperoxide in water en zuurstof uiteen valt, blijft er geen residu geen achter. Lozen van teeltwater is dan ook niet nodig. Waterstofperoxide past dan ook in 100% recirculatie. Bovendien is dit product veilig voor druppelaars en sproeiers.

      Lage dosering
      “Bij een lage dosering is waterstofperoxide net zo effectief als chloor. Waterstofperoxide reageert actief met de biologische vervuiling”, zegt Edwin Rijpsma, technisch specialist Revaho. Met een kleine dosering van waterstofperoxide bij iedere druppelbeurt is accumulatie van biofilm in de leidingen tegen te houden. Met waterstof is het ook mogelijk om te variëren in dosering.

      De technisch specialist: “Je ziet dat bijvoorbeeld virussen zich snel aanpassen aan hun omgeving en resistentie opbouwen. Met enige regelmaat een shockbehandeling met bijvoorbeeld tien keer de lage dosering waterstofperoxide kan grotere vervuiling en ophoping van biofilm oplossen, waarmee de voedingsbodem voor plantpathogenen is te elimineren.”

      Teeltwisseling
      Een neveneffect van chloortoepassing is dat bij hogere concentraties er warmteontwikkeling is door de chemische reacties van chloor met andere stoffen. Bij de reacties van waterstofperoxide is geen warmteontwikkeling. Bij de toepassing van chloormiddelen in combinatie met zuren, zoals zoutzuur en salpeterzuur, kan eveneens het gevaarlijk (verstikkende) chloorgas ontstaan. Bakker: “Wellicht is het beter om bij de teeltwisseling het leidingensysteem vol te zetten met waterstofperoxide in plaats van met chloorbleekloog. Het probleem met chloor in het systeem is er dan ook niet meer. Daar zullen nog wel testen voor gedaan moeten worden.”

    • Rreppellsteeltjam
      Rreppellsteeltjam commented
      Editing a comment
      Chloor produceert geen zuurstof, toch?

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Bij de afbraak komt er ook zuurstof vrij maar niet zoals bij waterstofperoxide

    #6
    ik betaalde toen dacht ik voor 1 liter iets van 16,95 voor 12% zon fles was ik zo doorheen met om de dag preventief doseren en kreeg toen nog pythium. Met tegenzin ben ik ook met chloor begonnen, heb op advies toendertijd zon pot met chloor tabletten gehaald en daar doe ik nu nog steeds mee, koste ongeveer het zelfde als een liter peroxide. Gebruik het in de dwc en in de eb en vloed zonder daar ook maar enig nadeel van te ondervinden en vind het ook fijner maar eens per week preventief wat te doseren.

    Dat stuk dat wat je deelt dat het zou gaan ophopen in je systeem heb ik zelf ook nog nooit iets van opgemerkt eigenlijk. Mijn eb vloed lijkt veel op die van Vaperke zn verslagen, ik doe niet aan water verversen/ voeding weg gooien, enkel aanvullen als dat nodig is. Als mn reservoir of dwc bak qua maat juist is gekozen dan drinken ze er een heel deel van weg en moet ik eens per 1 a 2 week bijvullen en zo krijgen ze voldoende verser voedings oplossing binnen en hoef ik nooit voeding te verspillen. Kweek ook op een lage ec hoger als 1,5 ga ik niet en heb de planten groen zonder gebreken.

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Jij hebt duidelijk al heel wat meer ervaring met hydro dan ik. Mijn eerste poging moest ik afbreken ivm wortelrot. Aangezien verder alle waarden exact volgens de instellingen waren kon ik niet anders dan bedenken dat het een gebrek aan zuurstof is ondanks de luchtstenen etc. Daarom ben ik gaan zoeken tussen de voorgestelde oplossingen (chloor, h2o2) en kon eigenlijk nergens een eenduidig voorschrift vinden voor wat betreft de dosering. Daarom contact gezocht met onder andere Hero Brinkman en Cindro. Deze geven aan dat de dosering afhankelijk is van onder andere het systeem maar ook het gewas. Ze legden me ook allebei uit dat chloor prima werkt maar in een recirculerend systeem minder ideaal is dan h2o2. En dus de ophoping zoals door hen genoemd. Nu heb ik ook een Jacuzzi en daar wil de chloor inderdaad best ophopen in de kleinere jets dus dat klonk voor mij zeer plausibel.

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Sorry... ben vergeten te vermelden wat het kost. 6 euro per kilo excl. btw. Ja het is vloeibaar

    #7
    Na nog wat verder gelezen te hebben en wat telefoontjes gepleegd te hebben is een ander voordeel (in RDWC!!) dat de peroxide voor extra zuurstof in het water zorgt. Dat is algemeen bekend, maar wat wellicht minder bekend is en waarom eb- en vloed kwekers er minder last van schijnen te hebben is dat er in rdwc systemen dode spots ontstaan vwb de circulatie. Het water gaat dus netjes om de wortels heen maar mede door de explosieve groei op rdwc ontstaat er dus in het midden van de wortels een dode plek waar het water stil blijft staan. Daardoor ook vaak rotting van binnenuit. Waterstofperoxide lost hierbij volgens zowel Brinkman als Cindro dat probleem op. Nu hopen dat mijn bestelling correct verwerkt word en ik in de loop van volgende week het spul in huis heb
    Lopend Verslag

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Ja bij een te hoge dosering wel. We gaan het meemaken.

    • Rreppellsteeltjam
      Rreppellsteeltjam commented
      Editing a comment
      Ik bedoel dus, als je een kluit wortels hebt kan je snoeien, net zoals tak en blad.

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      nou, daar heb ik idd nooit bij stilgestaan. Hoeveel haal je weg in zo'n situatie?

    #8
    Kga je weer volgen,, ben absoluut niet zo vast geroest dat ik niet bereid ben mn menig te herzien als je goede resultaten haalt. Heb zelf nooit meer omgekeken maar dat wil niet zeggen dat je geen succes kunt gaan hebben.

    Wat ik al eens aanhaalde ik geloof ergens dat lucht inbrengen al mee werkt aan ellende in je bakken te brengen. De bubbels brengen ook niet de zuurstof in het water dat doet uiteindelijk de oppervlakte beroering wat dit teweeg brengt. Een venturi op en pompje werkt ook redelijk. Daarom werkt floomen net zo goed en misschien nog wel beter.

    Heb er zelf ook best veel mee lopen klooien.. zelfs een keer zon bak jij ook hebt de bodem vol gelegd met luchtstenen en daar op zon lompe vijver luchtpomp.. was wel gaaf om te zien zon bruisende bak en door al die bubbels was ik toch wel overtuigd dat er genoeg beweging was tot in de kruin van de wortels maar toch kreeg ik die ellende in de bakken.

    wat oprecht helpt is de waterlijn niet laag onder je netpot zetten. Laat je hier zeg maar 5cm tussen dan krijg je in het stukken tussen de netpot en de waterlijn en ander soort van wortel dan wanneer deze onder water staat. Vaak word dat stuk wortel dan net een soort van knoop en van hieruit ontstaat er ook vaak de wortelrot.

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      In mijn dwc staat alles onder water, in mijn budget setje kan ik het water niveau niet beïnvloeden. Ik ben dan ook oprecht nieuwsgierig hoe dat gaat werken

    • Rasta
      Rasta commented
      Editing a comment
      Ik dacht dat je een 2 cm tussen het water en de netpot moest laten? Maar mss toch beter tot tegen de netpot laten komen?

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Daar haal je een interessant punt aan. Mijn gedachte was DWC Deep Water Culture dus kleikorrels met de voeten in het water. In het andere systeem zit er wel 20cm tussen

    #9
    Poe ... blij dat ik op aarde kweek als ik dit allemaal doorlees.

    Wou voor mijn verjaardag een hydro setje aanschaffen. Wordt voorlopig op de lange baan geschoven. Iets voor na mijn pensioen in een 3 e tentje of zo ....

    Comment


    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      klinkt allemaal ingewikkelder dan het is. Ik duik er soms gewoon wat te diep in en trek graag bestaande ideeën in twijfel om ze zelf te ondervinden

    • Rreppellsteeltjam
      Rreppellsteeltjam commented
      Editing a comment
      Geen gekloot meer met water geven, voeding altijd goed, enz.

    • Voor het eerst
      Voor het eerst commented
      Editing a comment
      Voor mij zijn DE argumenten... geen gesleep meer met zand, vrijwel geen afval, voeding naar behoefte, eenvoudig overzicht of alles naar wens is voor de dames. Niet te vergeten... opnieuw starten kost veel minder inspanning.

    #10
    Om dit topic correct af te sluiten... Gestabiliseerde waterstofperoxide koop je bij Cindro mits je een KvK inschrijving hebt.
    Wat betreft de kosten.. Ik heb nu 181,50 betaald voor 25KG (iets minder dan 25 liter). Uitgaande van om de dag een dosis van 8ml in mijn systeem kom ik dan op 400ml per ronde. Gemakshalve 2 rondes met een liter dus. Dat betekend dat een ronde mij 3,63 kost aan waterstofperoxide. Dat vind ik niet duur. Dan te bedenken dat ik de watertemperatuur iets hoger aan kan houden (minder stroom voor de chiller) en geen andere bestrijdingsmiddelen nodig zou hebben zou het me uiteindelijk niet eens verbazen dat dit geld bespaart.
    Last edited by Voor het eerst; 17 May 2021, 12:06. Reden: toevoeging
    Lopend Verslag

    Comment


      #11
      Je zou eigenlijk geen zilver willen hebben omdat dat ophoopt in je wiet en daarnaast maken we er herma's mee..
      Chloor is een essentiele stof voor de natuur, praktisch alle cellen gebruiken chloride om iets van een potentieel op te wekken in de communicatie. Wiet kan best wel wat chloor hebben.
      Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
      Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

      Comment


      • Voor het eerst
        Voor het eerst commented
        Editing a comment
        We gaan het hopelijk niet meemaken... Maar goed als ik straks dus wel Herma's heb dan heb ik in ieder geval dankzij jou al een richting om te zoeken. Bedankt

      #12
      Ik zie niet echt in waarom je zilverresten in je watersysteem wilt. Zilver is een top biocide, in de zin dat het alle bacterien en schimmels doodt, ook de goede vriendjes van onze planten.
      Ik weet dat de voedingsmiddelenindustrie biofilms verwijdert met sterk citroenzuur, en dat de biochemische industrie dat doet met natronloog en vaatwasmiddel.

      We hebben het hier over pathogene bacterien die je wilt voorkomen, terwijl de helft hiervan niet echt problemen veroorzaakt in de wietteelt. Sterker nog, ik ken slechts twee bacteriesoorten die problemen veroorzaken in wiet en een handvol schimmels die het blad aantasten (die maken geen biofilm en verspreiden zich door de lucht, niet door water). Glastelers hebben vaak oppervlaktewater als extra bron en ze begeven zich midden in landbouwgebied met mono-teelt. Dan is de kans op besmetting vele malen hoger dan elders. Wij gebruiken daarnaast gewoon kraanwater en regenwater.

      Wat ik bedoel te zeggen is; probeer geen demonen te zien die er niet zijn, en probeer geen problemen te laten ontstaan als dat niet nodig is.
      De boel door de vaatwasser halen zou echt prima voldoende kunnen zijn.
      Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
      Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

      Comment


        #13
        Voor het eerst

        Comment


        • Rreppellsteeltjam
          Rreppellsteeltjam commented
          Editing a comment
          Zolang je het blijft toevoegen werkt het preventief, ik heb met deze dosering nooit problemen gehad, maar ik zit niet op een continue systeem.

          De dosering verhogen kan in elk geval geen kwaad!

          Je leidingen doorspoelen/reinigen met chloor is dan wel weer aan te raden, bijv. bij water verversen/vervangen.

        • Voor het eerst
          Voor het eerst commented
          Editing a comment
          Eigenlijk zou je met 3% H2O2 zelfs 3ml/l kunnen doseren zonder echte schade aan te richten. En op rdwc dan 1ml/L dagelijks voor het onderhoud

        • Nirvana
          Nirvana commented
          Editing a comment
          Thanks Guys !
      Bezig...
      X