Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Kweken op het platteland

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Kweken op het platteland

  Korting op 420shop
  Illegale hennepkweek in de gewassen van de boer, ieder jaar zien we een aantal nieuwsberichten waarin hiervan meldingwordt gemaakt, soms is het werk van de boer zelf, maar vaker is het werk van een guerrilla kweker. We maken kennis met zo’n guerrillakweker; Greg. Hij verdient ook iedere zomer bij door te kweken op de akkers van het platteland. Zijn planten groeien tussen allerlei verschillende soorten gewassen.

  De keuze voor deze locatie is niet zo vreemd, in Europa wordt maar liefst 43%
  van alle grond voor landbouw gebruikt. Ergens tussen die miljoenen kilometers landbouwgrond is genoeg ruimte om de planten van Greg te laten groeien. Het
  grote voordeel van kweken op landbouwgrond is dat alle belangrijke elementen al
  aanwezig zijn. Er is bijna de hele dag zonaanwezig. Daarnaast cultiveren de boeren
  de grond, bemesten hem en als het droog weer is zorgen ze voor extra water. Als dank hiervoor probeert Greg de boeren dan ook zo min mogelijk tot last te zijn. De boer doet gewoon zijn werk en het zou niet eerlijk zijn om hem daarmee te benadelen.Helemaal als jebeseft dat de waardevan de boer zijn oogst slechts een fractie zijn van Greg zijn oogst. Omdat de locaties van Greg regelmatig ontdekt worden kweekt hij op verschillende plaatsen. Hiermee voorkomt hij dat al zijn planten in n keer ontdekt worden. In dit artikel gaan we kijken hoe Greg aan deze ‘spots’ komt en hoe de kweek in zijn werk gaat.

  Voor Greg is het vinden van een goede spot als guerrilla farmer essentieel. Als het kweekseizoen is afgelopen besteed hij daar dan ook veel tijd aan. De zoektocht begint al in de winter en kan voor een deel thuis vanuit de luie stoel worden gedaan. Dat is redelijk makkelijk en niet echt vermoeiend.
  Toch is guerrilla kweken verder vooral veel en hard werken, waarbij hij ook nog eens het risico loopt om ontdekt te worden. Om een goede spot te vinden heeft Greg een lijstje met eisen waaraan de locatie moet voldoen:

  1. Er moet volop zon aanwezig zijn.
  2. Het moet in de buurt zijn zodat de
  spot regelmatig bezocht kan worden.
  3. De spot moet moeilijk te ontdekken zijn.
  4. Water in de buurt is erg handig.


  Voor het vinden en bijhouden van zijn spots gebruikt hij Google Earth. Met dit computerprogramma kun je heel gemakkelijk luchtfoto’s van de hele wereld vinden. Zo kan hij dus gemakkelijk landbouwgrond vinden en interessante plaatsen opslaan. Daarnaast kan hij precies berekenen hoe groot de bepaalde afstanden zijn, hoelang de reistijd is en soms kan hij de locatie zelfs al panorama foto bekijken. In de buurt waar Greg woont wordt heel veel mas verbouwd. Omdat dit gewas tot een redelijke hoogte groeit is het voor Greg interessant om zijn planten in te zetten. Zoals al eerder werd genoemd wil Greg de boeren zo min mogelijk tot last zijn en daarom zoekt hij niet naar plaatsen in de mas. Maar naar ruimtes tussen de masvelden in zoals sloten, oevers en bermen. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van kweken in de akker zelf. Zo staan de planten veilig als de boer al vroeg begint te oogsten. Als hij zijn planten tussen in de mas zet kunnen ze als koeienvoer eindigen. Dat is wel leuk voor de koeien maar niet voor Greg.
  Ook voorkomt hij hiermee dat er gaten ontstaan in het masveld. Deze gaten zijn namelijk zichtbaar vanaf grote afstanden. Deze gaten kunnen worden gezien vanaf hoger gelegen wegen en spoorrails, of vanuit grote voertuigen als vrachtwagens en tractoren. Daarnaast wordt in de omgeving waar Greg woont door de milieu politieregelmatig met een helikopter gesurveilleerd. Waarbij gezocht wordt naar milieu overtredingenen, zoals illegale hennepkwekerijen.

  Afbeelding ontbreekt.

  Op de foto is te zien dat de gaten in een masveld vanaf grote hoogte te zien zijn. In tegenstelling tot de akkers groeien in de sloten en bermen allerlei soorten onkruid. Deze groeien vaak even hoog als de mas zelf. Dit onkruid heeft echter veel meer diepte- en kleurverschil. Daarnaast worden de sloten en bermen pas in het najaar leeggehaald. Daarom zijn deze locaties ideaal om in te kweken.
  Na lang zoeken met behulp van Google Earth heeft Greg een lijst met plaatsen die
  geschikt lijken. Een van die plaatsen is spot A. Het is een sloot die midden in een akker ligt. Greg verwacht dat hier in de zomer mas gekweekt zal gaan worden. Deze akker ligt ver van de bewoonde wereld af en is alleen bereikbaar via een zandweg waar weinig verkeer is.
  Daarnaast ligt de akker aan een rivier, waardoor er in droge tijden altijd voldoende water voorhanden is. Om te kijken of de plaatsen op zijn lijstje voldoen aan de eisen van Greg gaat hij deze op zijn mountainbike bezoeken.Met zijn mountainbike valt het minder op als hij van de normale paden afwijkt.

  Afbeelding ontbreekt.

  Ook zal Greg alvast moeten kijken of er wel mas op het land gaat worden geplant. Boeren veranderen namelijk regelmatig van gewas en het zou dus zomaar kunnen dat op het weiland helemaal geen masgeplant zal worden. Een van de redenen
  dat een boer regelmatig van gewassen wisselt is dat dit bodemziektes tegen gaat.
  Dit gebeurd onder andere bij gewassen als aardappels, wortels, suikerbieten, granen en aardbeien. Daarnaast stappen boeren ook vaak vanwege de prijzen over op andere gewassen. Als de boer een andere gewas dan mas plant hoeft dit geen probleem te zijn, maar vereist de kweek wel een andere aanpak. Hierover kom ik terug bij de planning.Tijdens het bezoek blijkt spot A te voldoen aan de eerder gestelde eisen, daarnaast is het land omgeploegd en bemest waardoor het erg waarschijnlijk is dat er dit voorjaar weer mas gezaaid zal worden.
  Tijdens zijn rit naar de spot toe is hij door niemand in de gaten gehouden en daarnaast ziet hij dat er perfecte bosjes zijn om zijn fiets in te verstoppen als hij met zijn planten bezig is. Spot A is een sloot middenin een weiland die geheel ontsloten wordt door mas. Door aan de zijkant van deze sloot te kweken valt het niet op dat het masveld onderbroken wordt.


  Omdat Greg afhankelijk is van de planning van de boer zal hij hier zijn eigen planning op aan moeten passen. Wanneer moet hij zijn zaden ontkiemen of gaat hij stekken maken?
  Wanneer moeten de planten oogstklaar zijn en welke soort moet hij dus
  kiezen? Dit is allemaal afhankelijk van het gewas dat de boer op zijn land heeft staan. Hiervoor moet de guerrilla kweker goed bestuderen hoe de gewassen op het land groeien. De periode waarin gezaaid en geoogst worden en snelheid van de groei zijn hierin het meest belangrijk. Daarnaast moet ook bekend zijn of de boer zijn gewassen tussendoor nog moet behandelen. Zo weet Greg of de kans groot is
  dat de boer zijn wietplanten tegenkomt of dat er gif over gespoten wordt. Greg heeft namelijk liever niet dat er gif of gewas beschermers in zijn planten terecht komen. Ieder gewas heeft maar een bepaalde hoogte en groeisnelheid. De hennepsoort die daarbij wordt gekozen moet daarop worden geselecteerd. Zo kunnen autoflower soorten gebruikt worden bij bijna ieder gewas zoals allerlei groenten en fruitsoorten, suikerbieten, Vlas(lijnzaad), sierbloemen, aardappels en kleinere graansoorten. Indica’s en kleinere sativa’s kunnen gebruikt worden bij grotere graansoorten, bonen, zonnebloemen, mais, druiven, asperges en allerlei struikgewassen. De grotere sativa’s kunnen zelfs gebruikt worden bij olijfbomen, notenbomen, fruitbomen en hop. Veel gewassen zoals mas, zonnebloemen,
  graan, hop en fruitbomen zijn rond hetzelfde tijdstip klaar om geoogst te worden;
  eind september begin oktober. Het is hierbij dan ook belangrijk dat er gebruik wordt
  gemaakt van vroegbloeiende hennepsoorten die voor dit tijdstip klaar zijn om te
  oogsten. Hiervoor maakt Greg gebruik van soorten die in het noorden van Europa
  zijn gekweekt. Deze soorten zijn zo aan deze koude omgeving aangepast dat ze al
  begin september klaar zijn om te oogsten. Greg kweekt ook tussen de asperges,
  hierbij heeft hij deze soorten niet nodig. Asperges zijn namelijk meerjarige planten
  die na het oogsten blijven staan. De meeste asperges worden tussen april en
  juni geoogst. Nadat de asperges geoogst zijn kan Greg zijn planten tussen de aspergeplanten inzetten, zonder de asperges daarbij weg te halen of te vernielen. Bij de asperges begint hij dus later maar kan hij ook langer doorgaan. Om goed te kunnen plannen maakt Greg van ieder gewas waarin hij kweekt een grafiek met daarin de lengte van het gewas.Hiervoor heeft hij in de zomer regelmatig bijgehouden hoe hoog de gewassen gegroeid zijn. Hierdoor weet hij hoe hoog zijn planten maximaal mogen worden en wat het beste moment is om ze te planten.

  Afbeelding ontbreekt.

  Voordat hij kan gaan groeien moet Greg enkele voorbereidingen treffen. Zo kan
  hij kiezen uit zaadplanten of stekken. Zaadplanten hebben als voordeel dat ze
  een stevig wortelstelsel aanmaken, nadeel is dat er ook mannelijke planten uitkomen. De stekken hebben als voordeel dat ze allemaal vrouwelijk zijn, alleen kost het meer tijd en moeite. Aangezien Greg geen tijd en ruimte heeft om stekken te maken kweekt hij met zaden. Omdat de helft van zijn planten mannelijk zal zijn heeft hij dus twee maal zoveel zaden nodig om hetzelfde aantal vrouwelijke planten te oogsten. Daarnaast moet Greg kiezen of hij zijn zaden rechtstreeks plant of dat hij ze eerst thuis laat voorgroeien. Als hij ze rechtstreeks plant zal hij nog meer zaden nodig hebben aangezien een deel van de zaden niet zal uitkomen of door vogels worden opgegeten. Greg kiest er echter voor om de planten thuis in een kas voor te laten groeien. Op basis van de groeigrafiek van de mas beslist Greg welke soort hij gaat bestellen. Voor spot A heeft Greg een plant gekozen die maximaal anderhalve meter hoog wordt en vroeg afbloeit. Omdat Greg thuis gaat voorgroeien heeft hij nog wat extra benodigdheden nodig. Zo heeft hij kleine plastic potjes en aarde nodig om de ontkiemde zaden in te planten. Om geld te besparen haalt hij oude potjes bij het tuincentrum en gebruikt hij boterkuipjes. Dat scheelt veel geld aangezien hij 180 planten wil voorgroeien. Verder heeft Greg ook nog mest nodig. Ondanks dat de boer zijn grond goed bemest heeft kunnen de planten van Greg wel wat extra voedingstoffen gebruiken. Vooral tijdens de bloei hebben de planten meer fosfor en kalium nodig dan in de grond aanwezig is. Hij gebruikt hiervoor biologische mestkorrels met hoge P (fosfor) en K (kalium) gehaltes. Deze worden verkocht als mestkorrels voor de moestuin. Deze korrels zijn redelijk goedkoop en bevatten geen stoffen die niet in de plant terecht mogen komen. Omdat in de afgelopen jaren zijn planten wel eens werden opgegeten door slakken koopt Greg ook alvast slakkenkorrels. Deze kan hij als het nodig is rond zijn planten strooien.

  Uit de groeigrafiek van Greg blijkt dat de eerste masplantjes in mei boven de grond
  komen. Om te zorgen dat zijn planten dan ook zijn ontkiemt begint Greg halverwege
  april met het ontkiemen van zijn planten, deze kan hij dan halverwege mei uitzetten
  tussen de mas.


  Zoals hij uitgerekend heeft kan hij halverwege mei uitgekomen zaailingen uitzetten.
  Op het moment van het uitzetten is de mas nog erg kort, hierdoor loopt Greg vol in het zicht. Hierdoor loopt hij meer risico om betrapt te worden. Daarom doet Greg dit uitzetten in de nacht als het helemaal donker is. Hij moet dan met een grote sporttas waarin de stekjes zitten naar de spot rijden. Eerst maakt hij met een
  grondboor om de meter een gat. Hier laat hij dan de voorgegroeide planten inzakken. Zo kan hij langs de sloot op spot A maar liefst 180 planten kwijt! Uiteraard is het erg belangrijk dat Greg hierbij niet gezien wordt, het is voor hem dan ook erg belangrijk dat zijn spots afgelegen liggen. Omdat Greg wil dat zijn planten zoveel mogelijk zonlicht ontvangen plant hij zijn planten alleen aan de noordzijde van de sloot.

  Afbeelding ontbreekt.

  Hierdoor wordt er vanuit het zuiden minder zon tegen gehouden door de mas.
  Sommige zomers kunnen heel droog zijn. Speciaal daarom heeft Greg een spot gekozen met een rivier in de buurt. Zo kan hij zijn planten regelmatig water geven.
  Hiervoor gebruikt Greg emmers die aan een touw zijn vastgeknoopt. Die emmers
  kan hij in de rivier gooien en via het touw weer omhoog hijsen. Hierdoor voorkomt
  Greg dat zelf het water in glijdt als hij zijn emmer gaat vullen.
  Op een andere locatie gebruikt Greg een handpomp waaraan hij een tuinslang heeft vast gemaakt. Dit scheelt een hoop loopwerk met loodzware emmers. Als de boer zijn gewassen besproeit krijgen Greg zijn planten ook water, dit is handig omdat hij het dan zelf niet hoeft te doen.
  Ongeveer eind Juni moet Greg terug naar spot A om het geslacht van de planten
  te bepalen. Op dat moment is de mas zo hoog dat hij dit onopgemerkt kan doen. Het is erg belangrijk dat Greg het geslacht van zijn planten goed in de gaten houdt.
  n mannetje dat per ongeluk blijft staan kan er al voor zorgen dat alle toppen vol
  zitten met zaadjes. Dit is wel handig voor toekomstige kweekjes, maar verpest de
  toppen die geoogst worden. Daarnaast moet Greg ook regelmatig controleren of
  de planten er goed bij staan, in een weiland kan namelijk van alles gebeuren.
  Omdat hij niet graag elke keer met alle kweekspullen naar spot A afreist, maakt
  hij een beschutte plaats in de sloot waar hij deze droog kan bewaren. Dit heeft
  als voordeel dat als hij ooit door de politie wordt aangehouden hij kan verklaren
  dat hij een toevallige voorbijganger is. Dit wordt lastig als hij een grote tas met
  kweekspullen bij zich draagt.


  Eind september staat de hennep volop in de bloei. Van de 180 planten die naast de
  sloot stonden zijn er na de selectie van de vrouwen nog ongeveer 90 over. Ondanks dat Greg zijn planten niet op de akker zelf staan wil hij zijn planten het liefst oogsten voordat de mas weg is. Dit is dan ook de reden dat hij gekozen heeft voor een vroeg bloeiende soort. De mas vormt een gordijn tussen hem en de omgeving, waardoor hij onopgemerkt aan de slag kan. De planten die oogstklaar zijn; dit zijn hele struiken, zaagt hij als geheel om. Soms oogst hij de hoofdtop al eerder, vooral bij planten waar deze erg groot is. De hoofdtop is namelijk vaak al eerder oogstklaar. Na de takken van de plant te hebben getrokken stopt hij deze
  in grote zakken die klaar worden gelegd voor vervoer naar de knipruimte. Omdat de
  zakken erg groot zijn is het onmogelijk alles te vervoeren op zijn mountainbike. Hij leent hiervoor een busje waar heel veel tegelijk in kan. Deze komt voorrijden als alle planten ingepakt zijn en wordt binnen ene paar seconden helemaal vol geladen. Hiermee voorkomt Greg dat hij gesnapt wordt. Zelfs deze bus lijkt te klein als hij de 90 planten in wil laden.Omdat er altijd een kans is dat spot A door een boer, een ripper of de politie gevonden wordt heeft Greg meerdere plaatsen waar hij planten kweekt. Deze noemt hij spot b,spot c, etc. Op deze manier spreid hij zijn kansen waardoor hij nooit al zijn planten kwijtraakt. Normaal gesproken wordt minstens
  n derde van de spots ontdekt. Dit is vervelend maar Greg houd er van te voren
  rekening mee. Daarom probeert hij niet teveel onkosten te maken tijdens de voorbereidingen en de groei. Door op verschillende spots en met verschillende soorten te groeien kan Greg de oogst spreiden. Dit is belangrijk aangezien het knippen van de planten veel tijd en werk met zich mee brengt. De planten moeten na te zijn geoogst meteen uit de zakken worden gehaald en worden geknipt. Verse planten zijn het namelijk het makkelijkst te knippen en hoe langer ze in de zakken blijven zitten hoe groter de kans op toprot. De spots die ontdekt worden gebruikt
  Greg niet meer. De spots die niet ontdekt zijn kan hij volgend jaar weer gebruiken.
  Daarom zorgt hij er voor dat de spots na het oogsten altijd goed zijn opgeruimd.
  Hij laat geen kweekartikelen of plantresten achter die kunnen verraden dat er
  hennepplanten hebben gestaan. Na het knippen kan Greg eindelijk gaan genieten
  van de oogst en zijn vakantie. Maar niet te lang want hij moet snel weer op zoek naar nieuwe spots. Het leven van de guerrilla
  kweker is mooi maar wel zwaar!  Ik ben die Greg niet hoor, ik ben alleen fucking lang bezig geweest op de typefouten eruit te halen en de zinnen achterelkaar te zetten,
  Die stuk komt uit de Highlife van 02-2011, af te halen bij uw lokale growshop!
  Last edited by Jointjedraaien; 1st March 2012, 21:45. Reden: Afbeeldingen ontbreken

  #2
  Re: Kweken op het platteland

  Las het artiekel al in de highlife, zal idd wel even werk geweest zijn, mooi dat je de moeite ervoor gedaan hebt,

  Comment


   #3
   Re: Kweken op het platteland

   Boeiend, maar 90 vrouwen kweken is toch wel een beetje te veel van het goede.... Ik kweek niet op of naast akkers zo worden 0 van de 3 spots gevonden.

   gtzz

   Comment


    #4
    Re: Kweken op het platteland

    zeer interesant leesmateriaal ! thx

    chrs
    --------------------------------------------
    Bosjesplant 2012 Bosjesplant 2011
    ik voel me een geurillaboer

    Comment


     #5
     Re: Kweken op het platteland

     Poeh, jij bent flink aan het overtypen geweest!
     Leuk voor de mensen die (nog) niet in het bezit zijn van de highlife
     Mijn Autoflowers naast de frituurpan

     Comment

     Footer Left Ad

     Collapse
     Bezig...
     X