Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Wiet en je kinderen..

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Algemeen: Wiet en je kinderen..

  Korting op 420shop
  Tja...hoor je ineens op een openhartig moment met je zoon van 15 dat ie al sinds z'n 13e aan de wiet zit...

  Nou,..dat vind ik moeilijk,... ben blij dat ie zo open is naar me, maar moest toch wel even slikken.

  En dan heb ik wiet zat staan, dus.... gaf maar wat mee..tja, is in ieder geval goed spul, niets raars mee gebeurd.

  Wie heeft hier ook ervaring mee, of wie heeft hier iets over te melden? Meningen?

  Ben benieuwd.

  #2
  Re: Wiet en je kinderen..

  Ik, en veel van mijn vrienden zijn ook rond die leeftijd begonnen. Eens in de maand rookten we een jointje, soms dronken we een biertje of drie. Stiekem rookten we sigaretten.

  We zaten allen op de HAVO in die tijd. Een enkeling is doorgeslagen, en blowde elke dag. Dat was een slecht voorbeeld, dat zagen wij toen ook al. Die is afgezakt naar VMBO en heeft dat zonder problemen afgemaakt. Hij werkt nu hard en heeft alles op de rails. De rest van de vrienden zijn nooit uit de bocht gevlogen. Op eentje na. Die is door zijn ouders op een internaat gezet nadat ze erachter kwamen. Die jongen heeft een aantal zelfmoordpogingen gedaan, die zijn niet gelukt. Nu heeft hij het bedrijf van zijn vader overgenomen, maar hij is nog steeds niet in orde. Niet om het drugsgebruik, maar omdat zijn ouders hem alles verboden - en zulke draconische maatregelen namen - in plaats van hem de vrijheid te geven om zelf dingen te ontdekken.
  Zelf heb ik gemerkt, vooral in die tijd, dat wiet een ontzettende demotivator is. Ik ging van 8-9 gemiddeld, naar een 6,5. School boeide me niet dankzij de wiet, terwijl het eigenlijk zo ontzettend boeiend was. Uiteindelijk ben ik waar ik wil zijn, maar het heeft een tussenjaartje of 2 moeten kosten. Als ik kijk naar de niet-blowende klasgenoten, en hoe zijn hun levensweg vervolgd hebben, dan zie ik geen drastische verschillen.. Behalve dat ik een aanwijsbare verklaring (geen excuus, een verklaring!) heb.

  Met blowende kids is het een kwestie van open kaart spelen. Mijn ouders deden dat met het volgende voorstel:
  - Je zet je eigen planten
  - Je rookt geen wiet op drukke plaatsen
  - Als er ook maar één dealerverhaal de ronde doet, of er komen mensen aan de deur voor drugs, dan is het feestje over. Alles door de plee.
  - Als je zelf ziet, of wij zien dat je niet met die verantwoordelijkheid om kunt gaan, dan kun je een kliniek in, en het huis uit op je 16e. Ook dan gaat alles door de plee.
  - Je gaat niet zitten liegen, stelen of wat dan ook. Anders geldt de bovenstaande regel.
  Let op: vaak/stelselmatig te laat komen is een teken dat er problemen zijn. Het is hét kenmerk voor jongerenwerkers om over blowen te beginnen. Blijkbaar hangt dat heel sterk samen, vooral bij jongeren. Drugsproblemen en problemen met planning/optijdkomen gaan echt hand in hand.

  Ik heb wat kennissen van rond de 20. Zij hebben ongeveer dezelfde situatie meegemaakt. Ook daar is er ééntje die niet kan stoppen of minderen, de rest is inmiddels helemaal klaar met drugs.

  Punt blijft, je kunt het niet tegenhouden. Een vrij mens is een vrij mens, en voor en na school zijn er altijd loze uurtjes.. Je kunt er goed over communiceren, dat geeft een boel zekerheid. Maar ook een gevoel van verantwoordelijkheid. Je zegt dan namelijk: ik vertrouw erop dat jij verstandige keuzes kunt maken voor jezelf. Dat is een machtig gevoel als kind. Je gaat dan de grens opzoeken, maar ook flink nadenken over wat die grens nou inhoudt. Je moet opeens voor jezelf bepalen hoe je de toekomst gaat vormgeven. En of je die laat bepalen door wat je in je vrije tijd doet. Maar ook wát je met je vrije tijd doet.

  Laat hem mijn verhaal maar lezen, en vraag hem of hij begrijpt dat blowen best leuk is, maar dat het sluipende effecten heeft die soms pas jaren later duidelijk worden. Jaren later is het te laat. Beter nu een beetje minder, en school goed afronden. Dan kun je van je 25e tot je pensioen doorblowen zonder echte negatieve effecten. Een jointje zo nu en dan is prima, maar ééntje in het weekend is echt genoeg. Anders treedt er gewenning op, en dan sluipt de onzichtbare sloper er wel in. Nu ik terugkijk, blijkt dat ik een soort anker aan m'n vooruitgang heb gebonden door zeer regelmatig te blowen. Ik had 3 jaar geleden kunnen afstuderen op de uni. Nu, 3 jaar later, heb ik de motivatie hervonden. Nog een jaartje en dan ben ik helemaal klaar. Maar toch, 3 jaar van m'n leven zitten dubben, draaien en eigenlijk continu gezocht naar wat ik nou wilde. Dat is niet uniek voor mensen uit mijn generatie, absoluut niet, maar ik denk persoonlijk dat wiet daar een groot aandeel in heeft gehad. Ik denk dat ik zonder blowen slechts één extra jaartje nodig gehad zou hebben.

  Toch moet ik ook de andere kant belichten. In het begin namelijk, werd ik ontzettend creatief een leergierig door blowen. Het was een drug die deuren open deed. Een drug die ervoor zorgde dat álles interessant werd. Niks doen was daar één ding van, maar ik heb nog nooit zoveel getekend, getimmerd, geklust, genoten, gewandeld en gelachen. Het heeft mijn puberteit met factor 100 prettiger gemaakt. Geen nachtmerries of slapeloze nachten, geen stress. Nooit meer 52 uur achter elkaar wakker zijn. Ik had ontzettende slaapproblemen. Ik heb muziek gemaakt, poezie geschreven, ik heb verkend en verklaard. Ja, wiet heeft me teruggehouden. Maar daardoor ben ik meer homo universalis geworden dan veel van mijn leeftijdgenoten. Niet veel mensen van mijn leeftijd kunnen zeggen dat ze zoveel geproefd hebben van het leven als ik. Daar heeft wiet dan ook weer aan bijgedragen. Maar aan de andere kant, ik ken ook weer veel mensen die precies het omgekeerde meemaken. De spreekwoordelijke zakken aardappelen.

  Het is een kwestie van aftasten wat voor type persoon je kind is, om te bepalen wat je toelaat en wat niet. Zelf zou ik het afkeuren, maar zelf zou ik er ook voor zorgen dat er open over gesproken kan worden. Mijn doel is - als ik later kids krijg - om ze goed voor te lichten. Ik ben van plan ze zelf keuzes te laten maken, als ze daartoe in staat zijn. Maar ik weet wel dat verbieden niet gaat werken. Ik weet niet precies wat ik zou doen, of dat ik ze een ruimte geef voor veilig gebruik onder toezicht, of dat ik erop vertrouw dat mijn kind wel kan inschatten of hij/zij iets wel of niet moet doen.
  Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
  Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

  Comment


   #3
   Re: Wiet en je kinderen..

   Mooi stukje geschreven lr2
   2015 - Santa Maria binnen en buiten eerste keer
   2016 - Greyvol's buitenkweek
   2017 - Santa Maria van Space Cees

   Comment


    #4
    Re: Wiet en je kinderen..

    Gefeliciteerd, je zoon blowt en is daar openhartig over. Niet gefeliciteerd met het blowen maar met de openhartigheid. Goed dat jij weet waar hij mee bezig is, goed dat hij weet dat hij hier met jou over kan praten.

    Persoonlijk vind ik 13 te jong maar dat kun je niet meer terugdraaien. Wel kun je hem goed in de gaten houden dat het niet de verkeerde kant uitgaat, ik ken mensen die met 12 al coken snoven en pillen slikten, stiekem, zonder dat hun ouders het wisten. Dat lijkt mij helemaal eng. Niet het gebruik, maar dat het stieken gaat.

    Blijf met hem in contact, zorg dat hij weet dat hij met alles bij jou terecht kan. Er zullen vast tijden zijn dat hij doorslaat in zijn gebruik, uiteindelijk komt dit goed zolang jullie blijven praten.
    Een dag zonder wiet kent Flip niet.

    Comment


     #5
     Re: Wiet en je kinderen..

     Hoi Pirat, ook hier zeker ervaring, onze jongste(inmiddels 15) blowde ook sinds zijn 13e, wij zijn altijd open naar hem geweest over dit soort zaken, hij weet dat hij alles tegen ons mag zeggen, maar helaas kwamen wij er toch pas achter tijdens een bezoek aan bureau halt.
     Wat zal ik verder zeggen, hij heeft dit een paar jaar volgehouden en is inmiddels gestopt, een flinke poos zelfs al.

     Wij hebben hen destijds gezegd dat als hij behoefte had aan een blowtje, dan moest hij dit bij ons aangeven, ik haalde dan een top voor hem, zodat ik zeker wist dat hij geen shit binnen kreeg.
     Hij is er inmiddels zelf achter dat dit ok niet alles is, zeker niet op zo'n jonge leeftijd en heeft besloten om in ieder geval te wachten tot zijn 18e.

     Mijn mening is Pirat, dat je het goed hebt aangepakt en dat iedere ouder er op deze manier mee om zou moeten gaan.
     Ik ben zelf zo oud geweest en ook lang geblowd toen, maar des te harder je ouders roepen, het mag niet, des te meer je er tegen ingaat.

     Comment


      #6
      Re: Wiet en je kinderen..

      Respect lr2. Ik was nog iets eerder met blowen. 12. Zonder dat mijn ouders daarvoor er met 1 woord over hadden gesproken. Mijnsinziens is het bespreekbaar maken voor de puberteit , tussen 8 en11 jaar, in alle openheid , zonder verbod de manier. Geldt overigens niet alleen voor wiet, maar ook de nog meer verslavende geneugten drank en tabak. De keus bij het kind zelf laten maar wel aansturen op eigen verantwoordelijkheid en niemand anders de schuld geven. Ben inmiddels vader van 2 waarvan 1 jongen in de puberteit , die denkt het mannetje te zijn. Gelukkig weet hij , dat hij op zijn eigen hersens kan vertrouwen en dat die de beste raadgever zijn. Nog niks van uitspattingen meegekregen en weet zeker dat hij het wel zou zeggen. Ik heb daar een hoop tijd en energie in gestoken en werkelijk alles is bespreekbaar . Wanneer hij denkt of aanvoelt dat hij er niet meer onderuit kan ,of wil tegenhouden zal ik niet minder van hem gaan houden en dat weet hij. Zelfkennis en zelfvertrouwen klinkt vrij ego, maar is een genot voor de maatschappij. Love peace and hapiness. Gr JB
      Keep em green

      Comment


       #7
       Re: Wiet en je kinderen..

       Gewoon zo stoned voeren dat ie dr gelijk voor altijd klaar mee is ..
       Pas u aan aan de onaangepasten. Wees tolerant voor de intoleranten. Omarm hen die u afwijzen.
       Hallo vuur, mijn naam is olie.

       Comment


        #8
        Re: Wiet en je kinderen..

        Wees blij dat hij zo eerlijk is om dit te zeggen.
        Kun je hem in iedergeval een beetje sturen en proberen dat hij geen grove fouten maakt

        Comment


         #9
         Re: Wiet en je kinderen..

         Ik vind het sowieso goed dat je dit aan het licht brengt ,goed onderwerp en al meteen duidelijk dat er veel ervaringen zijn en dus een hoop info!.

         Wat je er van vind is aan jou naar mijn mening , ik denk eerste keer bij ome agent ophalen is ook slikken ,dat is niet voor iedereen weggelegd en niet elk kind is hetzelfde dus de sturing die je er aan geeft definieert de uitkomst.met andere woorden ,wat je zaait is wat je oogst.

         Ik zelf was twaalf jaar en weet het nog als de dag van gisteren dat ik een paar haaltjes kreeg van een neef ,tuin vol met planten ouders waren er ok mee.

         Mijn opleiding heeft het niet heel veel goed gedaan maar dat klopt ergens ook nog omdat ik op de verkeerde school zat ,een waar ik niet wilde zijn en waar ik ook niks meer mee doe qua werkvlak (wel gehaald en Fat Bud is dus afgestudeerd kok van origine ) daarna met mag 10 de It ingegaan.

         Om je nou een advies te geven denk ik dat mij dat niet lukt want dan zou je meer over jezelf moeten vertellen ,echter omdat je aangeeft dat je wel even moest slikken zegt dat eigenlijk dat je de verrassing niet zo leuk vond.

         Misschien duidelijke afspraken over wat wel en wat niet blijven praten en het aankijken denk ik ,je kan altijd ingrijpen als het fout gaat en school o.i.d er onder te lijden heeft.

         ik zelf heb een zoon die er nog te jong voor is (stuk jonger dan die van jou) ik rook in zomer wel eens buiten waar hij bij is voor een bbq of zo daar krijgt hij het bij van mee maar daar ben ik ok mee ,voor mij is dat moment nog te ver weg nu al weet ik natuurlijk wel dat jong geleerd..

         Ik denk overigens dat je reactie om eigen kweek mee te geven het beste is wat je kan doen, dat stukje kan je namelijk prima controleren en zal je zoon ook van leren over de kwaliteit.

         Zou het een verschil voor je maken als hij in het open gesprek met je had aangegeven dat hij spacecake al sinds zijn 13e gebruikt ten opzichte van het roken van wiet?

         Thanks op voorhand voor je post ik vind hem machtig interessant en volg deze!

         Comment


          #10
          Re: Wiet en je kinderen..

          Opzich mooi dat hij er open over is (althans, na 2 jaar). Gebeurt redelijk vaak rond die leeftijd, of vaak iets later. Groeien ze gelukkig meestal ook wel weer uit.
          Gewoon open over blijven praten en in de gaten houden.

          Comment


           #11
           Re: Wiet en je kinderen..

           Ik ga hem jouw stuk zeer zeker laten lezen LR2 ! Mag ik jou heel hartelijk danken voor de openheid en ... nouja, recht uit je hart geschreven, ben er heel blij mee ! Wauw man, echt wel van onder de indruk.

           En iedereen trouwens! Ik heb er heel veel aan om mijn standpunt hierin te kunnen vormen en ook hoe ik er mee om moet gaan richting mijn zoon.

           Comment


            #12
            Re: Wiet en je kinderen..

            De mooie momenten van een forum, dankjulliewel allemaal gvd

            Comment

            Footer Left Ad

            Collapse
            Bezig...
            X