Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Bewaren van zaden

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Wietzaden: Bewaren van zaden

    Korting op 420shop
    Het droge zaad bestaat aan de buitenkant uit een hard chitine-achtige omhulsel met aan de binnenkant een embryo, het fundament van de toekomstige plant. Het embryo bevindt zich in rustfase. Het is wachten op gunstige omstandigheden om aan het kiemen van wietzadenzaadje.jpg

    Zodra het zaad de ideale situatie bereikt en gaat kiemen, begint een serie van complexe fysiologische processen, die door een juiste temperatuur, water en de hoeveelheid zuurstof geactiveerd worden. Het kiemen is van zowel uiterlijke factoren (water, temperatuur en zuurstof) alsook van innerlijke factoren (rijpheid en vitaliteit) afhankelijk.

    zaadje ontkiemd.jpg
    Last edited by Jointjedraaien; 5 October 2013, 14:48.

    #2

    Comment


      #3
      Bewaren van zaden

      Zaden zijn wat betreft het overleven zeer ingenieuze organen. Elk zaadje is een kunstwerkje op zich, een unieke levenscapsule die de blauwdruk bevat voor de hele plant, met elke cel, haar, nerf, blad en wortel voorgeprogrammeerd, en zo wacht op ontkieming en groei om zich volledig te kunnen ontwikkelen.


      Wat is gezond zaad? CIMG1373.jpgBelangrijkste punten voor het bewaren van zaden
      Zaad drogen


      Goed zaad wordt op een natuurlijke manier droog. Zaad dat te lang nat ligt, gaat broeien. Het ziet er direct dof uit en verliest binnen enkele weken de kiemkracht, waardoor er geen of weinig plantjes uit zullen komen. Wanneer het zaad bij de oogst nog vochtig is, kunnen de zaden in een droge en goed geventileerde ruimte op een doek of krant te drogen worden gelegd. Van het even snel bij de kachel of de centrale verwarming laten opdrogen, gaat het zaad dood.

      Vochtigheid

      Zaden leven voort tijdens hun rustperiode, weliswaar op een laag pitje. Vochtigheid die geabsorbeerd wordt uit de lucht en voedingsstoffen die opgeslagen zijn in het zaad, vormen samen een oplosbare voeding die zich dan met zuurstof uit de lucht verbindt om water en warmte af te scheiden. Te vochtige lucht veroorzaakt een snelle verbranding van de voorraad voedingsstoffen in het zaad waardoor teveel energie vrijkomt en de kiemkracht van het zaad afneemt. Het is noodzakelijk deze schommelingen tot een minimum te beperken tijdens de bewaring, om de levensduur van het zaad te verlengen.
      Voor een langere bewaring van cannabiszaden is een vochtigheidsgraad van 6 tot 9 procent ideaal. Een vochtigheidstest toont aan dat zaden met een harde bolster zoals cannabiszaad, bij 8 procent vochtigheid in brokjes uiteenvallen in plaats van tot puree als ze op een steen met een hamer worden platgeslagen.
      Silica gel, dikwijls gebruikt om zaden te drogen, kan ook gebruikt worden om een stabiele vochtigheidsgraad te behouden in een permanente opslagruimte. Daarvoor wordt een gelijk gewicht aan zaden en silica gebruikt. In het algemeen weegt een cannabiszaadje tussen 0,01 en 0,02 gram. Let er wel op dat u de zaden erg kan beschadigen als de vochtigheidsgraad te laag wordt door een teveel aan silica. Droge rijstkorrels werken ook.


      Temperatuur
      Hormonen

      Kiemrust

      De kiemrust kan het gevolg zijn van natuurlijke remstoffen (abscisinezuur) die in kleine hoeveelheden in het zaad voorkomen. Daardoor wordt voorkomen dat het zaad, nadat het van de plant is gevallen, direct gaat kiemen en in de winter zou afvriezen. Daardoor zou het voortbestaan van de soort in gevaar komen. De remstoffen worden afgebroken onder invloed van lage temperaturen. Een rustperiode in de koelkast verhoogd dus de kiemkracht.

      Licht
      Hoe lang kan ik wiet zaadjes bewaren ?

      Twee jaar is geen enkel probleem daarna zal de kans op ontkiemen per jaar afnemen. Na een jaar of 6 zal de kiem door gebrek aan voedsel afsterven. Er zijn echter ook gevallen bekend van zaad dat veel ouder was en toch ontkiemde.


      Het ontsmetten van zaden

      Om ziekte te voorkomen kun je beter niet oogsten van zieke of aangetaste planten. Om zeker te zijn van je zaak kun je zaden ontsmetten. Dit gaat als volgt: de zaden worden in een waterdicht plastic zakje gedurende 4 uur in een waterbad gelegd van 30 graden. Daarna worden ze gedurende 10 minuten in een waterbad gedompeld van 50 graden. De temperatuur luistert nauw, hogere temperaturen kunnen de kiem beschadigen of zelfs doden.
      Wanneer je een virusziekte vermoed, dan kun je de zaden ontsmetten in karnemelk die verwarmd wordt tot 50 graden. Doe de zaden in een neteldoek of gaasdoek en dompel de zaden gedurende 15 minuten onder. Laat ze enkele minutren uitlekken en zaai dan de zaden uit.
      Meerdere soorten infecties in zaden kunnen worden bestreden met de factor tijd. Dit kan bijvoorbeeld door de zaden een langere tijd te bewaren, zodat de infectie eraan tenonder gaat.


      Tip:

      Voor het bewaren van kleine hoeveelheden zaad zijn pergamijnen postzegelzakjes zeer geschikt. Dergelijke zakjes van transparant papier zijn te koop in de filateliewinkel en sommige kantoorboekhandels


      Problemen bij de zadenopslag



      Schimmel en schimmelvorming


      Zaden die niet tot de juiste vochtigheidsgraad gedroogd werden voor het afsluiten van de containers, kunnen rotten en doen dat meestal ook. Een eenvoudige test: plaats na het "drogen" de zaden in een bokaal of plastic zak en als binnen enkele uren condensatie verschijnt aan de binnenkant van deze containers, is verder drogen noodzakelijk. Silica gel kan daarbij helpen.


      Dormantie


      Een ander probleem dat kan optreden bij kieming is dormantie. Deze eigenschap wordt gekarakteriseerd door het achterwege blijven van het uitgroeien tot een zaailing terwijl de omstandigheden toch optimaal zijn. Dormantie kan voorkomen bij alle zaden van een soort, of bij een gedeelte van de populatie. Op het eerste gezicht is dormantie een merkwaardige eigenschap: waarom niet kiemen en uitgroeien tot een plant als je kunt profiteren van de gunstige condities? Omdat gunstige condities niet altijd zo gunstig zijn als ze lijken. Neem het voorbeeld van het voorjaar met optimale condities. Niet-dormante zaden kiemen, maar moeder natuur besluit tot een vorstelijk koude nacht na een aanvankelijk mild voorjaar. De nachtvorst doodt de zaailingen maar niet de zaden die dormant zijn, en soorten waarvan alle zaden hebben gekiemd kunnen het vergeten. Dormante zaden kunnen, zodra dormantie is gebroken, later in het seizoen uitgroeien tot zaailingen en volwassen planten. Weliswaar met een korter groeiseizoen maar met minder kans op een vroegtijdige dood. Dormantie blijkt dus geen ongunstige eigenschap, en kan gezien worden als een vorm van risicospreiding. Wie wat bewaart, heeft wat.


      Insecten


      Knaagdieren
      footer-repeat.jpg
      Last edited by monty; 20 July 2010, 12:15.

      Comment


        #4
        Re: Bewaren van zaden

        alweer super goed uitgelegd monty, thx!

        Comment


          #5
          Re: Bewaren van zaden

          Netjes neergezet, makkelijk te lezen!

          Grtz
          420Shop, Online Headshop, Seedshop, Cannabis Souvenirs & Lifestyle
          Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

          Comment


            #6
            Re: Bewaren van zaden

            handige info!
            Tnx Monty

            Maar is het misschien een goed idee om bij een zaadkweek je planten af en toe te besproeien met abscisinezuur en een week voor het oogsten van je zaden met gibberellinezuur, zodat je sterke goed ontkiemende zaden krijgt? Met gibberelline zuur heb ik al succes gehad met het ontkiemen van mijn lowryder1 zaden. Bij mijn eerste kweek ontkiemde nog minder dan de helft, bij mijn tweede ontkiemde 100% na ze een week voor het oogsten te hebben bespoten met gibberellinezuur. Alleen stierf alsnog 40% daarvan later af... Dus als ik alle twee hormonen nu zal gebruiken...

            Comment


              #7
              Re: Wat gebeurt er in je zaadje bij het ontkiemen

              Dat is een goede vraag waarop ik ook niet meteen een antwoord op heb. Alles zal afhangen van de onderlinge concentratie verhoudingen.

              Abscisinezuur is zeer lichtgevoelig en wordt door de inwerking van licht fotochemisch omgezet in het onwerkzame trans-isomeer. Dit is meteen al een practisch probleem.


              planthormonen structuur.jpg
              AuxinenGibberelline

              Gibberelline wordt vooral in de jonge bladeren geproduceerd, net zoals de auxinen. Wortels produceren eveneens gibberelline. Transport vanuit de wortel naar de top vindt plaats via het xyleem, vanuit de bladeren via het floeem naar de jonge groeiende delen.

              Wanneer gibberelline aan de wortel oplossing wordt toegevoegd, wordt de vorming van zijwortels onderdrukt. In het algemeen werken gibberellinen groeiversnellend en ze verlengen de strekkingsgroei van de intacte plant. Toevoegen van gibberelline kan een koude of licht behandeling voor de kieming van zaden vervangen. Bij de groei van de wortel speelt gibberelline geen rol.

              Inactivatie van gibberelline vindt plaats door conjugatie aan suikers of door omzetting in een minder actieve gibberelline.

              Cytokinine

              Cytokinine concentratie is het hoogst in jonge organen (zaden, vruchten en bladen) en in de wortelpuntjes. Op deze plaatsen en in de stengel wordt de cytokinine geproduceerd. Transport vindt vooral plaats via het xyleem.

              Cytokinine activeert de stofwisseling, bevordert de celdeling, doorbreekt rust in knoppen en zaden. In callus weefsel ontstaan knoppen, stengels en bladen, wanneer de verhouding Cytokinine/auxine hoog is. Is deze verhouding laag dan ontstaan complete planten. Is er een overmaat aan auxine dan ontstaan wortels. Cytokinine vertraagt de veroudering, zij beschermt de membranen tegen oxidatie door zuurstof radicalen. Hoge cytokinine concentraties in een orgaan of weefsel brengen een transport opgang van assimilaten naar dat weefsel of orgaan. De productie van cytokinine in de wortel zorgt er voor dat de suikers en andere voedingsstoffen naar de wortel getransporteerd worden.

              Inactivatie van cytokinine vindt plaats door conjugatie met een suiker of door oxidatie. De glucosides van cytokinine zouden een opslag en transport vorm kunnen zijn.

              Ethyleen

              Ethyleen wordt door alle organen gevormd. In de grond is de ethyleen niet alleen van de wortels afkomstig. Ook bacteria en schimmels maken ethyleen, in de grond kunnen deze organismen dus een hormonale invloed op de plant uitoefenen.

              Transport van ethyleen vindt plaats via de intercellulaire ruimtes. Inactivering vindt plaats door oxidatie, tevens kan ethyleen als gas aan de atmosfeer worden afgegeven. Ethyleen kan dus vrij eenvoudig verdwijnen. In het geval dat dit onmogelijk is, kunnen afwijkingen ontstaan door ophoping van ethyleen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de wortels langdurig onder water staan. In deze omstandigheden is de productie van ethyleen weliswaar verminderd, maar de afvoer van ethyleen staat vrijwel geheel stil. De verschijnselen die dan optreden zijn: bladchlorose, versterkte strekking van de stengel, gecombineerd met een verdikte stengel, slaphangen, naar de stengel buigen van de bladen en eventueel bladval, afnemende wortelstrekking, vaak gecombineerd met de vorming van adventief wortels, en een toegenomen gevoeligheid voor ziekteverwekkers.

              De verhoogde ethyleen concentratie in waterverzadigde grond kan in de schorscellen de vorming van cellulase opwekken. Hierdoor lossen de celwanden op. De celinhoud verdwijnt eveneens, zodat een holte overblijft. Het aerenchym weefsel ontstaat op deze wijze.

              De ethyleenovermaat verschijnselen bovengronds zijn een indirect effect van het ondergrondse zuurstofgebrek. De voorloper van ethyleen ACC heeft zuurstof nodig om ethyleen te vormen. Deze stof wordt via het xyleem naar boven getransporteerd en daar in de zuurstofrijke.

              Onder normale omstandigheden remt ethyleen de strekking en verdikt de wortel en de stengel. Dit is goed zichtbaar tijdens de kieming.

              AbscisinezuurWerkingen van abscisinezuur

              Comment


                #8
                Re: Bewaren van zaden

                Hey JD'ers!

                kheb mijn zaden in een papiere zak gedaan en vervolgens in een kartonnen doosje dat in een tupperwaredoosje met rijstkorrels zit!
                Dit heb ik vanonder in mijn ijskast gezet.

                Is dit een goede manier van bewaring?Gaan mijn zaadjes dit overleven?
                want er lijkt enige condensatie in de tupperware te zijn! is dit gevaarlijk?
                Of is dit normaal, en is de condensatie slechts een gevolg van het Temperatuur verschil dat ontstaat wanneer ik de ijskast open doe!

                Even checken bij de ervaren zaadbewaarders

                Grtz!
                Last edited by HashiZall; 31 December 2011, 17:56. Reden: stonaartaalfout eruit gehaald
                Spliff Seeds Contest (indoor) ===> ...ThinKing Green...met Bubblegun van Spliffseeds ! (1st)
                A friend with Weed is a friend Indeed

                Comment


                  #9
                  Re: Bewaren van zaden

                  Het selecteren van vrouwelijke zaden voordat je ze opbergt doe je zo:
                  Identifying Female Cannabis Seeds.jpg
                  Last edited by Sudoma; 27 February 2012, 00:18. Reden: spellingsfoutje

                  Comment


                    #10
                    Re: Bewaren van zaden

                    Helder verhaal, heb er veel van geleerd, thx!

                    ---------- Post added at 11:48 ---------- Previous post was at 11:47 ----------

                    Leuk om te weten dat ik nog veel te leren heb,
                    sigpic
                    Hy-Seeds.nl voor al uw zaden en nog veel meer tegen zeer scherpe prijzen!


                    Comment


                      #11
                      Re: Bewaren van zaden

                      @Sudoma, dat plaatje is een fabeltje natuurlijk.
                      Je kunt aan de buitenkant niet zien of een zaadje mannelijk of vrouwelijk is.
                      De omstandigheden tijdens het ontkiemen zijn ook van invloed op het uiteindelijke geslacht.

                      Zaden bewaar ik in de koelkast.
                      Ik heb ze pas weer even uit zitten zoeken, en er zitten zaden tussen van 10+ jaar oud en dat ontkiemd nog binnen 3 dagen.

                      QNQ385.jpg
                      ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

                      Comment


                        #12
                        Re: Bewaren van zaden

                        hallo goede uitleg van de zaden etc intresanteverwarming

                        Heb nog even een vraagje waar kan ik zaden kopen ?
                        lowriders of andere klein blijvende soorten?

                        graag hoor ik even van jullie,wil binnenkort gaan kweken .

                        bedankt alavst

                        Comment


                          #13
                          Re: Bewaren van zaden

                          Kijk eens hier rond.
                          ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

                          Comment


                            #14
                            Re: Bewaren van zaden

                            net weer wat geleerd over het zaad an sich. altijd leuk (moet nog zoeken maar rep +1 up)
                            zelf doe ik de zaden per topje in een stukje keukenrol en alle propjes in (oldschool) zwarte fotorol (je weet wel 'pelicule' vaan voor het digitijdperk) tubetjes en dan hop de smeg in.

                            Comment


                              #15
                              Re: Bewaren van zaden

                              Waarom is monty in feite gebanned? Hij maakt goeie topics! Gr

                              Comment

                              Bezig...
                              X