Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Bewaren van zaden

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Wietzaden: Bewaren van zaden

  Korting op 420shop
  Het droge zaad bestaat aan de buitenkant uit een hard chitine-achtige omhulsel met aan de binnenkant een embryo, het fundament van de toekomstige plant. Het embryo bevindt zich in rustfase. Het is wachten op gunstige omstandigheden om aan het kiemen van wietzaden te beginnen. Het embryo moet onafhankelijk van de moederplant kunnen overleven. Daartoe is het met een aantal voedingsstoffen uitgerust, waaronder zetmeel, eiwit en vet. De rustfase kan lang duren: ťťn of meerdere jaren. Maar zelden langer dan 5 ŗ 6 jaar. Hierna vergaan de voedingsstoffen en sterft het embryo af.
  zaadje.jpg

  Zodra het zaad de ideale situatie bereikt en gaat kiemen, begint een serie van complexe fysiologische processen, die door een juiste temperatuur, water en de hoeveelheid zuurstof geactiveerd worden. Het kiemen is van zowel uiterlijke factoren (water, temperatuur en zuurstof) alsook van innerlijke factoren (rijpheid en vitaliteit) afhankelijk.

  zaadje ontkiemd.jpg

  Het kiemproces begint met de wateropname. In deze fase wordt hoofdzakelijk door proteÔne, zetmeel en cellulose van de gedroogde cellen, een groot aantal waterstofmoleculen opgenomen. Samen met het water worden minerale ionen voor de stofwisseling opgenomen.
  de omhulling begint te barsten. Tegelijkertijd begint het embryo te groeien, doordat het de reservestoffen verbruikt. Daar waar de schaal openbarst ontstaat bijna altijd de wortel met de absorberende wortelhaartjes. Hij groeit op tot de primaire wortel en verankert zich in de bodem. De reservestoffen voeden het plantje in wording, totdat het zelf door de wortels in staat is de mineralen op te nemen en kooldioxide van de lucht om te zetten. Het stadium van gekiemd zaad zoals wij dat bedoelen is dan reeds lang gepasseerd. Gedurende het kiemen worden de “potentiŽle” voedingsstoffen van het zaad geactiveerd en neemt de voedingswaarde enorm toe. Reeds na 24 uur kiemen verandert het zetmeel in eenvoudige koolhydraten (suiker), die sneller opgenomen worden en licht verteerbaar zijn.

  Het vet vormt organische verbindingen, inleiders tot vitamine D. De mineraalzouten worden door het organisme beter opgenomen en nemen toe (algemene ijzertoename, verdubbeling van calcium, fosfor, magnesium en koper). Het caroteengehalte verdubbelt. Vitamine B2 neemt enorm toe tot 400%. Vitamine B5 en B6 verdubbelen. Vitamine C, in zaad heel weinig aanwezig, neemt opmerkelijk toe en overtreft zelfs procentueel de citrusvruchten. Er ontstaat zelfs iets dat normaal niet in planten aanwezig is, namelijk vitamine B12.

  Een verder effect van het kiemen is de merkbare toename van eiwit (meer dan 20%), dat in aminozuren wordt opgeslagen en zodoende sneller opgenomen kan worden.

  Hennep zaden bevatten gamma-linolenic acid (GLA).
  Last edited by Jointjedraaien; 5 October 2013, 13:48.

  #2
  Re: Wat gebeurt er in je zaadje bij het ontkiemenŅ

  zalig

  + rep

  Comment


   #3
   Bewaren van zaden

   Zaden zijn wat betreft het overleven zeer ingenieuze organen. Elk zaadje is een kunstwerkje op zich, een unieke levenscapsule die de blauwdruk bevat voor de hele plant, met elke cel, haar, nerf, blad en wortel voorgeprogrammeerd, en zo wacht op ontkieming en groei om zich volledig te kunnen ontwikkelen.


   Wat is gezond zaad?

   Gezond zaad komt van gezonde, vitale, mooie planten. Let goed op symptomen van ziekteverwekkers in de plant (vooral virussen) en in het zaad zelf (virussen, maar ook schimmels en bacteriŽn).

   CIMG1373.jpgBelangrijkste punten voor het bewaren van zaden

   Zaden worden best in een koele en droge plaats bewaard. Temperatuur- en vochtigheidschommelingen zijn de ergste vijand van zaden. Bij een lage termperatuur kunnen de zaden jaren worden bewaard zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Bij deze lage temperatuur wordt het activiteitsniveau (ademhaling en voedselverbruik) van de kiem tot een strikt minimum beperkt. Ofwel: het verouderingsproces van de zaden wordt sterk afgeremd. Deze lage temperaturen remmen tevens de ontwikkeling van allerlei micro-organismen af, zodat schimmels en bacteriŽn buitenspel worden gezet.
   Wanneer de relatieve vochtigheid lager ligt dan 60%, kunnen schimmels zich haast niet ontwikkelen en stoppen bacteriŽn hun activiteiten. Daarom is het beter om zaden in papieren zakjes te bewaren die je dan weer in een doos doet, zodat het vocht er niet goed bij kan. Je kunt er eventueel zakjes silica of rijstkorrels tussen leggen, deze slorpen vocht op.
   De beste plaats om zaden te bewaren, is in de groentelade van de koelkast.
   Overige mogelijkheden voor het bewaren van zaden zijn bijvoorbeeld:
   lege theezakjes herbruiken (het vlies is ademend en toch sterk genoeg om de zaden binnen te houden. Je kunt natuurlijk ook zelf een stukje vliesdoek kopen (bij bijna elk tuincentrum wel te koop) en dit zelf op maat knippen, vouwen en dichtmaken (met bijvoorbeeld nietjes) om de zaden in te bewaren.
   De gezondste zaden bij de oogst zullen het langst bewaard kunnen worden.
   Onvoldoende gedroogde zaden kunnen met de tijd sterk degenereren.
   Zakjes of potjes worden best voorzien van een label met de droogtijd, de soortnaam, datum en andere nuttige informatie over de variŽteit die je bewaart.


   Zaad drogen


   Goed zaad wordt op een natuurlijke manier droog. Zaad dat te lang nat ligt, gaat broeien. Het ziet er direct dof uit en verliest binnen enkele weken de kiemkracht, waardoor er geen of weinig plantjes uit zullen komen. Wanneer het zaad bij de oogst nog vochtig is, kunnen de zaden in een droge en goed geventileerde ruimte op een doek of krant te drogen worden gelegd. Van het even snel bij de kachel of de centrale verwarming laten opdrogen, gaat het zaad dood.

   Vochtigheid

   Zaden leven voort tijdens hun rustperiode, weliswaar op een laag pitje. Vochtigheid die geabsorbeerd wordt uit de lucht en voedingsstoffen die opgeslagen zijn in het zaad, vormen samen een oplosbare voeding die zich dan met zuurstof uit de lucht verbindt om water en warmte af te scheiden. Te vochtige lucht veroorzaakt een snelle verbranding van de voorraad voedingsstoffen in het zaad waardoor teveel energie vrijkomt en de kiemkracht van het zaad afneemt. Het is noodzakelijk deze schommelingen tot een minimum te beperken tijdens de bewaring, om de levensduur van het zaad te verlengen.
   Voor een langere bewaring van cannabiszaden is een vochtigheidsgraad van 6 tot 9 procent ideaal. Een vochtigheidstest toont aan dat zaden met een harde bolster zoals cannabiszaad, bij 8 procent vochtigheid in brokjes uiteenvallen in plaats van tot puree als ze op een steen met een hamer worden platgeslagen.
   Silica gel, dikwijls gebruikt om zaden te drogen, kan ook gebruikt worden om een stabiele vochtigheidsgraad te behouden in een permanente opslagruimte. Daarvoor wordt een gelijk gewicht aan zaden en silica gebruikt. In het algemeen weegt een cannabiszaadje tussen 0,01 en 0,02 gram. Let er wel op dat u de zaden erg kan beschadigen als de vochtigheidsgraad te laag wordt door een teveel aan silica. Droge rijstkorrels werken ook.


   Temperatuur


   Zaden kunnen temperaturen doorstaan die de plant zelf kunnen doden, als ze maar goed gedroogd zijn. Een teveel aan vocht in de zaden kan mogelijk bevriezen en de zaden beschadigen. Zaden moeten worden opgeslagen in een frisse of koude ruimte. Daarom is een plaats op de vloer te verkiezen boven een bewaarplaats dicht bij het plafond waar de temperatuur veel hoger kan zijn.
   Nochtans is het voor een langere bewaring beter de zaden in een ijskast of een vriezer op te slaan, als het vochtgehalte van het zaad en van de container laag is en de container luchtdicht. De ideale temperatuur in een koelkast is ongeveer 4įC.
   Een diepvriezer is best voor lange bewaring van zaden maar let op:
   Neem de zaden niet te dikwijls of te lang uit hun bewaarplaats omdat temperatuurschommelingen de zaden kunnen aantasten.
   Als u daden uit de diepvriezer wil halen, laat dan de container dicht zodat de zaden langzaam tot kamertemperatuur kunnen opwarmen en er geen condensatie ontstaat op de zaden.


   Hormonen

   Zoals in het dierenrijk kennen planten ook hormonen of groeiregulatoren, die betrokken zijn bij groei en andere processen. Bij kieming spelen een paar hormonen een rol. Gibberellinezuur is daar ťťn van, en is noodzakelijk voor het zaad om kieming te voltooien. Het hormoon bereikt dit door zowel het embryo te stimuleren tot groei als door mechanische verweking van de lagen die het embryo omhullen. Abscisinezuur is de antagonist van gibberellinezuur: het remt kieming via remming van dezelfde processen die door gibberellinezuur gestimuleerd worden. Beide hormonen worden door het zaad zelf geproduceerd. Dormante zaden produceren veel abscisinezuur, in tegenstelling tot zaden die niet dormant zijn.
   Plantenhormonen spelen vaak een rol in meerdere stadia van de levenscyclus van de plant. Zo ook abscisinezuur, dat tevens betrokken is bij de ontwikkeling van zaden aan de moederplant. Tijdens deze fase is abscisinezuur verantwoordelijk voor de fatsoenlijke ontwikkeling tot een krachtig zaad. Tegelijkertijd wordt kieming geremd. Abscisinezuur slaat daarmee twee vliegen in een klap.

   Kiemrust

   De kiemrust kan het gevolg zijn van natuurlijke remstoffen (abscisinezuur) die in kleine hoeveelheden in het zaad voorkomen. Daardoor wordt voorkomen dat het zaad, nadat het van de plant is gevallen, direct gaat kiemen en in de winter zou afvriezen. Daardoor zou het voortbestaan van de soort in gevaar komen. De remstoffen worden afgebroken onder invloed van lage temperaturen. Een rustperiode in de koelkast verhoogd dus de kiemkracht.

   Licht


   Net als vocht en temperatuur kan licht een aanzet en een stimulans zijn voor het kiemproces. En zoals veel voedingswaren, geneesmiddelen en chemische producten degenereren als ze aan licht worden blootgesteld, zo wordt ook de levensvatbaarheid en levenskracht van het zaad beÔnvloed wanneer het tijdens de bewaring aan licht wordt blootgesteld.


   Hoe lang kan ik wiet zaadjes bewaren ?

   Twee jaar is geen enkel probleem daarna zal de kans op ontkiemen per jaar afnemen. Na een jaar of 6 zal de kiem door gebrek aan voedsel afsterven. Er zijn echter ook gevallen bekend van zaad dat veel ouder was en toch ontkiemde.


   Het ontsmetten van zaden

   Om ziekte te voorkomen kun je beter niet oogsten van zieke of aangetaste planten. Om zeker te zijn van je zaak kun je zaden ontsmetten. Dit gaat als volgt: de zaden worden in een waterdicht plastic zakje gedurende 4 uur in een waterbad gelegd van 30 graden. Daarna worden ze gedurende 10 minuten in een waterbad gedompeld van 50 graden. De temperatuur luistert nauw, hogere temperaturen kunnen de kiem beschadigen of zelfs doden.
   Wanneer je een virusziekte vermoed, dan kun je de zaden ontsmetten in karnemelk die verwarmd wordt tot 50 graden. Doe de zaden in een neteldoek of gaasdoek en dompel de zaden gedurende 15 minuten onder. Laat ze enkele minutren uitlekken en zaai dan de zaden uit.
   Meerdere soorten infecties in zaden kunnen worden bestreden met de factor tijd. Dit kan bijvoorbeeld door de zaden een langere tijd te bewaren, zodat de infectie eraan tenonder gaat.


   Tip:

   Voor het bewaren van kleine hoeveelheden zaad zijn pergamijnen postzegelzakjes zeer geschikt. Dergelijke zakjes van transparant papier zijn te koop in de filateliewinkel en sommige kantoorboekhandels


   Problemen bij de zadenopslag   Schimmel en schimmelvorming


   Zaden die niet tot de juiste vochtigheidsgraad gedroogd werden voor het afsluiten van de containers, kunnen rotten en doen dat meestal ook. Een eenvoudige test: plaats na het "drogen" de zaden in een bokaal of plastic zak en als binnen enkele uren condensatie verschijnt aan de binnenkant van deze containers, is verder drogen noodzakelijk. Silica gel kan daarbij helpen.


   Dormantie


   Een ander probleem dat kan optreden bij kieming is dormantie. Deze eigenschap wordt gekarakteriseerd door het achterwege blijven van het uitgroeien tot een zaailing terwijl de omstandigheden toch optimaal zijn. Dormantie kan voorkomen bij alle zaden van een soort, of bij een gedeelte van de populatie. Op het eerste gezicht is dormantie een merkwaardige eigenschap: waarom niet kiemen en uitgroeien tot een plant als je kunt profiteren van de gunstige condities? Omdat gunstige condities niet altijd zo gunstig zijn als ze lijken. Neem het voorbeeld van het voorjaar met optimale condities. Niet-dormante zaden kiemen, maar moeder natuur besluit tot een vorstelijk koude nacht na een aanvankelijk mild voorjaar. De nachtvorst doodt de zaailingen maar niet de zaden die dormant zijn, en soorten waarvan alle zaden hebben gekiemd kunnen het vergeten. Dormante zaden kunnen, zodra dormantie is gebroken, later in het seizoen uitgroeien tot zaailingen en volwassen planten. Weliswaar met een korter groeiseizoen maar met minder kans op een vroegtijdige dood. Dormantie blijkt dus geen ongunstige eigenschap, en kan gezien worden als een vorm van risicospreiding. Wie wat bewaart, heeft wat.


   Insecten


   Insecten die aan de aandacht ontsnapten kunnen ravages aanrichten onder de opgeslagen zaden. Een beetje diatomeeŽnaarde biedt een veilige, goedkope en niet toxische manier om zaden te beschermen tegen schade door insecten. Het is een kleine moeite; zorg ervoor dat alle zaden er lichtjes mee gecoat zijn vooraleer ze in hun definitieve bewaarplaats afgesloten worden. DiatomeeŽnaarde is beschikbaar in de meeste tuincentra. Andere benamingen voor deze grondsoort zijn kiezelaarde, kiezelgoor, kiezelgoer, bergmeel en infusoriŽnaarde.


   Knaagdieren


   Zaden die niet bewaard worden in glas of metaal kunnen een waar feest vormen als ze door muizen of ander klein ongedierte ontdekt worden. Zorg ervoor dat alle zaden in goed geŽtiketteerde metalen of glazen containers bewaard worden.


   footer-repeat.jpg
   Last edited by monty; 20 July 2010, 11:15.

   Comment


    #4
    Re: Bewaren van zaden

    alweer super goed uitgelegd monty, thx!

    Comment


     #5
     Re: Bewaren van zaden

     Netjes neergezet, makkelijk te lezen!

     Grtz
     420Shop, Online Headshop, Seedshop, Cannabis Souvenirs & Lifestyle
     Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

     Comment


      #6
      Re: Bewaren van zaden

      handige info!
      Tnx Monty

      Maar is het misschien een goed idee om bij een zaadkweek je planten af en toe te besproeien met abscisinezuur en een week voor het oogsten van je zaden met gibberellinezuur, zodat je sterke goed ontkiemende zaden krijgt? Met gibberelline zuur heb ik al succes gehad met het ontkiemen van mijn lowryder1 zaden. Bij mijn eerste kweek ontkiemde nog minder dan de helft, bij mijn tweede ontkiemde 100% na ze een week voor het oogsten te hebben bespoten met gibberellinezuur. Alleen stierf alsnog 40% daarvan later af... Dus als ik alle twee hormonen nu zal gebruiken...

      Comment


       #7
       Re: Wat gebeurt er in je zaadje bij het ontkiemen

       Dat is een goede vraag waarop ik ook niet meteen een antwoord op heb. Alles zal afhangen van de onderlinge concentratie verhoudingen.

       Abscisinezuur is zeer lichtgevoelig en wordt door de inwerking van licht fotochemisch omgezet in het onwerkzame trans-isomeer. Dit is meteen al een practisch probleem.

       Welke planthormonen spelen een rolŅ
       planthormonen structuur.jpg
       Auxinen

       Belangrijke productie plaatsen van auxinen zijn: Het topmeristeem van de stengel, vruchtbeginsels jonge bladeren en jonge zaden.

       Auxine wordt door de bladgroencellen (parenchymcellen) die in contact staan met de vaatbundels, van jonge blaadjes naar beneden getransporteerd. Dit transport verloopt langzaam (1 cm/uur), in de stengel naar de basis vd plant en in de wortel naar de punt van de wortel. Het transport van auxine kost energie.

       Inactivatie in de plant vindt plaats door conjugatie met suikers of oxidatie.Auxine bevordert de celstrekking, cambiumactiviteit, vruchtvorming en vruchtgroei, en speelt een rol in de knoprust. Verwijdering van jonge bladeren en knoppen remt de vorming van nieuwe wortels. Wordt vervolgens auxine toegediend, dan worden de nieuwe wortels alsnog gevormd. Auxine bevordert de vorming van wortels aan stengels (=adventiefwortels). Auxinen worden daarom in allerlei formuleringen van stekpoeder gebruikt. In hoge concentraties veroorzaakt IAA de productie van ethyleen. De werking van auxine wordt beÔnvloed door de aanwezigheid van cytokinine.

       Gibberelline

       Gibberelline wordt vooral in de jonge bladeren geproduceerd, net zoals de auxinen. Wortels produceren eveneens gibberelline. Transport vanuit de wortel naar de top vindt plaats via het xyleem, vanuit de bladeren via het floeem naar de jonge groeiende delen.

       Wanneer gibberelline aan de wortel oplossing wordt toegevoegd, wordt de vorming van zijwortels onderdrukt. In het algemeen werken gibberellinen groeiversnellend en ze verlengen de strekkingsgroei van de intacte plant. Toevoegen van gibberelline kan een koude of licht behandeling voor de kieming van zaden vervangen. Bij de groei van de wortel speelt gibberelline geen rol.

       Inactivatie van gibberelline vindt plaats door conjugatie aan suikers of door omzetting in een minder actieve gibberelline.

       Cytokinine

       Cytokinine concentratie is het hoogst in jonge organen (zaden, vruchten en bladen) en in de wortelpuntjes. Op deze plaatsen en in de stengel wordt de cytokinine geproduceerd. Transport vindt vooral plaats via het xyleem.

       Cytokinine activeert de stofwisseling, bevordert de celdeling, doorbreekt rust in knoppen en zaden. In callus weefsel ontstaan knoppen, stengels en bladen, wanneer de verhouding Cytokinine/auxine hoog is. Is deze verhouding laag dan ontstaan complete planten. Is er een overmaat aan auxine dan ontstaan wortels. Cytokinine vertraagt de veroudering, zij beschermt de membranen tegen oxidatie door zuurstof radicalen. Hoge cytokinine concentraties in een orgaan of weefsel brengen een transport opgang van assimilaten naar dat weefsel of orgaan. De productie van cytokinine in de wortel zorgt er voor dat de suikers en andere voedingsstoffen naar de wortel getransporteerd worden.

       Inactivatie van cytokinine vindt plaats door conjugatie met een suiker of door oxidatie. De glucosides van cytokinine zouden een opslag en transport vorm kunnen zijn.

       Ethyleen

       Ethyleen wordt door alle organen gevormd. In de grond is de ethyleen niet alleen van de wortels afkomstig. Ook bacteria en schimmels maken ethyleen, in de grond kunnen deze organismen dus een hormonale invloed op de plant uitoefenen.

       Transport van ethyleen vindt plaats via de intercellulaire ruimtes. Inactivering vindt plaats door oxidatie, tevens kan ethyleen als gas aan de atmosfeer worden afgegeven. Ethyleen kan dus vrij eenvoudig verdwijnen. In het geval dat dit onmogelijk is, kunnen afwijkingen ontstaan door ophoping van ethyleen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de wortels langdurig onder water staan. In deze omstandigheden is de productie van ethyleen weliswaar verminderd, maar de afvoer van ethyleen staat vrijwel geheel stil. De verschijnselen die dan optreden zijn: bladchlorose, versterkte strekking van de stengel, gecombineerd met een verdikte stengel, slaphangen, naar de stengel buigen van de bladen en eventueel bladval, afnemende wortelstrekking, vaak gecombineerd met de vorming van adventief wortels, en een toegenomen gevoeligheid voor ziekteverwekkers.

       De verhoogde ethyleen concentratie in waterverzadigde grond kan in de schorscellen de vorming van cellulase opwekken. Hierdoor lossen de celwanden op. De celinhoud verdwijnt eveneens, zodat een holte overblijft. Het aerenchym weefsel ontstaat op deze wijze.

       De ethyleenovermaat verschijnselen bovengronds zijn een indirect effect van het ondergrondse zuurstofgebrek. De voorloper van ethyleen ACC heeft zuurstof nodig om ethyleen te vormen. Deze stof wordt via het xyleem naar boven getransporteerd en daar in de zuurstofrijke.

       Onder normale omstandigheden remt ethyleen de strekking en verdikt de wortel en de stengel. Dit is goed zichtbaar tijdens de kieming.

       Abscisinezuur

       Abscisinezuur remt de celdeling en de celstrekking en remt het uitlopen van rustende knoppen en zaden, het kan als antagonist van de gibberelline, auxine en cytokinine beschouwd worden. Het is een remstof van de groeiprocessen.

       Abscisinezuur wordt gevormd door de afbraak van carotenoÔden. Belangrijke productie plaatsen zijn de bladgroenkorrels in verouderend blad. Het wordt eveneens geproduceerd in de worteltoppen, vruchten en zaden. Transport vindt plaats via het xyleem en floeem. De belangrijkste transportweg is vanaf het blad via het floeem naar de sinks.

       Abscisinezuur wordt geÔnactiveerd door oxidatie en door de conjugatie met suikers.

       Is de aanvoer van Abscisinezuur in de groeipunten groot genoeg dan stopt de celdeling in de groeipunten van wortel en spruit.

       Werkingen van abscisinezuur

       De naam abscisinezuur is afkomstig van het feit dat de stof in hoge concentraties gevonden werd in afgevallen katoenbladeren. Bij gebruik op blad- en vruchtstelen vallen de bladeren en vruchten daadwerkelijk vallen. Echter is dit niet het directe gevolg van het abscisinezuur, maar van het feit dat het abscisinezuur ethyleenvorming in gang zet.
       Abscisinezuur onderdrukt de werking van andere plantenhormonen en is een natuurlijke groeiremmer.[3] Samen met de groeibevorderende plantenhormonen, zoals auxinen, gibberellinen en cytokininen, reguleert abscisinezuur verouderingsprocessen, bladval, bloemvorming, vruchtrijping, kiem- en knoprust, de verdamping door beÔnvloeding van de mate van opening van de huidmondjes en andere belangrijke groeiprocessen van de plant. Abscisinezuur heeft een breed werkingsspectrum, waarvan de mechanismen nog niet opgehelderd zijn. Het gehalte aan abscisinezuur is afhankelijk van het plantenorgaan en het groeistadium, maar bedraagt gemiddelde ongeveer 100 Ķg per kg versgewicht.
       De beide primaire werkingen van absicinezuur kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:
       Het oproepen van rust bij plantorganen
       BeÔnvloeding van de waterhuishouding van de plant.
       Abscisinezuur is een efficiŽnte remmer van kieming van zaden. Alles komt dus aan op de onderlinge verhoudingen en concentraties van enerzijds Abscisinezuur en anderzijds auxine, gibberelline en cytokinine. Daarnaast beÔnvloed de concentratie Abscisinezuur ook nog veel andere plant processen zoals de waterhuishouding en de ademhaling (huidmonden), bladval, celstrekking, celdeling en verodering. Dus wat dit allemaal in de praktijk betekendŅ

       Comment


        #8
        Re: Bewaren van zaden

        Hey JD'ers!

        kheb mijn zaden in een papiere zak gedaan en vervolgens in een kartonnen doosje dat in een tupperwaredoosje met rijstkorrels zit!
        Dit heb ik vanonder in mijn ijskast gezet.

        Is dit een goede manier van bewaring?Gaan mijn zaadjes dit overleven?
        want er lijkt enige condensatie in de tupperware te zijn! is dit gevaarlijk?
        Of is dit normaal, en is de condensatie slechts een gevolg van het Temperatuur verschil dat ontstaat wanneer ik de ijskast open doe!

        Even checken bij de ervaren zaadbewaarders

        Grtz!
        Last edited by HashiZall; 31 December 2011, 16:56. Reden: stonaartaalfout eruit gehaald
        Spliff Seeds Contest (indoor) ===> ...ThinKing Green...met Bubblegun van Spliffseeds ! (1st)
        A friend with Weed is a friend Indeed

        Comment


         #9
         Re: Bewaren van zaden

         Het selecteren van vrouwelijke zaden voordat je ze opbergt doe je zo:
         Identifying Female Cannabis Seeds.jpg
         Last edited by Sudoma; 26 February 2012, 23:18. Reden: spellingsfoutje

         Comment


          #10
          Re: Bewaren van zaden

          Helder verhaal, heb er veel van geleerd, thx!

          ---------- Post added at 11:48 ---------- Previous post was at 11:47 ----------

          Leuk om te weten dat ik nog veel te leren heb,
          sigpic
          Hy-Seeds.nl voor al uw zaden en nog veel meer tegen zeer scherpe prijzen!


          Comment


           #11
           Re: Bewaren van zaden

           @Sudoma, dat plaatje is een fabeltje natuurlijk.
           Je kunt aan de buitenkant niet zien of een zaadje mannelijk of vrouwelijk is.
           De omstandigheden tijdens het ontkiemen zijn ook van invloed op het uiteindelijke geslacht.

           Zaden bewaar ik in de koelkast.
           Ik heb ze pas weer even uit zitten zoeken, en er zitten zaden tussen van 10+ jaar oud en dat ontkiemd nog binnen 3 dagen.

           QNQ385.jpg
           ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

           Comment


            #12
            Re: Bewaren van zaden

            hallo goede uitleg van de zaden etc intresanteverwarming

            Heb nog even een vraagje waar kan ik zaden kopen ?
            lowriders of andere klein blijvende soorten?

            graag hoor ik even van jullie,wil binnenkort gaan kweken .

            bedankt alavst

            Comment


             #13
             Re: Bewaren van zaden

             Kijk eens hier rond.
             ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

             Comment


              #14
              Re: Bewaren van zaden

              net weer wat geleerd over het zaad an sich. altijd leuk (moet nog zoeken maar rep +1 up)
              zelf doe ik de zaden per topje in een stukje keukenrol en alle propjes in (oldschool) zwarte fotorol (je weet wel 'pelicule' vaan voor het digitijdperk) tubetjes en dan hop de smeg in.

              Comment


               #15
               Re: Bewaren van zaden

               Waarom is monty in feite gebanned? Hij maakt goeie topics! Gr

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X