Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Ijzerchelaat maken

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Ijzerchelaat maken

  Korting op 420shop
  Stel je hebt chlorotisch blad, dus de bladeren in de top van je plant kleuren bijna wit terwijl de rest gezond is. Je lamp staat ver genoeg van je plant af, dus daar kan het niet aan liggen.

  Vaak heb je dan een te hoge bodem pH, waardoor ijzer geblokkeerd raakt, maar het kan zo zijn dat je plant - of eigenlijk de bodem - gewoon een ijzertekort heeft.
  Een paar roestige spijkers in de grond duwen helpt met de meeste planten prima, omdat die langer dan een jaar staan. Bij wiet is dat echter niet zo.
  Omdat je ijzervergiftiging wilt voorkomen, kun je niet zomaar met vijlsel of roestige zooi gaan smijten, dan zul je ijzer moeten toevoegen in de vorm van ijzerchelaat.

  Ijzerchelaat is ijzer (Fe) gebonden met een chelator. Een chelator kan vanalles zijn, en kan met veel meer metalen binden, maar het komt er op neer dat het een soort 'pakketje' maakt van je ijzer, waardoor niet alles direct in de bodem terecht komt. Je ijzer komt in chelaatvorm langzaam vrij, zodat de plant niet vergiftigd raakt.

  Sinds een paar weken heb ik wat planten in huis met een ijzergebrek, terwijl de bodem pH vrij op orde is.
  Dan moet je dus ijzerchelaat gaan toevoegen.
  Ijzerchelaat kan in de vorm van FeEDTA zijn (EDTA is een stof die ook in shampoo zit, en er onder andere voor zorgt dat de metalen in je kraanwater niet teveel losgaan op je haar en huid terwijl de shampoo inwerkt). Maar er zijn ook vele andere vormen, allemaal van vrij chemische oorsprong. Wat ik niet specifiek kon vinden, was een biologische chelator voor ijzer.
  Maar goed, ik zou mezelf niet zijn als daarmee de kous af was. Na flink door googlen, kwam ik er achter dat je met Fulvic acid (een stof gewonnen uit zeewier) k ijzerchelaat kan maken.
  Da's biologisch, heel logisch, en toch vind ik dat wat prettiger dan stoffen die de plant anders zouden kunnen beinvloeden. Het kan bijvoorbeeld ook met schoonmaakazijn of zeep/shampoo, dat ook chelaten bevat in sommige gevallen, maar daar zitten ook weer geurstoffen bij.

  Enniehouw, Fulvic acid dus. Top spul om in je voedingswater toe te voegen, het is goed voor je bodemleven op dezelfde manier als humic acid (humuszuur, gewonnen uit.. je raadt het niet: humus! Compost dus.). Maar humic en fulvic acid doen niets met de pH van je water. Je wilt het laten binden met ijzer, en daarom zul je de pH moeten verlagen totdat er een chelaat gevormd is. Je gaat je ijzer dus 'in het pakketje stoppen' zodat het daarna in de bodem gegooid kan worden zonder dat de plant er van schrikt of een overdosis krijgt.

  Benodigdheden:
  - HCL (zoutzuur) van de gamma.
  - pH meter / pH strips met indicator.
  - Deminwater (kraanwater bevat ook andere metalen die willen binden).
  - 0.25 gram fulvic acid per Liter water.
  - Roestige spijker.
  - Een base, bij voorkeur Kaliloog KOH (drogisterij, vrij goedkoop).
  - ZORG DAT ALLES VAN PLASTIC IS


  Wat doe je?
  - Stel je pH op ongeveer 5 met de HCL, iets lager is beter. Een paar druppels HCL/zoutzuur per liter is vaak genoeg.
  - Gooi je roestige spijker in je waterfles.
  - Voeg je fulvic acid toe.
  - Wacht een dagje zodat het allemaal lekker rustig kan binden.

  (- handig is ook om misschien eerst een kaliloog-oplossing te maken, door een tweede flesje deminwater af te stellen op pH 8 door er loog bij te voegen, het toevoegen aan je chelaatwater kan dan makkelijker en veiliger)
  - Stel je pH weer terug naar je gewenste waarde (voor je planten) Ja.. Jaaaa.. Het duurt ontzettend lang. Maar je hoeft het maar n keer te doen om een liter fles te maken die zeker tien jaar mee kan. Of het zo lang goed blijft dat weet ik niet. Wacht gewoon af en toe een uurtje, het duurt lang voordat je oplossing netjes verdeelt is. Soms ben je na een paar druppels al klaar, maar geeft je pH meter nog te laag aan. Dat komt omdat je een ongeduldige vlerk bent
  - Schrijf op je fles wat er in zit, bewaren tot wanneer je wilt.

  Je hebt nu een ijzerchelaat oplossing. Die je mondjesmaat(!) kunt toevoegen aan je voedingswater.
  Zoals altijd: pas op met zuiver loog, het vreet makkelijk door je huid. Pas ook op met HCL. Gebruik PLASTIC materialen, metaal wilt/zal nog weleens in de fik vliegen bij ditsoort spullen, en glas kan wegsmelten bij sterke zuren.
  Werk voorzichtig, met een brilletje als het kan. En doe nooit de componenten zonder water bij elkaar, tenzij je een onstopbare brand wilt veroorzaken.


  Komt er iets in je ogen/huid/neus/kleren? Uitspoelen, uitspoelen, uitspoelen, uitspoelen, bezoek de dokter.
  Ga geen domme dingen doen als het zuur op je handen proberen te neutraliseren met het loog, je hand vliegt in brand en dikke kans dat je nu tw brandwonden oploopt. Als je uberhaupt wat overhoudt.
  Wees ook geen mafkees en gebruik dus GEEN gootsteenontstopper, maar gewoon kaliloog van de drogist. Gootsteenontstopper dat is NaOH met aluminium. De aluminium gaat k een chelaat vormen en natrium kan je plant niet goed aan.
  Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
  Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

  #2
  Re: Ijzerchelaat maken

  En, werkt het ?

  Bytheway..Een liter Fe uit de mono-lijn van Canna kost ongeveer 7 euro.

  5* alleen al omdat ik experimenten leuk vind om te lezen.
  Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

  ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~BuitenQweeksels ~

  Comment


   #3
   Re: Ijzerchelaat maken

   Het werkt ja!

   Inderdaad net zo makkelijk uit de winkel te halen. Maar da's natuurlijk niet zo leuk als zelf sleutelen.
   Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
   Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

   Comment

   Footer Left Ad

   Collapse
   Bezig...
   X