Mededeling

Collapse
No announcement yet.

LED

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  LED

  Korting op 420shop
  LED

  Een led is een elektronische component, een halfgeleider die licht uitzendt als er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. In vertalingen, onder andere uit het Duits, leest men vaak lichtdiode.

  Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode, in het Nederlands: lichtemitterende diode. Heden ten dage is het woord danig ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting aanzien wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden . In het Engels schrijf men LED, wat wordt uitgesproken als el-ie-die.

  Kleuren

  De kleur van het opgewekte licht is afhankelijk van de aard van de materialen waaruit de led is opgebouwd, meer specifiek de breedte van de verboden zone tussen de valentieband en de geleidingsband. Dit verklaart ook waardoor een led met een lange golflengte een lagere doorlaatspanning heeft dan een met een korte golflengte, bijvoorbeeld rood 1,5 V en blauw 3,6 V. Doordat de spanning over de led ook een beetje stijgt bij een grotere stroom zal de kleur iets naar een kortere golflengte opschuiven, een blauwe led zal bij lage stroom meer groenig schijnen en een rode led wordt (heel even) geel bij zoveel stroom dat hij stuk gaat.

  * Gallium-aluminiumarsenide (AlGaAs) - rood infrarood
  * Galliumarseenfosfide (GaAsP) - rood oranje geel (amber)
  * Galliumnitride (GaN) - groen
  * Galliumfosfide (GaP) - groen
  * Zinkselenide (ZnSe) - blauw
  * Siliciumcarbide (SiC) - blauw
  * Indiumgalliumnitride (InGaN) - blauw of ultraviolet
  * Diamant (C) - ultraviolet

  Blauwe led

  De ontwikkeling van de blauwe led heeft lang op zich laten wachten. Blauwe (en witte) leds gebaseerd op halfgeleidende galliumnitride zijn uitgevonden door Shuji Nakamura. Pas in de jaren '90 zijn er betaalbare uitvoeringen met een redelijke helderheid op de markt. Inmiddels (2006) doet de blauwe led nauwelijks onder voor de groene. Met het beschikbaar komen van de blauwe led is volledige RGB-kleurmenging mogelijk geworden.

  Witte led

  Witte leds werden oorspronkelijk gemaakt door met behulp van een UV-led een fluorescerende laag ('fosfor') te belichten. Inmiddels zijn er ook varianten die direct wit licht uitstralen. Maar ook driekleurenleds of RGB-leds kunnen wit licht uitzenden.

  Infrarode led

  Vrijwel alle afstandsbedieningen voor elektronische apparatuur zenden hun commando over met behulp van IR-leds. Deze kunnen een relatief hoog vermogen verwerken. Infraroodleds worden ook veel toegepast als geÔntegreerde zender in optokoppelaars (Eng. optocoupler), veiligheidscomponenten waarbij de zendende zijde en de ontvangende zijde optisch vast verbonden zijn maar elektrisch onderling deugdelijk geÔsoleerd zijn. IR-leds kunnen ook toegepast worden als hulpverlichting voor analoge en digitale video-camera's met "nachtopname" aangezien de CCD-sensor ook gevoelig is voor de golflengte van een IR-led.

  Twee en drie kleuren

  Ook bestaan er tweekleurenleds. Dit zijn normale ledbehuizingen waarin echter twee leds zijn geÔntegreerd die een verschillende kleur, veelal rood en groen, hebben. Tweekleurenleds kunnen twee of drie pootjes hebben, in het eerste geval dient de polariteit van de spanning omgedraaid te worden om de kleur licht die de led uitstraalt te veranderen. Met drie pootjes kan elke mengkleur van rood en groen gemaakt worden door de stroom door de twee leds apart te regelen (sturen). Verder zijn er leds met meer dan twee kleuren op de markt, waaronder de full-colour RGB-led. Door de rode, groene en (meestal) twee blauwe leds kan het volledige kleurenspectrum bestreken worden. Ze worden onder andere toegepast in grote lichtkranten en beeldschermen en in bepaalde designmeubelen.

  Energieverbruik

  Monochromatische leds hebben meestal een aanzienlijke energie-efficiŽntie en slijten niet door gebruik. Er bestaan diverse gangbare formaten, variŽrend van 1,8 mm tot 20 mm, waarvan 3 en 5 mm de gangbaarste zijn. Ze kunnen door pootjes of aansluitcontacten op een printplaat worden vastgesoldeerd of met behulp van Surface Mounted Device-techniek (SMD) direct op de printplaat gemonteerd.

  Optische eigenschappen

  Door de halfgeleiderconstructie van een led wordt het uitgezonden licht al enigszins gebundeld. Deze bundeling wordt doelbewust vergroot door het kristal in een reflector te monteren om met een kleinere openingshoek een grotere lichtintensiteit te bereiken. De allerfelste leds (anno 2005: meer dan 20 cd ofwel 20 000 mcd) hebben een zeer smalle openingshoek (minder dan 20 graden). Een rekenvoorbeeld: een led van 25 000 mcd met openingshoek van 20 graden straalt een hoeveelheid licht uit van 25 000 ◊ 4 ◊ ? ◊ 20/360 = 17 000 millilumen = 17 lumen. Ter vergelijking: een 100 W gloeilamp haalt ca. 1200 lumen. Afhankelijk van de toepassing kan de behuizing mat, gekleurd transparant of helder transparant worden gekozen. Een matte led licht door een grote openingshoek als geheel vrij gelijkmatig op en is daarmee geschikt als indicatorlampje.

  Rendement

  Er is een belangrijk verschil in het rendement voor gekleurde, monochromatische leds aan de ene kant, en witte leds aan de andere kant. Een monochromatische led, vooral een rode, kan bijzonder efficiŽnt zijn (tot wel 50% van de elektrische energie wordt omgezet in licht). Het loont heel duidelijk om zulke leds te gebruiken om gloeilampen in rode verkeerslichten te vervangen: de gloeilamp heeft een totaal rendement van wit licht van zo'n 5 procent, en zelfs daarvan wordt maar een klein deel gebruikt (het grootste deel wordt tegengehouden door het rode glasfilter). Ook de beperkte openingshoek van een led komt hier van pas. Het rendement van een witte led is veel kleiner dan dat van een rode led: een witte led is opgebouwd uit een blauwe led (rendement daarvan is al lager dan voor een rode) waarvan een gedeelte van het licht wordt opgevangen door een fosfor die het, met een belangrijk energieverlies, omzet in geel licht. Het geel in combinatie met blauw geeft een witte indruk. Witte leds zijn door dit principe niet of nauwelijks efficiŽnter dan grote gloeilampen (van zo'n 100 watt). Echter, omdat kleine gloeilampen zoals in zaklampen een nog lager rendement kennen, en omdat het licht van de felle leds sterk gebundeld is, zijn er nog wel toepassingen waar vervanging nuttig kan zijn. De meest efficiŽnte witte verlichting wordt overigens gevormd door fluorescentielampen.
  Een felle, witte led
  Een felle, witte led

  Lichtstroom vergeleken

  * De ouderwetse gloeilamp: 17 lumen per watt
  * De halogeenspot: ca. 20 lumen per watt
  * De modernste (2008) superfelle witte leds (5 mm): 51 lumen per watt.
  * Een moderne spaarlamp (15 W): 55-60 lumen per watt
  * TL-buizen: ca. 75 lumen per watt
  * Natriumlampen (straatverlichting): 120-200 lumen per watt.

  Een moderne spaarlamp is dus efficiŽnter dan de modernste led. Een led verslaat wel de ouderwetse gloeilamp en ook de halogeenspot, maar niet de moderne spaarlampen. De prijs van een moderne led is ongeveer 15 eurocent per Lumen; dat is ca. 15x zoveel als de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per Lumen kost (prijspeil 2006). Ook in prijs is een led dus (nog) absoluut niet concurrerend. In levensduur wel; een led gaat gemakkelijk 50 000 uur mee, en zelfs de modernste TL-buizen en natrium- of kwiklampen halen nooit meer dan 18 000 uur. Uitzondering hierop zijn de zogenaamde "long life" TL-buizen. Deze kunnen, afhankelijk van het toegepaste voorschakelapparaat wel tot ca 50 000 uur meegaan. uitgaande van een lichtterugval van maximaal 15%. Het is daarbij wel zo dat van de meeste leds met hoog vermogen de lichtopbrengst gedurende de levensduur langzaam afneemt. Bovendien neemt de levensduur (en lichtopbrengst) snel af als de led (te) heet wordt. Een goede koeling is nodig, en dat maakt hem weer groter en zwaarder.

  Leds met een hoog vermogen zijn minder efficiŽnt qua lichtopbrengst per watt (bijvoorbeeld, Luxeon K2 van Philips: 24 lumen per watt in vergelijking met kleinere leds (bijvoorbeeld, superflux 4-chip-keds: 44 lumen per watt .Een kleinere led is wel heel efficiŽnt in lichtopbrengst per watt, maar geeft maar weinig licht (3 ŗ 5 lumen) doordat de maximale elektrische stroom door de led niet groot mag zijn.

  #2
  Re: LED

  Ik heb net de hele uitleg gelezen en ik zit toch nog met een paar vraagjes...

  - Welke leds heb je precies nodig om onder te kweken dan?
  - Hoeveel kost de aanschaf ervan?
  - Wat is de minimumhoeveelheid leds die je nodig hebt?
  - Welke kleurcodes moet je dan gebruiken? Zelfde als TL?

  Ik heb onlangs in de Cannabissoorten-sectie, bij Lowryder 2, een foto gezien die Smokey gepost had. Daar werkte men ook met leds en die opbrengst was alleszins de moeite, voor LR2 dan toch...

  Greetz

  Comment


   #3
   Re: LED

   wat je kan gebruiken is Rood , groen en blauw..

   je hebt verschillinde soorten prijszen ik dacht dat de goedkoopste begint vanaf 100 euro
   tot en met 1200... euro ja ik weet het , het is een duure dat led gebeuren

   het minimum ligt eigelijk helemaal aan jezelf als je bijf een kleine ruimte heb neem je bijv 2 of 3 led stafen...

   over de kleur codes weet ik het nog niet helemaal want het gaat anders in de werking als ik het goed begrijp

   het gaat met leds om de Nm piek golflengte

   hier heb je een website van grow leds

   http://www.ledgrowlights.eu/N_frame.htm ... lights.eu/

   Comment


    #4
    Re: LED

    Je kan beter zelf een LED paneel in elkaar knutselen(of je laat dat doen)
    Je hebt ook een LED paneel van 14 watt voor 59,95 Ä (Prijs is incl. BTW, excl. Verzendkosten)


    Dit is het spectrum van de zon gecombineerd met de opname van de plant, en hier zie je waarom rood en blauw goed werkt voor een plant.    Echter, als je naar de onderstaande figuur kijkt kun je zien dat andere kleuren licht efficienter zijn, alleen dat is niet het spectrum dat de zon uit straald, maar dat kunnen wij wel namaken met leds!    Het is overgens wel aantrekkelijk om licht uit de rechterkant van het spectrum te pakken, richting rood, omdat hoe hoger de golflengte hoe minder energie, maar links van het spectrum is het net even efficienter.    Blauwe Led:

    de golflengte is 470 nm (groei)

    Rode Led:

    de golflengte is 660 nm. (bloei)

    Oranje Led:

    de golflengte is 625 nm (bloei)


    Peace

    Comment


     #5
     http://www.solaroasis.com/wpapers.html
     http://www.ledgrowlights.eu/
     via deze link is er ook veel info te vinden over de test resultaten ivm led kweek en groei

     Comment


      #6
      lage wattage led panelen zorgen voor strekken en matige opbrengsten.

      groene leds? volgens mij zit de kleur groen ook in rood en blauw spectrum...

      enige manier om nog een beetje opbrengst uit de 14 watt panelen te halen is om de plantjes heeel klein te houden, doe je dat niet dan krijg je een dak van bladeren welke de zwakke leds niet kunnen doordringen. (of je moet ze ook vanaf de zijkanten aan de muur bevestigen zodat alles evenveel licht krijgt)

      ook zit er geen of te weinig wit in, dus ben je gebonden aan het toevoegen van tenminste een tl met uv (aquarium tl) om deze evt. aan te vullen ivm, het ultraviolet

      ** over de "kracht" en dat een spaarlamp meer kan is niet waar. de verlichting van leds is voor het grootste deel opneembaar voor de plant endus niet vergelijkbaar.

      ik kweek momenteel met een 600 watt Son-T maar hoeveel daarvan gebruiken mijn plantjes echt? en wat voor berekenslag zou ik dan moeten toepassen om een vergelijking te maken met bijv http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.indooragriculture.com/images/Procyon.jpg&imgrefurl=http://www.indooragriculture.com/index.php%3Fmain_page%3Dindex%26cPath%3D1&h=408&w= 548&sz=21&hl=nl&start=2&um=1&usg=__Dyrbyrk9PmSAsR6 K8G6NqHDP2uE=&tbnid=yHpMtsWHQAkAQM:&tbnh=99&tbnw=1 33&prev=/images%3Fq%3Dprocyon%2Bled%26um%3D1%26hl%3Dnl ?

      greetz
      Last edited by knockie; 28 October 2008, 05:45. Reden: oja

      Comment


       #7
       maargoed een rode led kan door hem verschillende spanningen te geven meerdere kleuren rood producen dus ik denk dat zo'n zelf in elkaar knutsel ding toch minder goed werkt.

       ik heb thuis namelijk 2 van die Philips LivingColors LED-Lampen en die kunnen met 4 leds de kamer in (om precies te zijn) 16 miljoen kleuren verlichten dus hoe weet je nou of er als je zo'n led aansluit precies het juiste licht uitkomt??

       ik blijf dit ondertussen volgen totdat de led technologie wat meer gevorderd is

       groet

       Comment


        #8
        ik ben wel een led verlichting zelf aan het bouwen, 5 10mm ledjes per bundel 2 blauwe 2 rode en 1 oranje, de blauw led heeft een lichtsterkte van 6000 mcd:
        de rode heeft 4000 mcd: en oranje hetzelfde als rood, en door elk ledje hun eigen toevoer te geven door een parralel schakeling is er ook meer licht opbrengst dus nu maar hopen dat het genoeg is

        Comment


         #9
         Maniak, ik wil foto's! Ben ontzettend benieuwd naar jouw pionierswerk in de diodeverlichting.

         Greetz,
         Micks

         Comment


          #10
          maargoed een rode led kan door hem verschillende spanningen te geven meerdere kleuren rood producen dus ik denk dat zo'n zelf in elkaar knutsel ding toch minder goed werkt

          ten eerste bestan er leds met meerdere kleuren

          en er zijn kitjes te koop met een plaat waarop je de leds kunt solderen met daarbij de "voeding"

          helaas ben ik op dit vlak nie zo technisch aangelegd..

          way to go maniac, klinkt goed en k ben benieuwd

          pZ

          Comment


           #11
           het is helaas niet alleen ledjes dan denk ik dat het tog te weinig wattage,lumen enz. is dus komt er wel nog een tl buis, maar ik zal binnenkort fotos maken

           Comment


            #12
            Oorspronkelijk geplaatst door hobbyist View Post
            maargoed een rode led kan door hem verschillende spanningen te geven meerdere kleuren rood producen dus ik denk dat zo'n zelf in elkaar knutsel ding toch minder goed werkt.

            ik heb thuis namelijk 2 van die Philips LivingColors LED-Lampen en die kunnen met 4 leds de kamer in (om precies te zijn) 16 miljoen kleuren verlichten dus hoe weet je nou of er als je zo'n led aansluit precies het juiste licht uitkomt??

            ik blijf dit ondertussen volgen totdat de led technologie wat meer gevorderd is

            groet
            voor de gewenste kleuren te krijgen moet je gewoon de gepaste weerstand steken, dat zullen ze u wel in u elektronicazaak wel meegeven

            Comment


             #13
             ik ben mischien van plan om mijn micro kastje helemaal vol te bouwen met leds

             Comment


              #14
              Zozo, ben er wel benieuwd naar dan
              [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

              Comment


               #15
               Goede topic, bedankt voor de informatie

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X