Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

  Korting op 420shop
  Dat frequent gebruik van cannabis de hersenen kan beschadigen, was al bekend. Maar ook jonge gebruikers die zich maar af en toe aan een jointje bezondigen, kunnen daar al negatieve gevolgen van ondervinden.
  Wetenschappers van de Harvard Medical School en Northwestern University in Chicago scanden de hersenen van 20 cannabisgebruikers tussen 18 en 25 jaar en vergeleken die met de hersenen van 20 leeftijdsgenoten die nooit cannabis gebruikt hadden.

  De wetenschappers vonden grote verschillen in twee gebieden in de hersenen. De nucleus accumbens van de cannabisgebruikers was beduidend groter en de amygdala vervormd. Deze gebieden in de hersenen zijn gelinkt aan motivatie en emotie.
  'Sommige van deze proefpersonen gebruikten maar één of twee keer per week', zegt onderzoeker Hans Breiter. 'Deze studie doet vermoeden dat ook gelegenheidsgebruik negatieve gevolgen heeft voor de hersenen. Sommige mensen denken dat sporadisch recreatief gebruik geen probleem is, zolang het maar goed gaat op school. Maar onze data tonen iets anders aan'.
  Co-auteur Anne Blood voegt daaraan toe: 'Dit zijn de fundamentele structuren van ons brein. Ze vormen de basis van het positief of negatief beoordelen van dingen in je omgeving en het nemen van beslissingen'.

  http://www.nieuwsblad.be/article/det...mf20140416_058

  #2
  Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

  Aangezien de kranten vaak weinig informatie geven omtrent het onderzoeksontwerp van zo'n studies en (in mijn mening) de conclusies al voorkauwen zonder een kans te geven op een kritische kijk, ben ik toch vaak sceptisch wanneer zo'n onderzoeken het nieuws halen.

  Het volgende is wat bij de haren getrokken. Aangezien het op een cannabisforum geschreven wordt, vertrek ik ook vanuit het idee "hey, cannabis is heus niet slecht hoor", dus erg neutraal zal het ook niet zijn. Als ik ufo's begin te zien moet je het zeggen, maar ik probeer maar een beetje informatie aan te vullen die ik voor de betrouwbaarheid van het nieuws toch enigszins belangrijk acht. Je conclusies trek je dan zelf maar, zoals het hoort.

  De studie is gepubliceerd in het laatste issue van The Journal of Neuroscience (16 april, 2014).
  Eerst en vooral is het onderzoek een correlationeel onderzoek. Dat betekent concreet dat er wel een samenhang gemeten kan worden, maar dat dit geen uitspraak doet over een oorzakelijk verband. Het zou ook praktisch onmogelijk zijn om hier een experimenteel onderzoek van te maken en in de ogen van vandaag voor velen wat onethisch.
  In de "gebruikers"-groep en de controlegroep zaten allebei 20 personen. Die waren gecontroleerd op leeftijd, geslacht, rookgedrag (tabak), alcoholconsumptie, "handedness" (ze waren allemaal rechtshandig), ras en het aantal jaren van educatie.

  "Marijuana participants were not excluded if they had used other illegal drugs in the past; however, they were excluded if they met abuse criteria for any drug other than marijuana. Control participants had not used marijuana in the past year and had used marijuana on less than five occasions in their lifetime."
  Wat Het Nieuwsblad hier dus zegt over de 20 leeftijdsgenoten die nooit cannabis gebruikt hadden, klopt al niet. Ook een eventueel effect op de hersenen van andere drugs in het verleden kan je niet uit de resultaten filteren. Voor het gebruik van cannabis is er wel een leeftijd genoteerd wanneer men is beginnen gebruiken, maar voor bv. alcohol niet.
  Concreet betekent dit dat eventuele schade aan de hersenen door blootstelling aan alcohol op een jonge leeftijd ook niet onder controle is gehouden. Er werd wel een test gedaan die vroeg achter alcoholmisbruik en afhankelijkheid in het verleden, maar zit daar ook het alcoholgebruik in van bv. de moeders tijdens de zwangerschap? Hoe zit het met prenatale blootstelling aan teratogenen? Ook deze kunnen een levenslange impact hebben op de hersenstructuur.

  Misschien overbodig, maar om het toch even aan te halen: Men heeft het hier over joints. Er is wel een controle op sigaretgebruik, maar in joints zit ook tabak. Nicotine als verslavende stof heeft ook zijn effect op de nucleus accumbens en de amygdala. Hoe meer joints, hoe meer nicotine, maar daar wordt hier in de studie geen aandacht aan besteed. Men doet uitspraken over cannabis.

  "af en toe aan een jointje bezondigen" vind ik weer van dat typisch journalistisch taalgebruik. Hans Breiter zegt: "Sommige van deze proefpersonen gebruikten maar één of twee keer per week". Ja, dat klopt, maar als je de tabel bekijkt waarin de gemiddelden worden weergegeven, vind ik dat "af en toe" toch wel een beetje nuancering vereist.
  Het gemiddelde aantal joints per week van de gebruikers bedraagt ongeveer 11 joints.

  R7Af7Gf.png

  Men heeft het in de studie over "abnormaliteiten" in de hersenstructuur. De nucleus accumbens en amygdala vervormd en vergroot. Kan er iemand mij hier zeggen wat de effectieve negatieve gevolgen hiervan zijn? Gaat het dan niet eerder over "verandering" van de hersenstructuur? De hersenen zijn een dynamisch orgaan, constant in beweging en er zijn zoveel dingen die verandering in de grootte of vorm teweegbrengen. Zelfs meditatie is betrokken bij de verandering in hersenstructuur, maar dit zijn geen bewezen slechte zaken, zelfs het tegengestelde. Meer weet ik hier niet echt van, maar men heeft het steeds over vage negatieve gevolgen zonder effectieve lange termijn effecten op te noemen of aan te tonen. Het zou de eerste stap zijn in verslaving, waardoor andere "natuurlijke" beloningen minder dopamine vrijlating veroorzaken. Longitudinale studies zouden hier meer inzicht op kunnen bieden.

  De studie is uitgevoerd in opdracht (en dus met de centen) van het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en Office of National Drug Control Policy (ONDCP), 2 grote anti-drugs agentschappen. Bovendien heeft het NIDA al eerder toegegeven geen studies te financieren die zich focussen op de medicinale voordelen van cannabis.

  Hoe meer je gaat controleren op bepaalde variabelen (en dit ga je ook opmerken in de tabellen in de studie), hoe moeilijker het is om uitspraken te doen over dezelfde grootte van groep. 40 personen in totaal noem ik niet bepaald een grote steekproef, maar de onderzoekers hebben wel op basis hiervan significante correlaties aangetoond...
  "Het zou kunnen dat... eventueel...meer kans op...zou wijzen op...gelinkt aan...potentieel..." toont aan dat er dringend nood is aan meer onderzoek over de longitudinale effecten van het gebruik van cannabis (en toch liefst met grotere steekproeven), Wat ook de hoofdconclusie is in de studie zelf. Wat ik echter vooral hoop is meer nuancering in de pers. De horrorverhalen zijn we zo beu.
  Zoals ik al zei is al het bovenstaande misschien wat bij de haren getrokken en afgetast op het vinden van "fouten" of "potentieel-over-het-hoofd-geziene factoren". Ik kom hier misschien een beetje uit als de eeuwige mierenneuker. Het doel was ook echt niet om die studie ondereind te halen, want die is in mijn mening toch vrij zorgvuldig uitgevoerd en wie ben ik om dat te ontkennen? Het doel is om de kritische blik naar de pers, naar de verhalen over het gebruik van cannabis en de gezondheidsrisico's aan te moedigen. Hier zal dat alvast niet nodig zijn, desondanks deel ik het toch mede.
  Ik moedig iedereen aan studies zoals deze onder de loep te nemen wanneer de pers er verslag over doet. Met iedereen bedoel ik echt iedereen, vooral de journalisten.
  Ergens niet mee akkoord of fouten gevonden hierboven? Wijs me erop!
  Woody's zen kweek!

  Comment


   #3
   Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

   Ze zouden er beter aan doen te onderzoeken hoe de hersenen beschadigd raken als je opgroeit in een New Born Christian gezin.

   Die hebben n.l. veel zieker gedrag dan iemand die af en toe wat Cannabis gebruikt.

   Hetzelfde geld trouwens voor alle geloofs fanatici.
   http://www.youtube.com/watch?v=zCvSc2b8CWc

   Comment


    #4
    Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

    hahahaha héél goed !!!

    Comment


     #5
     Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

     Goede analyse Woody B! Zo zie ik ze graag. Echter abnormale vervormingen in die gebieden komen ook in andere cannabisstudies voor, en in realiteit zijn veel blowers ook minder gemotiveerd dan niet-blowers. Over de plasticiteit van het brein is veel te zeggen, maar dat neemt niet weg dat ongewenste vervormingen wel een uitwerking hebben. Ook al zijn ze te 'fiksen' op lange termijn. Dat gemiddelde van 11 jointjes in de week vind ik ook erg hoog voor 'af en toe'.
     Goed dat je je ogen open houdt.
     Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
     Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

     Comment


      #6
      Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

      Ik kan van mezelf zeggen dat ik weinig gemotiveerd ben - om mee te rennen in de ratrace. Ik hoef geen nieuwe auto; geen speedboot; geen kinderen; geen macht... Laat de wereld maar zonder mij naar de afgrond rennen.

      Ik ben weer wel gemotiveerd om met iedereen de vrede te bewaren; om niet te moeilijk te doen; om relaxed met mensen om te gaan; en om mijn eigen problemen op te lossen.

      Is dat nou slecht?

      Of wiet de oorzaak is van mijn houding valt te betwijfelen. Het is volgens mij vooral een hulpmiddel om niet uit mijn stoel te springen en Grote Daden te gaan doen. Want Grote Daden, daar gaat de wereld aan ten onder.

      Comment


       #7
       Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

       Precies ! Exact ! Ik zie herkenning Niks meer aan doen...
       Shivaman-s-Amnesia-scrogg

       Shivaman-s-BigBang-Church-en-Somango
       (running)

       Comment


        #8
        Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

        De wetenschappers vonden grote verschillen in twee gebieden in de hersenen.
        "Anders" betekent niet hetzelfde als "slecht".
        Last edited by dr00p; 19th April 2014, 18:24.
        Rough! Rough! Arrrr..

        Comment


         #9
         Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

         Typisch.
         Inderdaad veel reacties die je zou verwachten op een wietforum.

         Ik kan daar best inkomen hoor.
         Dan kun je wel alle details van een onderzoek in twijfel gaan trekken, maar het is al een tijdje bekend dat het hersencellen aantast.
         Daarom raad ik graag iedereen aan eerst z'n studie af te maken en dan pas te gaan experimenteren.

         Ook al gebruik ik zelf cannabis, hoef ik de realiteit niet uit het oog te verliezen, ik ben geen excuusroker.
         Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

         ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2014-15-16-17-18-19 ~ 2019 ~

         Comment


          #10
          Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

          Ben het met qnq eens rook vanaf mn 14e cannabis en zeker je bent minder gemotiveerd en soms vergeet ik ook wel een wat.Ik hebvook jaren niet gerookt omdat ik er para van werd.Maar het remt soms wel af laten we het daar dan over eens zijn.Ik denk dat qnq en ik ook ongeveer dezelfde leeftijd hebben.Een ding cannabis kan soms ook verkeerd vallen bij mensen of psychose veroorzaken

          Comment


           #11
           Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

           Cannabis kan inderdaad de hersencellen aantasten en heeft inderdaad een afremmend effect op motivatie en concentratie (bij de meesten toch).
           Toch ga ik ook wel akkoord met wat Blani zegt .
           Sommige mensen zijn iets té gemotiveerd wat kan leiden tot een hoge productiviteit en afhankelijk van het karakter van die mensen kan dat leiden tot overdreven competitiviteit en zelfs destructief gedrag.
           Ik heb soms ook wel eens problemen met motivatie en concentratie en stel maar al te vaak dingen uit.
           Maar dat had ik al lang van voor ik cannabis gebruikte.

           Het gebruiken van cannabis maakt het er in mijn geval niet beter op maar sinds ik blow ben ik wel minder agressief en negatief in mijn gedachten, kan ik dingen vééél beter relativeren en sta ik meer open voor de gevoelens en gedachten van anderen.

           Het gebruik van cannabis heeft dus zijn voor -en nadelen, als gebruiker moet je zelf kunnen aanvoelen hoe je, je gebruik kunt aanpassen naar de functie van het gewenste effect toe.
           En dit vergt jaaaaren training: ik denk dat de rijpere forumleden hier wel over kunnen getuigen

           Naar mijn mening zou dit veel makkelijker zijn als gebruikers voldoende informatie krijgen over wat de verschillende stoffen die aanwezig zijn in cannabis juist met je doen en als er legale verkooppunten zijn waar deze informatie beschikbaar is en waar bij elk soortje het juiste cannabinoïden-profiel gegeven wordt zodat je precies weet hoeveel van welke stof aanwezig is in de wiet zodat je, zoals ik eerder zei, het gebruik kan aanpassen in functie van het gewenste effect.

           Dat zijn mijn "two cents".

           Groeten van Orgasmatron

           Comment


            #12
            Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

            Daar wil ik ook wel in mee gaan.

            En dan laten we dat beoordelen aan een gediplomeerd arts over, en de verstrekking aan de overheid met een algeheel verbod op kweken of bezit zonder registratie.
            Ik denk dat dat een beetje is waar men heel voorzichtig op aanstuurt.

            Of we daar dan blij mee moeten zijn ?
            Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

            ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2014-15-16-17-18-19 ~ 2019 ~

            Comment


             #13
             Re: Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

             Precies wat je zegt: overdenken waar heel subtiel op aangestuurd wordt.

             En bij eenzijdige onderzoeken kun je eenzijdige antwoorden verwachten.

             Ben ik het overigens wel helemaal eens dat je blowen pas lekker moet proberen na je 21e.
             Rough! Rough! Arrrr..

             Comment

             Footer Left Ad

             Collapse
             Bezig...
             X