Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Bladluis

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

 • Bladluis

  Korting op 420shop
  Zie hier de lijst van ongedierte.

  Bladluis.


  bladluis1.jpg bladluis2.gif

  Bladluizen zijn echte boosdoeners voor onze planten, ze komen in grote hoeveelheden voor, om niet te zeggen met massa’s.

  Je ziet hen bijna niet en ze hebben rode, groene of een zwarte kleur. Hun grootste vijand is het lieveheersbeestje, dat we dan ook vaak zullen aantreffen in de buurt van een bladluizen plaag. Kortom,… een boosdoener die we zeker willen weren uit de tuin.

  Wat zijn bladluizen?


  De bladluizen behoren tot de familie van de Aphididae. Ze zijn ongeveer een halve millimeter groot en behoren tot de snavelinsecten.

  Met hun ‘snavel’ prikken ze door de plant en zuigen vele voedingswaarden. Ze vermenigvuldigen zich razend snel en voor je het weet zit je hele plant vol met luizen! Deze insecten zijn levendbarend en eveneens eileggend. Wanneer de jongen uitkomen, ondergaan ze verschillende transformaties tot ze een volgroeide bladluis zijn.

  Een echte verdediging voor andere insecten of vogels hebben ze niet. Ze scheiden wel een suikerachtige stof af via het achterlijf -honingdauw- . De mieren zijn erop verzot en houden de bladluizenkolonie als een boer zijn koeien. Zo duwen ze met hun mierenpootjes op het bladluizenachterlijf als ze wat suikerdrank willen. In ruil voor deze heerlijke vloeistof beschermen de mieren hun zoethouders tegen hun vijanden zoals het lieveheersbeestje.

  Waarom hebben mijn planten bladluizen?


  Bladluizen worden op de planten gezien wanneer er een teveel aan voeding stoffen is.
  Vooral in het voorjaar worden er ook jongen met vleugels geboren die kunnen vliegen. Deze kunnen zich dan wanneer ze volgroeid zijn laten mee stromen door de lucht en zo van plant tot plant ‘reizen’.
  Maar al gauw vermenigvuldigen de luizen zich weer en dan heb je heel grote kolonies op je plant.

  Ik wil deze ongewenste gast weg hebben,…maar hoe?
  Doordat bladluizen veel schade kunnen aanrichten moet er tijdig ingegrepen worden. Ze kunnen uw plant echt verminken, dit kan je zien aan een plotselinge vergeling van uw plant, bladeren die vervormen, verwelken,… Het kan zo erg worden dat de plant afsterft en dat is zeker de bedoeling niet!

  Bestrijden?

  Een natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. De larven van een lieveheersbeestje eet gedurende zijn ontwikkeling tot aan het verpopping stadium wel zo'n 200 Š 600 bladluizen.

  larven
  larve.jpg

  larve2.jpg


  Een volwassen lieveheersbeestje eet dagelijks tot 100 bladluizen op. Dat zijn er dus ruim 3.000 per maand.
  Wanneer je er ziet in de tuin kan je die uitzetten in de serre, zo blijft er toch enigszins een natuurlijke balans.
  Maar in de tuin is dit vaak niet voldoende en moet er gegrepen worden naar bestrijdingsmiddelen.

  volwassen lieveheersbeestje
  lieveheersbeestjes.jpg3.jpg

  lieveheersbeestje eet bladluis
  lieveheersbeestje-eet-bladluis.jpg


  Ook het gebruiken van gaasvlieglarven werkt met succes!

  gaasvlieglarve eet bladluis

  gaasvlieglarve.jpg

  gaasvlieglarve opzoek naar een prooi
  gaasvlieglarve1.jpg


  Chrysopa Carnea, ook gaasvlieg genoemd, is een inheems insect die vaak spontaan in kassen en open lucht voorkomt.
  De larven zijn uitermate vraatzuchtig en efficiŽnte bestrijders van bladluis. Ook andere insecten zoals trips, spint, witte vlieg, kleine rupsen, vlindereieren en wolluis versmaadt hij niet.

  De volwassen gaasvlieg zijn tere, lichtgroene insecten met lange, transparante, fijn dooraderde vleugels en goudkleurige ogen. De volwassen gaasvlieg leeft niet van insecten maar van nectar, honingdauw en pollen.


  volwassen gaasvlieg
  gaasvlieg.jpg

  prachtig en elegant insect
  gaasvlieg1.jpg


  In de natuur zijn er 2 tot 3 generaties per jaar. Gaasvliegen leggen vanaf de lente ongeveer 20 eieren per dag.
  Deze eieren worden afzonderlijk of in groepjes afgezet op korte steeltjes (0,7 mm lang) aan de bladonderzijde. Na 3 dagen ontwikkelt zich het eerste larvenstadium uit het ei. Ongeveer 16 dagen na de eiafzetting zal de larve verpoppen, waaruit nog eens 2 weken later een volwassen gaasvlieg verschijnt.  Waterstraal, heel evident!


  Bladluizen kunnen helemaal niet tegen koude en water, daarom dat de luizen zich onderaan het blad vestigen. Heel evident is dan met een waterstraal de bladluizen er af te spuiten. Dit helpt enkel wanneer de aantasting nog niet te groot is.

  Biologisch


  De biologische bestrijdingsmiddelen die in de handel zijn werken hier zeer goed. Ze werken ook tegen wolluis, spint, schildluis,… en het product is biologisch afbreekbaar.  Grtz
  Last edited by westport; 24th May 2016, 16:55. Reden: update info pics

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X