Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Overige: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

  Korting op 420shop
  Voorwoord

  Dommeriken zijn hier niet aan de orde!!! Nee, grapje xD Ik moest gewoon expliciet vermelden van enkele bekenden op dit forum dat dit voor ervaren kwekers only is. Ik heb echter mij best gedaan om alles mooi en duidelijk (tenminste het prepareren van de STS) uitgelegd en het moet duidelijk zijn voor de meesten. Het behandelen van je planten en je kunde daarin ligt volledig in jou handen en wij stellen voor dat je heel wat ervaring opdoet voor je hier aan begint. Allemaal logisch eigenlijk, maar je weet nooit

  About


  De volgende methode beschrijft een veilige, goedkope en relatief succesvolle manier om vrouwelijke planten mannelijke bloemen (stuifmeel) te laten groeien
  . Individuele reacties van planten kunnen variëren naargelang de soort je hebt, maar het is geverifiëerd dat dit proces effectief is in het stimuleren van de bloemen.

  Het proces kan worden gebruikt bij:
  A: Het creëren van gefiminiseerde zaden vanuit je prijsstek
  B: Het creëren van interessante gefeminiseerde hybriden
  C: Het ontwikkelen van gefeminiseerde zaden die uitstekend zijn voor de buitenkweek (hier gaat het voornamelijk om de binnenkweek echter)
  D: Het selecteren van de goede moederplant
  E: Het reduceren van je plantenaantal, specifiek voor de beperkte medicinale gebruiker.
  F: De variëteit te verhogen door middel van de ontwikkeling van stabiele gefeminiseerde zaadlijnen als alternatief voor klonen.

  Onderaan staan de details met de nodige stoffen en waar ze te verkrijgen zijn ($ir )

  Vooraleer je verderleest is het belangrijk je toch te informeren over de kweektheorie van cannabis (verloop, geslacht, enzoverder). Een goed medium is: "Marijuana Botany" by Robert Connell Clarke

  Het is ook belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je omgaat met de chemicaliën en ze bewerkt en/of mengt. Lees steeds de etiketten en zoek de veiligheidscodes op indien die er zijn. (vb: R12, google ). De risico's verbonden met de producten die hier worden vernoemd zijn dezelfde als wanneer je zou handelen met meststoffen. Dezelfde maatregelen treffen volstaat dan ook.

  Het prepareren van STS (Silver Thiosulfate, ned. Zilverthiosulfaat)

  Eerst worden oplossingen gemaakt van de reagentia. Het eindproduct bestaat namelijk uit twee delen (A en B, zie verder) die bij de aanvang afzonderlijk opgelost worden en dan door elkaar gemengd. Gebruik gedistilleerd water voor beide oplossingen (A en B). Deel A wordt ALTIJD in deel B gemixt terwijl op een goed tempo door B geroerd wordt!! Kraanwater zorgt voor onzuiverheden en mindere concentratie van STS.

  Draag bij het mixen en gebruiken van deze producten steeds handschoenen en zorg dat je werkruimte goed geventileerd wordt. Een masker kan het inademen van caustisch (ja, loog!!) stof voorkomen. STS op zichzelf is kleurloos en geurloos en is geen echte bedreiging voor de gezondheid als deze goed gebruikt wordt zoals hier beschreven, de reagentia echter moeten met zorg worden behandeld, ik kan dit maar niet genoeg herhalen.

  Noot: Zilvernitraat en STS kunnen bruine plekken veroorzaken bij het drogen (ooit in chemie of biologieles gebruikt? blijft weeeken op je handen, daarom de handschoenen) Probeer dus niet te morsen en gebruik onderliggend krantenpapier en andere bedekking waar nodig (en nog es, handschoenen!)

  Wat is nu deel A en B?

  A: 0.5 gram Zilvernitraat (eng. Silvernitrate) opgelost in 500ml gedistilleerd water door te roeren. (ziet er kleine doorzichtig kristalletjes uit)

  Het oplossen duurt ongeveer 15s.

  B: 2.5 gram Natriumthiosulfaat (eng. Sodium Thiosulfate) terug geroerd in 500ml gedistilleerd water (ziet er witter uit dan zilvernitraat)

  Het oplossen duurt ongeveer 30-45s.

  Als de twee oplossingen gereed zijn doe je zoals al werd gezegd. A wordt in B gegoten terwijl op een goed tempo wordt geroerd. Het resultaat hiervan is dan je STS of stock silver thiosulfate oplossing.

  In welke concentratie gebruik je dit nu om te sproeien op je planten? De oplossing gebeurt bij een ratio van 1:9. Bij elke 100ml oplossing doe je dus 900ml water (liefst gedistilleerd terug).

  Zowel je ongebruikte STS als de verdunde hoeveelheid moet in een koelkast worden bewaard, alsook de gebruikte producten. Hiermee vermijd je verlies aan werkingskracht. Overvloedige oplossing kan echter zonder problemen in het afvoerputje worden gegoten (met lopend water natuurlijk), het heeft ook geen negatieve invloed op het milieu. (behalve mss het geslacht veranderen hah, grapje kan niet via bodem gebeuren, enkel sproeien)

  Elke liter liter van STS preparaat kan dus 10 liter werkende sproeivloestof maken (met water erbij). Met de hoeveelheden die hier worden gebruikt betaal je dus 8 eurocent ofzo per 1literfles. Een 1literfles kan gebruikt worden om 15-20 middelgrote planten te behandelen. De kosten van het gedistilleerd water liggen echter hoger, vraag me niet hoeveel maar je kan een €20 betalen voor een tiental liter ofzo.

  Behandelen van de plant:


  Je sproeit de 1:9 STS oplossing op de vrouwelijke plant tot ze echt nat staat dat de druppels er van vallen. Doe dit in een ruimte niet bij je kweekruimte en zorg voor voldoende ventilatie, zelf al ruik je niets. Nu heb je een F>M plant, een vrouwelijke plant die mannelijke bloempjes zal aanmaken.

  Als de plant volledig opgedroogd is doe je ze meteen op 12/12 (dus kies je tijd van behandelen wijs). Je doet dit meestal drie tot vier weken voor de datum waarop de plant klaar zou moeten zijn voor bestuiving. De tijd van reactie van de plant is afhankelijk van de soort maar het kan maximaal 30-35 dagen duren vooraleer bestuiving plaatsvindt. Het is een beetje trial en error met elke andere soort.

  Als we er dus vanuit gaan dat de plant 4 weken nodig heeft om volmaakte zaadjes te produceren is is het dus nodig om een soort dat 8 weken nodig heeft om volwassen te worden in 12/12 wordt gezet op hetzelfde moment als de F>M plant. (ander vb) Een plant die na 6 weken volledig bloeit moet dan ongeveer 10-14 dagen later in 12/12 worden geplaatst dat ze nog niet klaar is vooraleer de zaden van de partner volmaakt zijn.

  Het is mogelijk om enkel een zijtak te besproeien en een beetje te isoleren met doorzichtig plastic ofzo om die zaden te laten produceren en de andere takken kunnen dan gerust hun buds geven die geoogst kunnen worden terwijl die ene zijtak zijn zaden nog vormt. Het is wel belangrijk dat als je dit toepast, je genoeg bladeren op de plant laat om ze gezond te houden.

  Effects

  Binnen enkele dagen kan je een geel op de bladeren van de F>M plant aantreffen. Dit kan één of twee weken aanslepen maar normaal worden de meeste (95%) bladeren terug groen. Een neveneffect van de vloeistof natuurlijk en hoewel het er mss niet goed uitziet is het niet echt schadelijk. Er zijn normaal geen brandwonden op de plant aan te treffen, indien dit toch voorkomt mag je dit hier gerust replyen en alle details neertypen. Het kan soortspecifiek zijn of door de omstandigheden van jouw kweek. De groei van je plant kan ook stoppen voor een week tot 10 dagen maar zal terug aannemen. Na twee weken kan je duidelijk mannelijke organen zien op de besproeide delen. Niet enkel een clustertje balletjes maar volledig mannelijke bloementoppen (als je dit kiest). Als je de volledige plant behandelt zit de kans er in dat nog vrouwelijke organen zichtbaar worden maar de plant is 85-90% mannelijk.

  Sexxx

  Wanneer de F>M plant tekenen vertoont dat ze gaat stuiven (3-1/2 tot 4 weken, te merken aan de mannelijke organen [zakjes] die barsten ofzo) moet je ze scheiden van je andere planten en in een windstille plaats/kast plaatsen met 12/12 licht. Zit niet te veel met W/m² in want het is tijdelijk.

  Wanneer het stuifmeel vliegt plaats je de gewenste partner bij je F>M plant in de kast of forceer de bevruchting op één of andere manier.

  Een gecontroleerde aanpak is bijvoorbeeld om de F>M planten in een afgezonderde kast (moet niet met licht, het stuifmeel is er al) geplaatst wordt. In deze kast kan het stuifmeel bewaard worden door een krant open er onder te wikkelen waar de pollen mooi op kunnen landen en zichtbaar zijn ofwel een plastieken omtreksel. Dan kan je die verzorgt over de gewenste partnerplanten gaan gieten die in hun verlichte kast/omgeving staan. Zorg er wel voor dat je geen twee of meerdere F>Ms stuifmeel bij eenzelfde partnerplant gebruikt als je verder wil met genetica en ook gewoon om te weten wat je nu hebt. Pas er ook voor op dat je twee F>Ms elkaar niet bestuiven (als er nog wat vrouwelijke organen zijn).

  Noot: Pas op voor plastiekzakken enzo, de statische elektriciteit kan messen met je stuifmeel en zo je resultaten beïnvloeden. Let er goed op dat als je de lucht uit je stuifmeelzakje wil laten vloeien, dat dit naar de grond gebeurt ergens weg van je mooie plantjes en van je voeten/kleren.

  De zak met ingesloten stuifmeel kan nu voorzichtig over de gewenste takken/plant worden getrokken en afgeplakt met een riempje of tape, laat wat lucht in maar niet te veel zodat de tak/plant nog wat kan ademen. Zo voorkom je dat de hele plant zaadjes gaat geven. Schud dan lichtjes met de zak om het stuifmeel te verspreiden over de tak/plant

  Op deze manier (het bewerken van tak per tak) kan je met 1 partnerplant stuifmeel van verschillende F>M planten testen. Vergeet niet te labelen!

  Plaats na het afsluiten van alle gewenste takken de plant in je belichte ruimte en zorg ervoor dat het stuifmeel niet over kan waaien op je andere planten. Stuifmeel is erg geniepig!

  Na 4-5 dagen kan je alle zakken afhalen en de plant haar flowering laten beginnen. Je eindigt met gefeminiseerd zaad Profi!!!

  De gebruikte stoffen (meer info)

  Zilvernitraat is een wit kristal die lightsensitief is en gebruikt wordt in fotografie en in de ogen van baby'tjes wordt gedaan om blindheid te voorkomen bij geboorte.

  Silver Nitrate info:
  ICSC:NENG1116 International Chemical Safety Cards (WHO/IPCS/ILO) | CDC/NIOSH

  Natrium Thiosulfaat is ook een wit kristal gebruikt in de fotografie. Dezelfde gebruiksregels gelden, alleen maakt dit geen bruine vlekken zoals Zilvernitraat doet.

  Sodium Thiosulfate info:
  http://www.cdc.gov/niosh/ipcsneng/neng1138.html
  http://ptcl.chem.ox.ac.uk/MSDS/SO/s...hiosulfate.html
  http://www.med-chem.com/MSDS/Sodium_Thiosulf.htm

  ------------------
  Er zijn er waarschijnlijk betere en dichter maarjah, copy paste

  Hoop dat dit vele vragen beantwoord en veel succes!

  Groeten,
  Aurora
  Last edited by Aurora; 20 January 2010, 19:46.
  sigpic

  #2
  Re: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

  Yea baby...
  Nice one Aurora. Ik lees het nog een paar keer door en laat het wat bezinken maar toch leuk dat er weer wat nieuwe kennis op JD te vinden is. Thnx daarvoor!!!
  Dit moet toch wel te verkrijgen zijn via de apotheker ofzo. Heb een maat waar ik het wel eens aan zou kunnen vragen...

  Grtz $iR
  sigpic

  Comment


   #3
   Re: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

   ook:

   --------------------------------------------------------
   Natriumthiosulfaat werd veel toegepast als fixeer na het ontwikkelen van fotografische materialen.

   De stof vindt ook toepassing bij looien van leer, in de waterzuivering en vanwege de natuurkundige eigenschappen in handwarmers.
   Natriumthiosulfaat wordt gebruikt om chloor te verwijderen uit oplossingen (en wordt dan ook soms antichlor genoemd)[3] :
   Na2S2O3 + 4Cl2 +5H2O → 2NaHSO4 + 8HCl Na2S2O3 + 2HCl → 2NaCl + H2O + S + SO2 Dit proces wordt onder meer toegepast na het bleken van papierpulp.
   Natriumthiosulfaat wordt gebruikt als antigif voor cyaniden[3].
   --------------------------------------------------------
   Het vindt in deze vaste vorm als 'helse steenstift' nog wel toepassing bij het aanstippen van wratten of wild vlees, en tot voor kort werd een oplossing van zilvernitraat gebruikt om oogjes van pasgeborenen in te druppelen (methode van Crédé) ter voorkoming van ophthalmia neonatorum. (vrijweg verkrijgbaar in elk goed uitgerust labo)
   --------------------------------------------------------

   Bedankt $ir een nieuwtje als ik die zo'n positieve comment krijgt van iemand die hier toch al een tijdje langer is, het doet deugd!
   Last edited by Aurora; 3 December 2009, 01:18.
   sigpic

   Comment


    #4
    Re: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

    Mooi stuk.

    Snap echter een ding niet helemaal.

    Een plant die na 6 weken volledig bloeit moet dan ongeveer 10-14 dagen later in 12/12 worden geplaatst
    Hoe kan die plant dan al bloeien als ze nog niet op 12/12 heeft gestaan¿

    Dommeriken zijn hier niet aan de orde, ghehe

    Grtz

    Comment


     #5
     Re: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

     Het gibberelisch zuur toestand kan gekocht worden bij onze goeie vriend, alien...
     Grtz $iR
     sigpic

     Comment


      #6
      Re: Hermafrodieten & Zilver Thiosulfaat (STS)

      Oorspronkelijk geplaatst door monty View Post
      Mooi stuk.

      Snap echter een ding niet helemaal.      Hoe kan die plant dan al bloeien als ze nog niet op 12/12 heeft gestaan¿

      Dommeriken zijn hier niet aan de orde, ghehe

      Grtz
      uitstel van de bloei voor 14 dagen bedoelen ze ermee
      sigpic

      Comment

      Footer Left Ad

      Collapse
      Bezig...
      X