Mededeling

Collapse
No announcement yet.

TUTORIAL: Scroggen van A-Z

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Kweektip: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

  Korting op 420shop
  Irie, omdat ik op geen enkel Nederlandstalig forum een stap voor stap tutorial voor het scroggen kon vinden heb ik deze even vertaald.
  Hopelijk staat ie hier op z'n plek.

  SCROGGEN VANUIT ZAAD

  Voor alle duidelijkheid, deze tekst is niet van mijn hand. Enkel haalde Modest zijn beste Engellandisch boven en vertaalde deze. Alle tekst en foto’s behoren tot de originele poster. Alle afmetingen waren in inch, en omgezet naar cm. Voor verduidelijking lees je best even de originele post.
  In deze post gaat het over de 4-Way LST, maar dit kun je doortrekken zodat het perfect aangepast is aan jou ruimte.
  In de originele post vind je ook V&A en links naar andere tutorials, zeker de moeite!
  Introdutie tot SCROG (Sea of Green)
  Het doel van scroggen is door manipulatie van de plant ervoor te zorgen dat alle toppen op een gelijke hoogte komen, en hierbij de lagere delen naar boven te laten komen en de hoofdtoppen laag te houden. Zo komt alles op een gelijke hoogte.
  Groep A – scrog voorbeelden
  Deze diagram toont de structuur van een degelijke scrog.

  Deze planten werden gescrogged.


  Groep B- Deze zijn geen scrog!
  Deze diagram toont de structuur van planten onder een screen die niet degelijk zijn gescrogged.


  Het volgende plaatje heeft een mooie structuur, maar is geen scrog. De plant wordt goed ondersteund, maar wederom, geen voorbeeld van een echte scrog.


  Nu, om de hoofdtoppen lager te houden en horizontaal te laten groeien raad ik de 4-way LST en SCROG methode aan.
  Overzicht van het scrog proces.
  Scroggen, ook wel SOG genaamd, is een vorm van plantmanipulatie waar het doel is om je licht optimaal te benutten. Met standaard, kerstboom vormige planten, kun je de hoogte van de lamp enkel aanpassen naargelang de hoogte van je hoofdtop. Elke top die lager groeit krijgt dus minder licht dan dan hoofdtop. Met een standaard plantje geldt des te lager het topje, des te minder licht deze krijgt.
  Het scrog proces gebeurd door het toppen of knakken van de hoofdtop, en tegelijk de lagere toppen omhoog te laten komen.
  We laten de planten horizontaal groeien tot we enkele weken in de bloei periode zijn.
  Dit is een belangerijk iets, aangezien veel scrog pogingen uiteindelijk gewoon een steun voor standaard planten wordt, en geen echte scrog.


  Je krijgt pas een scrog als je deze scheuten omhoog krijgt om ze hierna onder het screen vast te maken. Zo worden al deze topjes die normaal fluffy zouden worden dikke harde toppen omdat ze mee aan de oppervlakte komen, en dus even veel licht krijgen.
  De lagere topjes worden naar het screen gebracht of het screen naar beneden, waardoor ze deel gaan uitmaken van het veldje.

  Dit is slechts enkele weken laten met nog meer dan een maand te gaan.

  Nu heb je gezien hoe scroggen werkt, klaar om een netje te bouwen?
  Screen materialen
  Ik heb geprobeerd om de meest standaard materialen te gebruiken. Hieronder vindt je de 4 bekendste.
  Touw: Beste keuze. Is snel in elkaar gestoken en als je gaat oogsten knip je deze gewoon door. Weggooien en nieuw touwtje spannen. (Eigen toevoeging: bouwkoord werkt goed. Dit is goedkoop, komen geen haartjes vanaf, sterk en vind je in elke DHZ zaak.)
  Natuur/Henneptouw: Feitelijk hetzelfde, maar je krijgt wel haartjes in je toppen.
  Plastieke afspanning: Werkt wel, maar ziet er niet uit.
  Kippendraad/vislijnen: De 2 slechtste
  Kippendraad is zeer slecht omdat de toppen letterlijk in en rond het gaas groeien en je rond de draad moet gaan knippen om te oogsten. Als je het gaas gaat kapot knippen ga je je overal prikken en is gewoon een heel gedoe tegenover touw. Werkt het? Redelijk, maar het oogsten is zonder het gepruts al een lang werkje.
  De visdraad is ook een slecht idee aangezien het in de stam kan snijden, en gaat toppen in jouw plaats.
  Dit is mijn versie van het screen dat enerzijds eenvoudig is en eeuwig herbruikbaar. Ik heb simpelweg wat oogvijsjes in het frame gevezen, met een maasgrootte van 5x10 cm.

  Hoe maken we het frame?
  Het frame bouwen is eenvoudig, neem gewoon een meter bij de hand en meet het op. Maak een vierkant frame met balkjes van 5x2,5 of 5x7,5 en vijs er oogvijzen op met een afstand van 6 cm (plusminus).
  De draad heb ik er niet te strak doorgetrokken omdat je de groei niet wilt belemmeren. Dus niet te strak, niet te slap.
  Installeren
  Velen bouwen voetjes voor hun screen, maar dit beperkt je wat.
  Ik hou ervan als screens verstelbaar zijn in de hoogte. Hierbij ben je dus vrij in je hoogte aangezien elke plant anders groeit, en geeft je meet ruimte om onder het scherm te werken en schoon te maken.
  In de originele post (en zoals je op de foto kunt zien) gebruikt deze persoon badkamer stangen. Maar deze zijn niet zo ideaal, aangezien je screen niet erg vast is en als je er eens tegen stoot je planten aardig wat schade kunnen oplopen. Je kunt het ophangen, maar steeds opletten dat je niet tegen het screen leunt tijdens het werken aan de planten. Hierbij moet je dus een (eigen) ingenieus systeem vinden zodat je de hoogte kunt aanpassen, maar het screen niet teveel kan bewegen (zowel omhoog, omlaag, links, rechts, achterstevoren, …)
  Moet het scherm exact de grootte hebben van de ruimte?
  Ja, maar ook niet te exact. De mijne heeft zo’n 10 cm ruimte langs elke kant.
  Groeiperiode
  Nu dat we alles klaar hebben om te beginnen komt het belangerijkste stuk, de groei!
  Toppen
  Toppen is een manipulatie techniek voor cannabisplanten waarbij we de hoofdtop in twee splitsen.
  Deze tutorial toont hoe je een plant voorbereid op de scrog. Het toppen hier is enkel om de plant horizontaal te spreiden en om dit te bereiken moet je hoofdtop in twee splitsen. Daarom beginnen we er nu al mee.
  Met het toppen creëren we meer takken om onder het screen te spreiden.
  Door het scroggen gaan dan alle hoofdtoppen lager blijven, en de onderste toppen op dezelfde hoogte komen. Hierbij krijgen we dan een mooie, egale bedekking van het screen.

  De bovenste plant is slechts eenmaal getopt waarbij ik twee takken onder het scherm kreeg, gespreid in V-vorm vanaf de plek waar het getopt is.
  Normaal laat ik de plant in een 4-way LST groeien. Hierboven staande is enkel om te tonen hoe je de tak horizontaal onder het scherm krijgt. Hierbij ga je dus twee hoofdtoppen krijgen.
  Eén keer meer toppen (4-way) en hierbij verdeel je het dus in 4 medium hoofdtoppen.
  Zoals al vernoemd, deze groeide ik enkel om het horizontale groeien te tonen. Deze plant was dus maar een 2-way LST, wat betekend dat ze maar 1 keer getopt is.
  Des te meer je topt, des te meer toppen je krijgt, des te kleiner deze toppen gaan worden. Dit is dus je eigen keuze.

  4-Way LST- De plant perfect voorbereiden voor SCROG
  Deze methode van LST is om je plant in omvang te laten groeien, niet om hem voller of meer ‘bushy’ te krijgen. Alhoewel dit wel een welgekomen bijwerking is. Deze methode van LST is zeer goed voor scrogs.
  Deze methode is niet mogelijk zonder de toppen en is niet voor autoflowers of stekken. Toppen en 4-Way LST gaan perfect samen maar uiteraard geeft de juiste genetica je ook een voorsprong. Maar uiteindelijk werkt het wel voor elke strain.
  Eenvoudig gesteld nemen we gewoon een plantje dat recht omhoog wil groeien met 1 hoofdtop en verdelen we deze zodat het 4 hoofdtoppen worden en trainen we ze om horizontaal en symetrisch te groeien in voorbereiding op de screen. Dit verzekerd je van een degelijke scrog waarbij je de oppervlakte te volste benut, alsook je licht en dus enkel mooie en compacte toppen krijgt.
  Het eerste wat je doet is een zaadje planten en wachten.

  Laat de boel maar groeien tot dat je de eerste volledige bladen te zien krijgt (5-vingerig in dit geval)
  Tussen de vierde en vijfde internode kun je gaan toppen. Hierna krijg je dit.

  Snel zul je dit te zien krijgen.

  En wat later…


  Laat de dame nu maar wat groeien. Tijdens deze periode hou ik graad de fan op de plantjes gericht, hierdoor zijn ze constant in beweging en krijg je een dikke stam en takken. Hierna krijg je volgend bovenaanzicht:

  Nu, normaal gezien zou deze plant dus bestaan uit 1 hoofdtop en 2 zijtoppen. Door het te toppen krijgen we 2 hoofdtoppen en door de LST methode te gebruiken geven we de zijtoppen de kans om bij te benen en op gelijke hoogte te komen. De 2 hoofdtoppen en 2 zijtoppen krijg je dus een 4-Way plant. Hierboven kun je duidelijk zien hoe de plant nu symmetrisch is.
  Voor de volgende stap heb je 4 nagels/spijkers/stevige ijzerdraad nodig in U-vorm. Ik gebruik kledij hangers zoals onderstaande. Mits wat creativiteit vindt je hier wel iets voor.

  Plooi nu voorzichtig de 4 hoofdtoppen richting de aarde en zet ze vast. Let erop dat elke tak even strak of los staat, en er een gelijke ‘druk’ op staat. Anders ga je alsnog 1 kant hoger krijgen dan de andere.
  Liefst doe je dit in rechte hoeken, onderstaande foto toont waar ze zijn vastgemaakt.

  Na een dag of 2 ziet ze er zo uit.

  Nu is het tijd om terug te gaan toppen. De mooie nieuwe groene spruitjes dat tevoorschijn komen zijn degenen die je te pakken moet hebben, elke keer dat je topt krijg je dus op die plek 2 nieuwe scheuten. Hierbij moet je zowat het evenwicht vinden qua het aantal planten, hoogte dat je wilt scroggen, en hoe vol je je netje wilt.
  Gebaseerd op de grootte van je scrog stop je met toppen een goede week voordat je ze op 12/12 zet.
  Maar voor de perfecte scrogmethode naargelang de grootte van mijn net stop ik hier met toppen en geef ik ze nog een weekje voor ik ze switch. Maar om de tutorial af te maken ga ik nog even voort toppen.
  Verder toppen KAN, maar vergeet niet dat telkens je topt de grootte van je toppen kleiner wordt. Hierin moet je dus je eigen keuze maken.
  Laten we nu even kijken hoe de plant evolueërt na bovenstaande foto.

  Laat de dame nu maar wat groeien, eventueel kun je de 3e scheuten nog wat toppen.
  Laat ze hierna maar wat verticaal groeien, en eenmaal ze wat gegroeid is ga je terug LST’en.

  Hier zijn nog foto’s van haar verticale groei en enkele close-ups om te tonen hoe ze verankert zijn.
  Rond deze tijd zouden er 12-16 takken moeten zijn.  En zo ziet ze eruit als alles geplooid is.

  Enkele uren later

  Onderstaande foto is een voorbeeld van hoe de groei exponentieël kan veranderen met elke topronde en LSTraining.
  Deze 2 samen hebben samen een lage en volle plant gemaakt.
  Voor de 2e LST, 18-19 toppen.

  Na de 2e LST, 29-31 toppen.

  Hierbij volgt een V&A in de originele link, beetje teveel om hier te plaatsen maar zeer interessant!

  Bloeiperiode
  We laten de planten horizontaal groeien tot we enkele weken in de bloeiperiode zijn, dit is zeer belangrijk!
  Tot enkele weken in de bloei blijf je de planten plooien zodat ze horizontaal onder het scherm groeien

  Dit is belangrijk, aangezien vele scrog pogingen eigenlijk meer een steun zijn voor standaard plantjes, geen echte scrog.
  Plooien
  Plooien is gemakkelijk maar je moet er voorzichtig meer omspringen. Plooi altijd traag en voorzichtig!
  Dit bedoel ik met plooien:
  Terwijl de scheuten omhoog groeien laat je elk scheutje groeien in een van de gaten. Het liefst heb ik ze zo’n 5-7,5 cm boven het net waarna ik ze zachtjes onder het trek en ze van gaatje verander.
  Dit blijf je doen zolang de plant groeit, dit zo’n 2-3 weken na het overschakelen (naargelang de plant). Vergeet niet dat je het stapje per stapje doet en zeer voorzichtig. Moest je je morgen bedenken kun je ze nog een andere richting uitsturen.
  Je moet blijven plooien zolang de planten groeien, een aardig werkje maar zo hoort het nu eenmaal…
  Om zoveel mogelijk controle te hebben kun je alles extra vastmaken. Niet te strak uiteraard, maar het kan zeer handig zijn. Zipbandjes zijn hierbij zeer handig, deze kunnen later ook makkelijk verwijderd worden.

  Dit is het eindresultaat waarnaar je zoekt. Optimaal is als je top zo’n 12-15 cm boven het scherm uitsteekt.

  Vanaf dit punt zijn je SCROG verplichtingen gedaan. Hierna kun je de dames lekker laten bloeien.
  In de originele post komt hierna ook nog een V&A en deze zelfde topic maar dan voor stekken. Dus mensen die interesse hebben hierin en met stekken willen werken verwijs ik graag door naar de originele post.
  Link.
  http://www.growweedeasy.com/scrog-tutorial


  Grtz,
  Modest.
  Stap voor stap geraken we er wel.

  #2
  Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

  Een zeer duidelijk verslag en terecht een dikke sticky Bedankt voor de genomen moeite.

  Heb er weinig ervaring mee en heb een vraag.

  Welk soort is het meest geschikt? Want dat ontbreekt nog, vind ik.

  Ik zou denken aan een lang bloeiende sativa, maar is dat te doen?
  Veel gestelde vragen over het forum
  JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
  420Shop.NL
  "Wat je kunt maken, kun je ook kraken."

  Comment


   #3
   Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

   Klasse gedaan Modest, daar hebben veel mensen wat aan!
   Houd het leuk met elkaar, dan blijft het leuk voor iedereen!


   Comment


    #4
    Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

    Mooi geschreven en duidelijke, perfect voor diegene die willen scroggen maar nog nooit gedaan hebben of willen verbeteren.

    Comment


     #5
     Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

     Nog een extra tip: ipv oogvijzen boor je in het frame om de zoveel cm een gaatje, waardoor het touw gaat. Bespaart je een zakje oogvijzen en een hoop gedraai.

     Silas, ik heb momenteel 10 planten onder scrog waaronder 90% indica's, tot 70% sativa's. Maakt niet zoveel uit. Enkel het moment van omschakelen naar 12/12 zal daar belangrijk zijn. De planten die bij mij het meeste ruimte innemen zijn de snowfruits en dat zijn de 90% indica's... Zolang ze het buigen en toppen maar aankunnen is het ok. Je wil geen herma's in een scrog want controleren op ballen is onmogelijk.

     Comment


      #6
      Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

      Oorspronkelijk geplaatst door Silas View Post
      Een zeer duidelijk verslag en terecht een dikke sticky Bedankt voor de genomen moeite.

      Heb er weinig ervaring mee en heb een vraag.

      Welk soort is het meest geschikt? Want dat ontbreekt nog, vind ik.

      Ik zou denken aan een lang bloeiende sativa, maar is dat te doen?
      Wat beo zegt klopt, je moet gewoon wat aanvoelen hoe lang elk plantje nog doorgroeit en zo op tijd omschakelen.
      Daarmee dat het handig is om het te doen met een soortje dat je kent.

      Oorspronkelijk geplaatst door beowulf View Post
      Nog een extra tip: ipv oogvijzen boor je in het frame om de zoveel cm een gaatje, waardoor het touw gaat. Bespaart je een zakje oogvijzen en een hoop gedraai.
      Ikzelf heb het met U-nageltjes gedaan, maar het was idd wel even sukkelen (aangezien m'n duim dikker is dan die nageltjes groot zijn).
      Ik had ook gedacht aan gewoon gaatjes te boren, maar vreesde dat met de draad die ik gebruikte het hout eventueel zou kunnen snijden. Moest ik dikker touw hebben zou ik het ook zo doen.

      Nu, nog even een toevoeging. Ik heb daarnet zelf m'n frame in elkaar gestoken en ik had de draad gespannen met 1 begin en 1 eind.
      Hierna dacht ik dat moest er toch een draadje kapot gaan dan heel het net kapot is. Vergeet daarom niet om de draad stukje voor stukje vast te knopen.
      Door ze onder-boven te weven krijg je 1 mooi vlak dat stevig genoeg is, maar toch genoeg veer in zit om de groei niet te belemmeren.
      Even wat foto's, wel mijn excuses voor de slechte achtergrond.
      IMG_20160101_185344.jpgIMG_20160101_185353.jpg
      Last edited by Modest; 1st January 2016, 20:14.
      Stap voor stap geraken we er wel.

      Comment


       #7
       Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

       Heel interesant stuk!! ben me scrog bezig,na dit gelezen hebben weet dat ik een hoop niet gedaan heb en het als nog redelijk voor elkaar heb!! Ga zeker dingen uit je stukje gebruiken thanx voor de info!

       Comment


        #8
        Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

        Info waar we een hoop mee kunnen.

        Dankjewel!

        Comment


         #9
         Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

         leuk kan je ook buiten scroggen ?

         Comment


          #10
          Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

          Super informatie! Duidelijk en to the point.

          Alleen snap ik nog niet hoe je zo'n 4 punten krijgt. Als je de eerste keer topt, dan heb je 2 toppen. Maar de volgende toppen gebeuren toch op deze 2?
          Hoe krijg je dan netjes een kruis?
          Vapers 2de Hydro avontoor (actief)
          Vapers Hydro avontuur (voltooid)

          Comment


           #11
           Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

           Super stuk Modest !
           Dikke sticky ...ga mij toch ook eens verdiepen meer in SCROG en SOG ,LST is mij bekend en heb ik al meermaals gedaan maar zo een netje ,das toch wel iets ook ,mooi gedaan Modest !!!


           Verzonden vanaf mijn iPhone 6 met Tapatalk uit Groenland.

           Comment


            #12
            Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

            Oorspronkelijk geplaatst door HenkieHossel View Post
            leuk kan je ook buiten scroggen ?
            Alles kan. Maar aangezien de zon in een elips van oost naar west gaat heb je buiten meer voordeel aan de natuurlijke kerstboomstructuur, zonder te toppen. Binnen blijft de lamp centraal op dezelfde hoogte hangen, dan rendeert een scrog optimaal omdat alle toppen evenveel licht opvangen op de perfecte hoogte. Byebye fluff.

            Comment


             #13
             Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

             Om fluf te vermijden doe je ook best alle kleine grut onder het net eraf. Zodat alles naar de toppen gaat.

             Ik heb dat met 1 plant niet gedaan en zo'n groot verschil zie ik eerlijk gezegd niet.
             Vapers 2de Hydro avontoor (actief)
             Vapers Hydro avontuur (voltooid)

             Comment


              #14
              Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

              Oorspronkelijk geplaatst door beowulf View Post
              Alles kan. Maar aangezien de zon in een elips van oost naar west gaat heb je buiten meer voordeel aan de natuurlijke kerstboomstructuur, zonder te toppen. Binnen blijft de lamp centraal op dezelfde hoogte hangen, dan rendeert een scrog optimaal omdat alle toppen evenveel licht opvangen op de perfecte hoogte. Byebye fluff.
              Niet als je je scrognet onder n hoek richting t zuiden bouwt..
              Pas u aan aan de onaangepasten. Wees tolerant voor de intoleranten. Omarm hen die u afwijzen.
              Hallo vuur, mijn naam is olie.

              Comment


               #15
               Re: TUTORIAL: Scroggen van A-Z

               Oorspronkelijk geplaatst door I love it View Post
               Niet als je je scrognet onder n hoek richting t zuiden bouwt..
               Uhu, maar buiten weet je niet wanneer het 12/12 is (ergens midden augustus ja, maar wanneer net...). En je hebt geen idee hoe groot je net moet zijn.
               Mits een megagroot net moet dit lukken ja, maar er is een reden voor dat ze in de natuur gewoon een kerstboom structuur hebben hoor .

               Oorspronkelijk geplaatst door vaperke View Post
               Super informatie! Duidelijk en to the point.

               Alleen snap ik nog niet hoe je zo'n 4 punten krijgt. Als je de eerste keer topt, dan heb je 2 toppen. Maar de volgende toppen gebeuren toch op deze 2?
               Hoe krijg je dan netjes een kruis?
               4 Punten omdat terwijl je 2 nieuwe scheuten groeien je zijscheuten de rest inhalen. Dus zit je met 2 toppen van de hoofdtop, en 2 zijscheuten die op gelijke hoogte staan en dus samen 4 grote toppen vormen.
               Deze brengen even veel op, enkel zien we dit normaal niet omdat deze in de schaduw blijven.
               Stap voor stap geraken we er wel.

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X