Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Roofmijten

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

 • Roofmijten

  Korting op 420shop
  Zie hier de lijst met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

  Roofmijten


  Spint is een plaag die weinig buiten en binnen teelten spaart. Vooral bij droog en warm weer kan een populatie spintmijten razendsnel toenemen.
  Sinds vele jaren wordt spint met succes met de roofmijt Phytoseiulus persimilis bestreden.

  Biologie: Phytoseiulus persimilis

  86-large_default.jpg roofmijt.jpg

  De roofmijt Phytoseiulus persimilis is oorspronkelijk uit Chili afkomstig, maar is ondertussen door de mens, bewust of onbewust, al over grote delen van de wereld verspreid. Een Phytoseiulus-roofmijt is ongeveer even groot als een kasspintmijt, maar heeft een lichtrode kleur, staat iets hoger op de poten en is veel mobieler. Er komen ongeveer viermaal zoveel vrouwtjes als mannetjes voor.

  Het vrouwtje legt haar eitjes steeds in of vlakbij een spintmijtkolonie. Ze zijn van een spinteitje te onderscheiden door de ovale vorm, de licht-oranje kleur en doordat ze ongeveer tweemaal zo groot zijn. De zespotige larve eet niet. Net zoals bij kasspint wordt het larvenstadium gevolgd door het protonimfe-, het deutonimfe- en het adulte stadium.

  Tussen de ontwikkelingsstadia komt er echter geen rustfase voor. Na het volwassen worden, duurt het bij 20C ongeveer 2 dagen voor de roofmijt eitjes legt. De ontwikkeling duurt onder normale omstandigheden korter dan die van kasspint, en bedraagt 5 dagen bij 30C, 9 dagen bij 20C en 25 dagen bij 15C. Zonder bevruchting kan het vrouwtje geen eitjes leggen. Bij 20C legt ze gedurende 22 dagen ongeveer 54 eitjes, maar soms kan dit oplopen tot 75.

  Onder normale omstandigheden groeit een roofmijtpopulatie dus sneller dan een spintpopulatie. Bij hogere temperaturen (boven 30C) of bij droger weer (luchtvochtigheid van minder dan 65%) is de spintmijt echter bevoordeeld en loopt de bestrijding minder goed. Bij te lage luchtvochtigheid verschrompelt het eitje van de roofmijt.

  Het dieet van Phytoseiulus bestaat praktisch uitsluitend uit spintmijten. Slechts bij gebrek hiervan eet de roofmijt haar soortgenoten op.
  Een volwassen roofmijt verorbert alle stadia van de spintmijt, terwijl de nimfen enkel spinteitjes en protonimfen lusten. Dagelijks kan een volwassen Phytoseiulus ca. 20 spinteieren of larven, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten verslinden.

  Vanwege de snellere ontwikkeling en grote eetlust kan de roofmijt een spinthaard volledig uitroeien. Hoewel Phytoseiulus-nimfen dan meestal toch nog ter plaatse blijven, gaan de volwassenen wel op zoek naar andere haarden. Als de planten elkaar raken, kan de roofmijt zich vrij snel verspreiden in het gewas.


  Toepassing

  Phytoseiulus kan op allerlei groenten, kruiden en sierteelt gewassen in kassen worden toegepast, zoals paprika, komkommer, meloen, aubergine, peterselie, tomaat, aardbei, snijboon, gerbera, basilicum, roos, cannabis en allerlei potplanten.

  Voor een geslaagde biologische bestrijding van spint is het van belang de plaag tijdig te signaleren om ze snel onder controle te krijgen. Aangezien een spintpopulatie zich in de zomer sneller vermeerdert en zo biologisch moeilijker bij te houden is, kan men ze het beste onmiddellijk vanaf het vroege voorjaar buiten biologisch bestrijden van zodra de spintmijten uit hun winterslaap komen.  Gebruiksaanwijzing

  roofmijten.jpg roofmijt5.jpg

  De meeste handelaars leveren roofmijten van Biobest.
  Op het flesje hangt ook een houdbaarheidsdatum gekleefd.


  Na levering moeten de roofmijten zo vlug mogelijk uitgezet worden. Het materiaal kan eventueel kort bewaard worden.
  Bewaar de flesjes liggend op een koele (6-10C) en donkere plaats bv koelkast.

  Laat het flesje met de roofmijten vr gebruik op temperatuur komen. Draai en schud verschillende malen lichtjes met het flesje, zodat de roofmijten gelijkmatig verdeeld tussen de vermiculite korrels voorkomen.
  Vermijd te hoge temperaturen in het flesje met Phytoseiulus (warmte van de handen of van je broekzak!).

  Vermiculite
  vermaculite.png

  Hoeveel roofmijten moet je uitzetten?

  Phytoseiulus wordt verkocht met 1000, 2000, 10.000 en 25.000 roofmijten.
  Preventief kan je 1000 roofmijten gebruiken, maar curratief is de uit te zetten hoeveelheid sterk afhankelijk van de aantasting en de klimatologische omstandigheden.

  Voor een goede roofmijt ontwikkeling moet de relatieve luchtvochtigheid vrij hoog zijn (65% of meer) en dient de omgevingstemperatuur regelmatig boven de 20C te komen.

  Hoeveel roofmijten heb je nodig.jpg
  Roofmijten hebben een kleine actieradius; zet ze daarom uit waar de spint zich bevindt. Zet ook uit rond de spinthaarden, ongeveer vier meter voor en achter de haard en in de aangrenzende bedden. Bij een ernstige aantasting moet de behandeling verschillende keren herhaald worden.

  Zorg er daarom voor dat je steeds bij een beginnende aantasting uitzet!
  In
  verwarmde teelten waar kasspint een vaak voorkomende plaag is, kan je zelfs preventief werken. Op die manier heb je steeds actieve roofmijten in het gewas en kan de spintmijt zich niet tot plaag ontwikkelen.

  Preventief spint bestrijden

  kweekzakjes roofmijt.jpg

  Wil je heel het jaar door preventief spint bestrijden, koop dan Soni Mite systeem, Die kan je makkelijk online bestellen.
  Dit zijn kweekzakjes waar vijf tot zes weken lang duizenden roofmijten zullen uitkomen. Met deze kweekzakjes zal er geen uitbraak aan spint plaatsvinden.
  Hang in je gewassen 1 kweekzakje per 1 m2. Indien nodig herhaal dit na 5 - 6 weken.

  Succes!


  Last edited by westport; 15th May 2016, 07:35. Reden: update pics info

 • #2
  Re: Roofmijten

  IMG_20160228_104317.jpg
  K-007
  Kishan's kijkdoosje

  Comment


  • #3
   Re: Roofmijten

   Oorwurm, goed idee, zal eens een legertje gaan zoeken
   2015 - Santa Maria binnen en buiten eerste keer
   2016 - Greyvol's buitenkweek
   2017 - Santa Maria van Space Cees

   Comment

   Footer Left Ad

   Collapse
   Bezig...
   X