Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Met je neus in de hennep!

Collapse
X
Collapse
 •  

 • Korting op 420shop

  Met je neus in de hennep!

  donner_wiet.jpgAfgelopen jaar melde de gemeente Rotterdam, de gemeente Den Haag, de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, netbeheerder Stedin en Meld Misdaad Anoniem er minimaal 30.000 speurhonden bij te krijgen in de strijd tegen illegale hennepplantages. Vol trots presenteerde zij het nieuwste instrument voor burgerparticipatie en opsporing van hennepkwekerijen: De Hennep’geur’kaart. RTV Rijnmond was bij de presentatie van de geurkaart bij de ontmanteling van een kwekerij in Rotterdam Zuid:


  Met behulp van hun neus en van deze magische en beperkt houdbare kraskaart zouden burgers in staat zijn om hennepplantages te lokaliseren en deze te melden aan de politie. 30.000 huishoudens in Den Haag en Rotterdam vonden daarom begin november een geurkaart met in hun brievenbus. Wietroker en cultfenomeen Haagse Sjonnie protesteerde nog wat omdat hij vond dat de verspreiding van de kaart zou beteken dat burgers werden ingezet in de opsporing, wat volgens de wet niet mag. Zijn vuurtje doofde al snel en hij verloor het kort geding. Op het eerste gezicht is de geurkaart een goed marketinginstrument. TNT adverteert voor geurkaarten op haar site en stelt dat volgens onderzoek 97% van de mensen aan de geurkaart ruikt en 36% zou zelfs overgaan tot actie en het product achter het geurtje kopen. In dit geval is de bedoeling van de hennep’geur’kaart niet dat de coffeeshop meer klanten krijgt, neem ik aan…


  De gedachte achter de kaart is volgens de politie de burger voorlichten en aansporen om alert te zijn op hennepkwekerijen, want:

  Naast het feit dat het verboden is, ontstaan er vaak levensgevaarlijke situaties doordat er geknoeid wordt met water- en elektriciteitsaansluitingen. Bovendien hebben de enorme winsten het telen van hennep erg interessant gemaakt voor criminele organisaties. Organisaties die geweld, afpersing en corruptie niet schuwen”.
  De infiltratie van criminele organisaties in de hennepteelt is sinds het verschijnen van het boek Misdaadprofielen van Frank Bovenkerk in 2001 serieuzer onder de aandacht gekomen. De van de regering uit 2005 luidde het tijdperk in van een gecoördineerde strijd van de overheid tegen hennepteelt. In het onderzoek De wereld achter de wietteelt uit 2007 blijkt de bestrijding van de hennepteelt moeilijker is dan het op het eerste gezicht lijkt. De apparatuur om een kwekerij mee te beginnen is legaal verkrijgbaar, omdat dezelfde apparatuur wordt gebruikt in bijvoorbeeld tomatenkassen. Ook de kennis over de installatie van de kwekerij en de verzorging van de planten is vrij gemakkelijk via internet of een zogenaamde te verkrijgen. De voor het verzorgen van een plant is bijvoorbeeld al snel op tuinierwebsites te vinden. Hoewel de georganiseerde misdaad de markt lijkt te domineren, zijn er veel verschillende soorten kwekers – van idealistische hippies tot bijstandsmoeders en 40′ers, van kleine georganiseerde misdaad tot grotere illegale organisaties – die een centje verdienen aan de wietteelt. In het boek Polderwiet bijvoorbeeld vind je 18 verschillende verhalen over kwekers in de wietteelt. De gecoördineerde aanpak lijkt volgens de geïnterviewde wietkwekers in effect te hebben door de dreiging van uitzetting uit huurwoningen en het feit dat de pakkans in deze woningen het hoogst lijkt te liggen. Hierdoor zou er een verdere verschuiving kunnen optreden van de kweek naar bedrijfspanden, koopwoningen en het buitenland. Daarmee zou de georganiseerde misdaad nog wel eens meer grip op die wietteelt kunnen gaan krijgen. De vraag naar wiet was in 2004 in Nederland naar schatting tussen de 32 en 43 duizend kilo per jaar. Deze hoeveelheid had een zogenaamde ‘straatwaarde’ tussen de 211 en 283 miljoen euro. Een lucratieve illegale business, lijkt mij zo. Een aantal weken geleden dook Teledoc in een de ‘onderwereld’ van de wiet in.

  Maar goed, het Verwij-Jonker instituut deed in opdracht van de gemeente Rotterdam een kleinschalig onderzoek naar de effecten van de hennep’geur’kaart op de veiligheidsbeleving van burgers in Rotterdam. Het onderzoek kreeg maar weinig media-aandacht. Bijna 200 mensen werden telefonisch geïnterviewd, 31 mensen deden mee aan korte intake-interviews en er was een paneldiscussie met twee kleine groepen. Opvallend is trouwens wel dat de gemeente het schijnbaar niet aandurft om te kijken of de geurkaart ook meer meldingen van illegale wietplantages op heeft geleverd. Nee, het gaat om de beleving van de burger, niet om daadwerkelijke bestrijding van levensgevaarlijke situaties en de georganiseerde misdaad. De politie beoogde meer bewustwording te creëren voor de hennepproblematiek, maar meer probleembesef bleek er niet te zijn na de verassing in de brievenbus. Interessant detail is dan wel dat bewoners uit de ‘minder veilige’ wijk over het algemeen beter geïnformeerd zijn over de risico’s van de hennepteelt. Ook bleek het voor het veiligheidsgevoel van de mensen niet uit te maken. Hoewel de bewoners de voorlichting waardeerden, gaven zij ook te kennen dat ze er niet veel meer van opstaken dan ze al wisten en sommigen het geldverspilling vonden. Vrij vertaald: het geld kon beter aan mensen worden uitgegeven, in plaats van aan kaarten. 30.000 geurkaarten kosten dan ook al gauw zo’n 8700 euro bij de TNT. En dan zijn natuurlijk alleen de kaartjes nog maar gedrukt. Ook het verantwoordelijkheidsgevoel van de geïnterviewden is niet toegenomen. De missie van de samenwerkende instanties om de burger alerter te maken en voor te lichten lijkt dus op basis van dit kleinschalige onderzoek niet geslaagd. De conclusie van de bewoners in het rapport over de hennep’geur’kaart als symbool voor het Rotterdamse veiligheidsbeleid is dan ook hard en duidelijk:

  de (lokale) politiek zou te veel de aandacht richten op veiligheid, het handhavingsbeleid wordt niet als rechtvaardig beschouwd, de responsiviteit van relevante instituties is in de ogen van de buurtbewoners beperkt en er is nog niet voldoende aandacht voor de werkelijke problemen die de buurtbewoners ervaren”.
  Hennep’geur’kaart of niet, de kweek van hennep voor niet-medicinale doeleinden is al sinds de Opiumwet van 1928 verboden. Artikel 11 lid 7 van die wet geeft wel de mogelijkheid om een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik te telen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op basis van de vage termen “geringe hoeveelheid voor eigen gebruik” met behulp van richtlijnen bepaald dat beroeps- of bedrijfsmatig handelen pas plaatsvindt als er meer dan 5 planten worden gekweekt. Grappig ‘weetje’: Onlangs bepaalde de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, nog dat de hoeveelheid of het gewicht van de oogst geen verschil maakt volgens deze richtlijnen. Een drietal uit Den Bosch wist van vijf planten bijna 7 kilo ongedroogde wiet af te halen. Niet strafbaar dus, volgens de rechter. Saillant detail is dan wel weer dat 7 kilo wiet bij verkoop aan een coffeeshop zo’n slordige € 16.000 op zou leveren volgens de standaarberekeningen van het OM uit 2005. Is dit een kans om terug te gaan naar de idyllische tijd van de thuisteelt? Neemt de burger hiermee weer het heft in handen en wordt de georganiseerde misdaad de markt uitgeconcurreerd door Henk en Ingrid die een zakcentje bij willen verdienen in economisch zware tijden? Ik denk het niet… Zolang er gedoogd of verboden wordt, zal de georganiseerde misdaad blijven proberen om met inventieve oplossingen de teelt voort te zetten. Het illegale gewin is te aantrekkelijk en na 9 weken teelt, kan er geoogst worden. De georganiseerde misdaad valt met haar neus in de boter, wij zitten met onze neus boven de hennep’geur’kaart!

  Dit artikel komt van multimediamobsters.nl

  • Herbzalot
   #9
   Herbzalot commented
   Editing a comment
   De gedachte achter de kaart is volgens de politie de burger voorlichten en aansporen om alert te zijn op hennepkwekerijen, want:

   Naast het feit dat het verboden is, ontstaan er vaak levensgevaarlijke situaties doordat er geknoeid wordt met water- en elektriciteitsaansluitingen. Bovendien hebben de enorme winsten het telen van hennep erg interessant gemaakt voor criminele organisaties. Organisaties die geweld, afpersing en corruptie niet schuwen”.


   Mja die "
   levensgevaarlijke '' situaties zijn gevolgen van t verbod op kweek en geen oorzaken. is het niet zo dat de prijs drastisch omlaag zou gaan als de kweek voor eigen gebruik legaal zou worden?( ik red t makkelijk met 5 planten als ik me niet hoef te haasten omdat ik niet gepakt mag worden)
   Laat ze er dan voorwaarden aan verbinden aangaande de veiligheid op t gebied van electriciteit en water, met gezette controles ofzo, (vertel me niet dat dat duurder is de heli's, de rechtzaken, de detentie kosten, en uithuiszettingen...) daar sta ik best achter en ik denk dat velen met mij zeggen: ik betaal graag de stroom, en geef graag iets meer uit aan duurzamer en veiliger materiaal als t dan ook gewoon van problemen met t "gezag" is gevrijwaard. kom rustig kijken of ik er vijf heb, en er een blussertje hangt en ik met kabelschoentjes werk etc etc. ik zal een logboek voor ze bijhouden Verdomme

   Goed einde mini rant, ik word er alweer contra revolutionair van.
   denk dat ik er maar eens een ga draaien

  • Mikesko
   #10
   Mikesko commented
   Editing a comment
   Aan de belgen: hier in nederland ligt de criminaliteit binnen de wietteelt en import en export waarschijnlijk vele male hoger dan in Belgie vandaar dat al deze acties worden ondernomen..
   Ben het er totaal ook niet mee eens ofzo..

   Thuis kweken legaliseren tot een bepaald aantal planten in iedergeval meer dan 5...

  • b0riis
   #11
   b0riis commented
   Editing a comment
   Lol...
   alsof je echt mensen hebt die rond gaan lopen door de stad en aan je deur komen ruiken haha
  Posting comments is disabled.

Latest Articles

Collapse

 • Wie past voor de wietpas?
  door Jointjedraaien
  Dit artikel is in samenwerking met multimediamobsters.nl

  Ik kan mij nog herinneren hoe jonge ventjes van een jaar of 15 mij vroeger op de Binnenweg in Rotterdam aanspraken, terwijl ik in de buurt van een coffeeshop liep. Ze fluisterden op zachte toon tegen mij: “Ey, mattie… kan je een vijfje voor me halen in de shoppa?”. Ik denk met een lach terug aan die tijd, terwijl ik besef dat het goed mogelijk is dat Limburgse en Brabantse coffeeshopgangers sinds 1 mei te maken hebben met het Vlaamse equivalent van de straatschoffies op de straten van Roterdam-West: “Allé, Hollander! Kunt gij voor mij een bietje cannabis halen in de shop om ‘t hoekske?

  De invoering van de wietpas in Limburg, Brabant en Zeeland is de voorbode voor de landelijke uitsluiting van buitenlandse cannabisgebruikers van het aanbod van cannabis in coffeeshops. ‘Eigen gebruikers eerst’, is het motto waarmee overlast van softdrugstoerisme (zie PPT en PDF onderzoek van Rovers & FIjnaut) in de kiem moet worden gesmoord. Inwoners van een bepaalde gemeente kunnen zich laten registreren bij een coffeeshop in dezelfde gemeente. Mensen van buiten de gemeente kunnen dat niet. Niet alleen buitenlanders kunnen dus geen hasj meer halen in Maastricht, maar ook de Rotterdamse eendagstoerist kan in de pitoreske hoofdstad van Limburg geen cannabis meer halen. De Bob Dylan van de lage landen , Zanger Armand, doet het denken aan de gele Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog, de Belgen nemen wraak met de bierpas voor Hollanders en VOC Nederland, de lobbygroep voor de legalisering van cannabis, schreeuwde na vijf dagen moord en brand. Inmiddels weet Peilingenmeester Maurice de Hond ook te melden dat 60% van zijn ondervraagde panelleden de wietpas geen goed idee vindt en eenzelfde percentage wil direct stoppen met de invoering van de pas. 80% van de ondervraagden denkt dat overlast en illegale handel zullen toenemen. Woede en verwarring, de wietpas is vragen om problemen: discriminatie van buitenlanders, weglopende klanten die zich niet willen registreren, opdoemen van illegale straathandel, privacyschedingen, ongelijke interpretatie van de nieuwe handhavingscriteria en verzet tegen de nieuwe regels wat tot waarschuwingen en sluiting van coffeeshops leidt. Vooral de straathandel is onderwerp van gesprek geweest de afgelopen dagen. Als je niet weet wat ik bedoel, dan biedt het relaas van deze Robin Hood misschien wat meer duidelijkheid; HIJ LAAT NIEMAND ZONDER WIET!
  ...
  25th May 2012, 14:22
 • Blow gedoogebeleid up?
  door Jointjedraaien
  Blow gedoogebeleid up?
  Een derde episode in de oorlog tegen drugs in Nederland. Na de verspreiding van een hennepgeurkaart in Rotterdam en Den Haag en de in-de-wind-geslagen adviezen van de commissie van Kofi Annan, geeft de Raad van State, Nederlands hoogste rechter als het gaat om bestuursrechtelijke zaken, gemeenten een hint om een gemeentelijk blowverbod toe te kunnen passen. Het door de gemeente Amsterdam ingestelde blowverbod werd onwettig verklaard en dus leek het in de media alsof blowers de strijd tegen het blowverbod hadden gewonnen, maar niets is minder waar. De rechter voert de druk op het gedoogbeleid verder op. Hoe zit dat dan in elkaar?


  Dit artikel is in samenwerking met multimediamobsters.nl

  ...
  22nd August 2011, 13:39
 • Legalize it! Don’t criminalize it?
  door Jointjedraaien
  Legalize it! Don’t criminalize it?
  Door Omri Op 16 - juni - 2011
  Dit artikel is in samenwerking met multimediamobsters.nl

  Legalize it! zong Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, in mijn droom op de beat van reggae legende Peter Tosh na de presentatie van het rapport ‘War On Drugs’ . Voor ik naar bed ging las ik dat hij samen met 18 andere politieke zwaargewichten onderzoek heeft gedaan naar menswaardige en effectieve manieren om de schade die drugs toebrengen aan mensen en samenlevingen terug te dringen. Conclusie van Professor Annan en zijn superheroes: Legaliseer en reguleer de consumptie van drugs, vooral de consumptie van cannabis, in plaats van gebruikers te criminaliseren en marginaliseren. Daarnaast moet vooral worden ingezet op de bestrijding van gezondheidsrisico’s, zoals HIV/AIDS, Hepatitis B en C en psychische aandoeningen, door in te zetten op volksgezondheid in plaats van politie en justitie. Volgens hen heeft de wereldwijde oorlog tegen drugs alleen gezorgd voor (georganiseerde) criminaliteit, geweld en andere sociale en gezondheidsproblemen en is het tijd een andere weg in te slaan. In de VS, het land waar President Ronald Reagan in de jaren ’80 de oorlog verklaarde aan drugs met zijn wereldwijde ‘War on Drugs’, kwam de regering-Obama op diezelfde dag nog met een reactie op het rapport. Geheel in Leefbaar Rotterdam-stijl werden de tips van de 19 hoge heren in de wind geslagen, sterker nog; de effectiviteit en potentie van de aanbevolen maatregelen werd stellig ontkend:


  ...
  17th June 2011, 13:02
 • Met je neus in de hennep!
  door Jointjedraaien
  Afgelopen jaar melde de gemeente Rotterdam, de gemeente Den Haag, de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, netbeheerder Stedin en Meld Misdaad Anoniem er minimaal 30.000 speurhonden bij te krijgen in de strijd tegen illegale hennepplantages. Vol trots presenteerde zij het nieuwste instrument voor burgerparticipatie en opsporing van hennepkwekerijen: De Hennep’geur’kaart. RTV Rijnmond was bij de presentatie van de geurkaart bij de ontmanteling van een kwekerij in Rotterdam Zuid:


  Met behulp van hun neus en van deze magische en beperkt houdbare kraskaart zouden burgers in staat zijn om hennepplantages te lokaliseren en deze te melden aan de politie. 30.000 huishoudens in Den Haag en Rotterdam vonden daarom begin november een geurkaart met in hun brievenbus. Wietroker en cultfenomeen Haagse Sjonnie protesteerde nog wat omdat hij vond dat de verspreiding van de kaart zou beteken dat burgers werden ingezet in de opsporing, wat volgens de wet niet mag. Zijn vuurtje doofde al snel en hij verloor het kort geding. Op het eerste gezicht is de geurkaart een goed marketinginstrument. TNT adverteert voor geurkaarten op haar site en stelt dat volgens onderzoek 97% van de mensen aan de geurkaart ruikt en 36% zou zelfs overgaan tot actie en het product achter het geurtje kopen. In dit geval is de bedoeling van de hennep’geur’kaart niet dat de coffeeshop meer klanten krijgt, neem ik aan…
  ...
  6th June 2011, 13:21
 • Cannabis debatten: een transperant reguleringsmodel inzake cannabis
  door Jointjedraaien
  Graag nodigen wij u uit voor een van de vier Cannabis Debatten die in februari en maart door heel Nederland plaatsvinden. Deze publieke debatten worden georganiseerd door de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

  Onderwerp van de debatten is het Concept Reguleringsmodel Cannabis (zie bijlage), opgesteld door de Taskforce Handhaving Cannabis (THC). Deze onafhankelijke werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de VOC en het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC), een overlegorgaan van negen lokale coffeeshopbonden. Door bundeling van expertise en ervaring hoopt de Taskforce een nuttige bijdrage te leveren aan de maatschappelijke en politieke discussie over de toekomst van ons cannabisbeleid.

  ...
  24th January 2011, 16:43
 • Cannabis wetgeving België
  door Jointjedraaien
  Volgens de ministriële richtlijn van 25 januari 2005 is er een softdrugsbeleid voor meerderjarigen, namelijk:

  - Voor het bezit van een gebruikershoeveelheid,namelijk maximum 3 gram softdrugs
  OF 1 (vrouwlijke) cannabisplant word je niet "gestraft", de feiten worden enkel vastgesteld.
  - U gebruikershoeveelheid softdrugs (max. 3 gram) mag bij politiecontrole niet in beslag genomen worden, behalve als je deze vrijwillig afstaat.

  er zijn natuurlijke enkele voorwaarden:
  - u moet meerderjarig zijn
  - de softdrugs mag alleen voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.
  - er mag geen verstoring van de openbare orde zijn (vb. cannabisbezit in de buurt van een school.)
  - er mogen geen verzwarende omstandigheden zijn (vb. in de nabijheid van minderjarigen.)


  Lees snel meer over de Belgische wetgeving
  26th February 2010, 04:22
Bezig...
X