Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Kleine groene rupsen – Bladrollers

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Kleine groene rupsen – Bladrollers

  Korting op 420shop
  Plaag buitenwiet.

  De bladroller:

  Bladroller rups.jpg
  IMG_6528.JPG

  In dit topic wil ik graag wat informatie delen over vervelend klein groen rupsje dat een ´nestje´ in de toppen van wietplanten spint met als resultaat van binnen rotte toppen.
  Het is niet een veel voorkomend probleem maar het probleem is dat je het, in tegenstelling tot meeste plagen niet ziet en er dus per ongeluk of te laat achter komt. En omdat, eenmaal besmet, er in iedere top zo’n beestje kan wonen kan resulteren in een aanzienlijk verlies van je oogst.

  Omdat ik wel vaker vragen over dat rupsje ben tegengekomen maar er weinig over het beestje en wat je eraan kan doen te vinden is, hierbij alles wat je moet weten.

  Het vervelende beestje heet de bladroller, althans het is de rups van de bladroller, er zijn in NL en BE wel 360 soorten bladrollers die zich vooral in de buurt van fruitbomen ophouden.
  Ik heb als ik niet oplet zelf elk jaar met deze vervelende beestjes te maken omdat ik vlakbij een oude appelboom kweek en het vooral een probleem van fruitboeren blijkt te zijn.

  Ik ga hierbij in op de eigenschappen van het beestje, de schade die hij veroorzaakt, hoe je hem herkent en wat je er aan kunt doen om het te bestrijden en/of voorkomen.

  Een paar weetjes over de bladroller:
  • De bladroller (Tortricoidea) is een familie van nachtvlinders waarvan er in Nederland en België zo’n 360 soorten voorkomen.
  • De bladroller dankt zijn naam aan de rups die zich inrolt in de bladeren en zich daarna inspint.
  • De rups voedt zich met loof en knoppen maar vreet ook aan bladeren.
  • Ze kunnen zich ook in de plant boren door zich via een knop een weg te vreten in het groeipunt of op een willekeurige plaats een gat in een scheut te maken en deze verder uit te hollen. De scheut of het groeipunt verwelken hierdoor.
  • De bladroller spint zich daarnaast ook in in de bloemen en in dit geval dus toppen van wietplanten.
  • Het merendeel van de soorten bladroller overwinterd als rups.

  1. Schade:
  Rotte toppen. Voor zover je het rupsje al tegenkomt lijkt de schade op het eerste gezicht vrijwel nihil, maar wanneer goed wordt gekeken en een top word opengemaakt zijn deze vaak rot van binnen en bevinden er zich een rupsje in. Omdat de rotte top vaak onder het mom van toprot zonder omkijken worden weggegooid, en het beestje snel over het hoofd gezien wordt of er niet (meer) in zit, wordt de schade vaak verward met gewone toprot.

  Zodra de rups eenmaal in je top zit is het bijna onmogelijk om dit te zien. Je hebt het dus simpelweg niet door. Omdat het beestje er wil overwinteren of de top als voeding helemaal uitholt merkt je de flinke schade, tenzij je regelmatig je toppen controleert, pas bij de oogst op.

  kenmerken-rups-op-plant.jpg

  2. Kenmerken waaraan je kunt zien of je last hebt van dit rupsje zijn:

  In of bij de toppen:
  - Spinsel
  - Poep
  - Bladschade (gaten en schrapen)
  - Het rupsje zelf

  uitleg-rups-in-nest.jpg

  3. Oplossing:

  Dagelijkse handmatige controle:
  De meest intensieve maar ook ‘leukste’ oplossing is dagelijks de toppen nalopen op bovengenoemde kenmerken, trek hier per plant echt wat tijd voor uit, je kijkt er al snel voorbij.

  Over het algemeen zitten de rupsen in de wat hogere toppen maar loop ze allemaal na. Haal met een pincet het rupsje eruit en maak de top weer schoon door met de pincet het spinsel en aangevreten blaadjes te verwijderen. Markeer de plek met een touwtje of iets dergelijks zodat je weet waar het was en controleer af en toe of deze plek niet verder beschadigd van binnen. (begint te rotten)
  Wrijf terwijl je de plant toch naloopt meteen met de bladeren tussen je vingers om eventuele insecten en eitjes etc. eraf te vegen.
  Doe dit de volgende dag weer, de rupsjes zitten er niet allemaal tegelijk in één keer, je zal er een dagelijks klusje van moeten maken, je zal ook dagelijks rupsjes tegenkomen.

  Waarom is dit de leukste oplossing? Lekker in het zonnetje op een krukje met een jointje in je mond in haar zoete lucht met de hand je plantje vertroetelen? Niet het vervelendste tijdverdrijf dat ik me kan voorstellen maar je loopt dan natuurlijk wel een beetje achter de feiten aan.

  Kan je hier ook iets anders aan doen?
  Ja dat kan maar als de rups zich eenmaal in de top verstopt en in z’n spinsel zit is hij helaas niet makkelijk meer te bestrijden.

  1. Biologisch gif:

  Biologische gifsoorten werken door directe aanraking en zodra de rupsen zich inspinnen komen ze niet zo snel meer met het gif in aanraking.

  Er zijn 2 geschikte en verder onschuldige gifsoorten op plantaardige basis, een in Afrika geteelde Perzische margriet (Pytethrum) en gewoon verkrijgbaar bij het tuincentrum die je kan gebruiken.:

  1. Pyrethrum van Bayer Garden
  De werkzame stof wordt bereid uit een de Afrikaanse margriet (Pyrethrum)

  2. Promanal-R van Ecostyle
  Dit heeft dezelfde werkzame stof als Bayer (Afrikaanse magriet) en koolzaadolie. dat laatste vormt een laagje over eventuele eitjes waardoor deze niet uit kunnen komen. Maar als je niet uitkijkt zit deze olie daarna ook op je toppen, niet ideaal dus.

  Het zijn allebei contactmiddelen dus kort werkzaam en je moet de rups dus raken. Opgedroogd is het zijn effect kwijt. Rupsen die ermee in aanraking komen laten zich letterlijk uit je plant vallen.

  Somige kwekers zien er het probleem niet van in en anderen zijn juist huiverig voor gif omdat het volgens hen bijv. de smaak zou beďnvloeden of puur om het idee dat je gif rookt.
  Dat is dan weer wel een beetje dubbel, tabaksplanten worden behandeld met chemisch pesticide waar de honden geen brood van lusten, erg biologisch is je jointje dus niet meer tenzij je hem puur rookt, dabt of dergelijke.

  Hier moet ik wel aan toevoegen dat je niet je toppen vol moet pompen tot er een rups uit valt omdat het een contactmiddel is. Zitten ze er eenmaal in dan moet je met een pincet aan de slag. Bloeit je plant dan of niet meer spuiten of als je toch wilt spuiten om de toppen heen.

  Maar goed, dat terzijde. lees je er elders op het forum over in en of je het wilt gebruiken is aan jou.

  2. Sluipwespen:

  Er zijn een aantal sluipwespensoorten die op de bladroller parasiteren en hun eitjes in de rups leggen. Buiten komen ze van nature voor en ze kunnen dus zomaar opeens op je plant zitten, zelf hele kleine zwarte ‘vliegjes’ die je eerder voor bijv. een gevleugelde luis aanziet kunnen juist je grootste vriend zijn. Jaag dus niet alles meteen van je plant af!

  De in Nederland en België voornaamste vijanden van de bladrollers zijn:
  • Colpoclypeus Florus
  • Cotesia Congregata
  • Cotesia Vestalis
  • Campoplex Difformis
  sluipwespen.jpg

  3. Insecten netten:

  Eigenlijk gewoon het beste en makkelijkste middel om problemen te voorkomen maar vooral weggelegd voor de vroege vogels onder de hobby kwekers.
  De bladrollers zijn nachtvlinders c.q. motten en ze worden pas bij schemering actief. Als je rond die tijd insecten netten over je plant doet, en ze er ’s ochtends vroeg weer afhaalt voorkom je dat de nachtvlinders eitjes op je planten kunnen leggen en heb je helemaal nergens last van.
  Ze laten gewoon licht door dus de eerste zon wordt niet gemist en je bent ook niet per ongeluk aan het verduisteren. Mocht je hier pas mee beginnen als je al last van rupsen hebt moet je wel nog 6 dagen controleren i.v.m. eerder gelegde eitjes.

  De netten en eventueel bogen zijn gewoon bij elk tuincentrum te krijgen.
  Tip; voor hetzelfde geld of minder koop je een klamboe, die zijn hoger, daaronder kan je meerdere planten kwijt en die hang je eenvoudig aan een boom, waslijn e.d.

  insecten-net.jpg

  Ik hoop dat ik met dit artikel de buitentelers die problemen hebben met een groen rupsje of onverklaarbare toprot en hier een oplossing voor zoeken aardig op weg heb kunnen helpen.

  Ik ga zelf dit jaar eens experimenteren met Knoflook extract van Rogis Garlic, elke week een drupje bij de voeding. Ik laat weten of dat effect heeft gehad!

  Mocht je iets toe te voegen of vragen hebben dan zie ik het graag!

  Enjoy the grow!


  "The home grower is part scientist, part artist, part philosopher, part farmer and always looking for that little bit more of everything."
  Last edited by Sugar leaf; 7 May 2019, 01:30.
  The home grower is part scientist, part artist, part philosopher, part farmer and a true bon vivant.

  #2
  1. Pyrethrum van Bayer Garden
  De werkzame stof wordt bereid uit een de Afrikaaanse margriet (Pyrethrum)

  2. Promanal-R van Ecostyle
  Dit heeft dezelfde werkzame stof als Bayer (Afrikaanse magriet) en koolzaadolie. dat laatste vormt een laagje over eventuele eitjes waardoor deze niet uit kunnen komen. Maar als je niet uitkijkt zit deze olie daarna ook op je toppen, niet ideaal dus.
  Promanal-R is specifiek bedoeld voor siergewassen en kamerplanten. Dat staat op de verpakking. Daarnaast laat het koolzaad een residu achter wat je later op zult roken, dat is niet gezond.
  Pyrethrum van Bayer bevat ook piperonylbutoxide een stof die mogelijk kankerverwekkend is boven de 0.2mg/kg lichaamsgewicht. Het flesje concentraat bevat 240000mg/L. Die drink je niet helemaal op, maar als je een litertje verspuit van dit spul (volgens de instructies) dan heb je circa 1100x de veilige dosis overschreden. Als het 't zelfde middel is wat ik hier heb staan van bayer, dan is de boel opgelost in naphta. Ook niet ongevaarlijk, het kan zich best eens nestelen in de kristallen of vervelende reacties aangaan.

  Uit ervaring weet ik dat veel insecten hier ook inmiddels nogal resistent tegen zijn. Ik heb hier dopluis en wolluis die niet meer omkijken naar een stevige behandeling met Promanal-R. Dat duurde minder dan 2 generaties.

  Of pyrethrine veilig is, dat valt ook nog maar te betwisten. Katten en reptielen leggen er in ieder geval het loodje door, met zware epileptische aanvallen daaraan vooraf. Voor mensen is het ook niet ongezond:
  https://www.sciencedaily.com/release...0402111320.htm
  https://www.sciencedaily.com/release...0210103715.htm


  Die stoffen als veilig aanmerken en daarna met een drogredenering komen over tabak schiet bij mij verkeerd. Sommige mensen maken extracten, ze concentreren hierbij THC maar ook de gifstoffen die op de toppen aanwezig zijn. Die dabben olie zonder tabak en krijgen het idee dat ze nu veiliger zijn terwijl het tegendeel juist werkelijkheid is. Dat zijn de stukjes huiswerk - bijvoorbeeld een verpakking lezen of een wikipedia raadplegen - die bij veel telers onbtreekt. Die gaan vaak af op makkelijk gepresenteerde informatie zoals dit erg volledige artikel van je. Mijn complimenten daarvoor! Er zit werk in en dat zie je er van af, een waardevolle toevoeging! Erg goed artikel van je. Die zou ik graag meer zien. Echt tof dat je dit gedaan hebt. Voor het eerst in een jaar tijd dat ik weer eens 'n like uitdeel hier.

  Ik wil je ook niet bang maken om nog eens een artikel te schrijven, want ik mis goede artikelen; het is vrij gangbaar dat de informatie over gifstoffen heel moeilijk te achterhalen valt. Bijna iedereen trapt er in en het kost echt wel wat moeite om daar meer over te weten te komen. Ik heb er toevallig een neus voor, en een epileptisch huisdier dankzij pyrethrum. Ik heb er toevallig ook een beetje voor gestudeerd, en de innameroutes zijn belangrijk voor gifstoffen. Als je een appeltje eet, dan komt daar zuur bij vrij, bovenop nog eens een zuurbehandeling in de maag, en daar bovenop nog eens een behandeling met een basische stof. Sommige gifstoffen breken daardoor makkelijk af bij het eten van een product en worden daarom als ongevaarlijk beschouwd. Bij inademen/inhaleren gebeuren die reacties niet. Ik hanteer daarom ook de vuistregel: als het dodelijk is voor aquatisch leven (beestjes die water ademen) dan is het gevaarlijk voor mensen die het via de luchtwegen binnen krijgen. Als we dat met zijn allen onthouden, dan kunnen we oude blowers worden. Als je vragen of onduidelijkheden hebt, dan kun je me altijd een PM sturen. Ik ben niet meer zo vaak online, maar meestal ben ik wel bereid om te helpen. Ik heb 't misschien wat aggressief neergepend, maar ik bedoel 't goed.

  Nogmaals, goed artikel! Met deze voetnoot denk ik dat hij compleet en volledig is.


  Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
  Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

  Comment


   #3
   Oorspronkelijk geplaatst door LR2 View Post

   Nogmaals, goed artikel! Met deze voetnoot denk ik dat hij compleet en volledig is.
   Thanks, ik heb m’n best gedaan om dit een zo'n volledig mogelijk artikel te maken.

   Maar dat brengt me ook bij het stukje of gif.

   Ik ben er zelf ook geen fan van, al is het alleen al omdat ik de aanwezigheid van insecten in mijn tuin nogal aanmoedig, het merendeel is daar erg nuttig en het gaat slecht met de insecten populaties met alle gevolgen van dien. Ik ben ook geen fan van tabak, dat rook ik ook niet. Als je de wiet niet met tabak rookt is het vanzelfsprekend niet relevant daarom staat er ook dat het alleen opgaat als je het in combinatie met tabak rookt.

   Punt is dat het er in dit artikel om gaat de middelen ter voorkoming en bestrijding aan te geven en of het nou leuk is of niet daar hoort gif daar nou eenmaal bij daar kan ik niet omheen. Als ik dat weglaat is het stuk niet meer compleet zoals het bedoelt is.

   Wel denk ik dat het duidelijker kan dat je niet je toppen vol moet pompen tot er een rups uit valt omdat het een contactmiddel is. Zitten ze er eenmaal in dan moet je met een pincet aan de slag. Bloeit je plant, of niet meer spuiten of om de toppen heen.
   Ik zal dit er bij editen.

   Wat betreft de keuze voor bestrijding middels bio gif, verwijs ik iedereen voordat hij enthousiast naar de gifspuit grijpt graag door naar één van de vele discussies die hierover te vinden zijn.

   Nogmaal thanks voor de like!

   Cheers,
   Last edited by Sugar leaf; 5 May 2019, 17:51.
   The home grower is part scientist, part artist, part philosopher, part farmer and a true bon vivant.

   Comment


    #4
    Ik gebruik zelf biociden tot de 5e week, en dan alleen neemolie. Daarna gewoon niets meer. Dat ik 5 topjes verlies, dat maakt op 150 stuks geen verschil; ik verlies zelfs nog meer aan mezelf dan aan rupsen, omdat ik gewoon geen zin heb om te knippen.
    Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
    Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

    Comment


    • Ipie
     Ipie commented
     Editing a comment
     als het dodelijk is voor aquatisch leven (beestjes die water ademen) dan is het gevaarlijk voor mensen die het via de luchtwegen binnen krijgen. Als we dat met zijn allen onthouden, dan kunnen we oude blowers worden.

     Prachtige regel LR2 !!!

    #5
    Bij de Ikea verkopen ze al jaren mooie & goedkope insecten-netten.
    Er zijn heel wat tuinders die deze gebruiken : https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10070262/

    ikeeja.JPG
    .
    Last edited by QnQ; 8 July 2019, 11:07.
    Howto: meerdere foto's uploaden en tussen je bericht plaatsen

    ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~BuitenQweeksels ~

    Comment


     #6
     Graag wil ik een detectiemethode toevoegen aan deze post.

     Dit jaar heb ik zelf last gehad van deze rupsen. Ze zijn verdomd klein en moeilijk te zien omdat ze onderaan het blad zitten en bijna dezelfde kleur hebben van de bladeren...
     De eerste had ik toevallig gezien bij een dagelijkse inspectie en die heeft er mij toe aangezet om het nader te onderzoeken.... Om het makkelijker te maken, had ik de plant op een tafel gezet, zo kon ik makkelijker de onderkant van de bladeren inspecteren. Je krijgt er wel een stijve nek van

     Dankzij de info op deze site, kwam ik erachter dat de beestjes vooral in de vooravond actief zijn. Maar dan wordt het ook donkerder en dus nog lastiger om de beestjes te vinden Bovendien stond m'n plant al in bloei en ik zou echt niet met een lamp gaan schijnen om beter te zien!
     Maar toen kwam het idee! Voor m'n binnenkweek heb ik een groene werklamp aangeschaft. Daarmee kan je de plantentuin in zonder de planten te verstoren tijdens de donkere uren. Die zou ik gaan gebruiken!

     Vervolgens kwam ik erachter dat ik de plant niet eens in de hoogte hoefde te zetten. Je kan gewoon de groene lamp van onder naar boven richten en als het ware door het bladerdek heen schijnen. En ja hoor! KAn jij de rups spotten op deze foto?

     IMG_2166.jpg

     In het begin is het wat zoeken en gewend worden aan wat je allemaal te zien krijgt. Maar al snel zie je ze steeds makkelijker en makkelijker.
     Had je hem gevonden? De volgende foto is duidelijker:

     IMG_2167.jpg

     Of deze:

     IMG_2120.jpg

     Je haalt ze er zo uit!


     Dus als je last hebt van rupsen (of ander groot ongedierte dat onder je blad huist), ga dan in de donker of vooravond met een groene lamp onder je bladeren door, je zal ze zo makkelijker zien

     Op die manier vond ik meer dan 20 rupsen en kon ik ze er allemaal af halen.

     Groentjes!
     > Back to the future Haze run <

     < Kweek Down Memory Lane >

     Comment


      #7
      Nog wat extra foto's toevoegen aan deze post.


      Ondanks het feit dat ik elke avond op zoek ga naar rupsen, ben ik vandaag m'n eerste top verloren doordat een rups er zich in had genesteld:

      IMG_2345.PNG
      IMG_2345 copy.PNG


      Zo trof ik de top aan:

      IMG_2346.PNG

      Hier zie je de sloeber!
      IMG_2346 copy.PNG

      Beetje beter zien?
      IMG_2347.PNG

      In dit stadium van mijn bloei (6 weken) valt er niet veel meer aan te doen dan ze eruit te plukken als ik ze zie.

      Dus wees gewaarschuwd: beter voorkomen dan genezen!

      Groentjes!
      > Back to the future Haze run <

      < Kweek Down Memory Lane >

      Comment

      Footer Left Ad

      Collapse
      Bezig...
      X