Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Statocyten en Statolithen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Statocyten en Statolithen

  Korting op 420shop
  Wat is de bovenkant en onderkant van me zaadje, en hoe moet ik het planten¿ Deze vraag komt geregeld langs hier. Vandaar dat ik het hier eens wat nader wil toelichten. Kort gezegd heeft een zaadje idd een boven en een onderkant.
  Als het zaadje nog aan de plant vast zit heeft dit aan de bovenkant een spits puntje. Aan de onderkant zit het met een klein stengeltje vast aan de plant. Als het zaad geoogst is zie je op de plaats waar het zaadje vast zat aan de plant een klein rond kratertje.

  Maar hoe plant is nu het zaadje¿ Je plant het zaadje met de spitse punt naar onder en het kratertje naar boven. Dus net omgekeerd dan dat het aan de plant groeide. Het kraterje is de enige plaats waar water in het zaad kan binnendringen. De reste van het zaad is bedekt met een dun waslaagje dat het zaad beschermd tegen uitdroging,en het binnendringen van ziektekeimen en zorgd ervoor dat het zaad de winder door komt om in het voorjaar te kunnen kiemen als de omstandigheden juist zijn. N.B. Het zweet van je handen lost dit laagje op, hanteer je zaad dus ook nooit met blote handen, gebruik een steriele pincet of latex handschoenen.

  Na het ontkiemen groeit het worteltje omlaag en het stengeltje met de eerste lobblaadjes omhoog. Ook als je per ongeluk je zaad verkeerd om zou hebben geplant zal de wortel omlaag groeien en de stengel omhoog. Ze moeten dan wel een grotere omweg maken om de bocht om te komen.
  Maar hoe kan dat¿ Hoe weet de plant wat boven en onder is en hoe stuurt ze de cellen aan¿

  gravitropisme

  Onze cannabis, net zoals alle planten, groeien tégen de richting van de zwaartekracht in en hun wortels groeien mèt de richting van de zwaartekracht mee. De groei richting wordt voor een groot gedeelte bepaald door de zwaartekracht.Voor een zaadje dat onder de grond zit is deze vaste groei richting natuurlijk van het grootste belang. Na ontkiemen moet het kiempje naar boven groeien om het licht te vinden voor zijn fotosynthese. Ondertussen groeit zijn worteltje naar beneden dieper de grond in waar het water en voedingsstoffen vindt.


  Statocyten en Statolithen

  We weten nu dus dat planten kunnen vaststellen in welke richting de zwaartekracht aan ze trekt. Maar hoe doen ze dat¿
  In de worteltop zitten speciale cellen die de zwaartekracht kunnen waarnemen. Deze cellen worden statocyten genoemd. In die statocyten zitten kleine zetmeelkorreltjes (ook wel statolithen genoemd) die kunnen uitzakken. De onderkant van de plant wordt aangegeven door de plaats waar deze korreltjes onder invloed van de zwaartekracht naartoe zakken in de cel. In het bovengrondse deel van je spruitje, zitten ook statocyten. Zij moeten er juist voor zorgen dat de plant naar boven groeit, dus tegen de zwaartekracht in. Hier zitten de cellen in een speciale cellaag: de endodermis. De endodermis zit onder de bast van de plant.


  Trek maar aan het touwtje dan gaat het deurtje vanzelf open.

  Planten kunnen dus zwaartekracht waarnemen met behulp van kleine zetmeelkorreltjes, de statolithen, die aanwezig zijn in speciale cellen, de statocyten, in de worteltop en in de endodermis van de scheut. Maar, hoe kunnen nu die paar statocyten met die piepkleine statolithen de groeirichting van een hele plant beïnvloeden?

  Aangezien de wortels van planten altijd vanuit de top groeien, liggen daar de statocyten dus precies op de goede plaats om de groei richting van de wortel te beïnvloeden. Ze moeten het resultaat van hun zwaartekracht meting maar over een korte afstand doorgeven.
  Alle cellen, dus ook de statocyten in de worteltop, worden aan de binnenkant verstevigd door sterke eiwitten die als een netwerk kriskras door de cel heen lopen. Deze eiwitten worden actines genoemd. Actines vormen onder andere het zogenaamde skelet van de cel. Ze worden echter ook gebruikt om van alles te transporteren door de cel heen èn ze worden gebruikt om signalen binnen de cel door te geven.

  Het is een vrij simpel systeem. Stel je voor dat je in je kamer een touwtje hebt lopen van het deur naar je bed. Je zit op je bed op JD te surfen en je krijgt het warm van al die mooie foto,s en verslagen. Je trekt aan het touwtje en de deur gaat open en koele lucht stroomt de kamer binnen.

  In de statocyten werkt het op dezelfde manier. Stel de wortel van een plant wordt op zijn zij gelegd. De statolithen zakken naar de zijkant van de statocyt. Omdat de statolithen verbonden zijn aan de actines gaan zij door het uitzakken aan de actines trekken.

  Dit is te vergelijken met het touwtje aan het deurtje. Doordat de tatolithen aan de actines trekken gaat verderop in de cel aan één kant een deurtje naar buiten open. Alleen stroomt er natuurlijk via dit deurtje geen koele lucht naar binnen maar er stroomt een speciaal signaalstofje naar buiten.

  Dit signaalstofje zorgt er op zijn beurt voor dat op die plaats een groeihormoon, auxine, gaat ophopen. Op deze manier gaan cellen in de worteltop aan één kant sneller groeien dan aan de andere kant waardoor de wortel zich buigt en weer de grond in gaat groeien.

  Bron:

  De plant Word naast de geotropie (groeiwijze door de invloed van de zwaartekracht), ook gestuurd door fototropie
  Last edited by monty; 20 April 2012, 07:38.

  #2
  Re: Statocyten en Statolithen

  Mooie post Monty

  Eindelijk een antwoord op de vraag hoe de plant weet wat onder en boven is.
  Now I'll sleep again at night

  Comment


   #3
   Re: Statocyten en Statolithen

   Heel mooie info, enkel bronvermelding ontbreekt . Interessante site trouwens.
   Komt mooi ter aanvulling ivm die Auxine! Toppie
   Last edited by Jointjedraaien; 3 August 2010, 16:17.

   Comment


    #4
    Re: Statocyten en Statolithen

    Bronvermelding toegevoegd en een linkje naar auxine topic erin geplaatst.

    Grtz

    Comment


     #5
     Re: Statocyten en Statolithen

     Bedankt om te linken alvast. Mocht je ook nog even je aanmerkingen doen in het auxine topic zou het super zijn! Je zei dat je nog iets te zeggen had dus laat maar komen, ik hoor het graag! Als je tijd hebt natuurlijk

     Greetzzz en een Prettige Kerst gewenst nog!

     Jona

     Comment


      #6
      Re: Statocyten en Statolithen

      Zal ik zeker doen alleen beetje weinig tijd. . Is een interessant onderwerp die plant hormonen. Auxine doet zijn werk in samenwerking met nog een aantal andere hormonen. Het gaat allemaal om concentraties en combinaties van deze 6, tot nu toe bekende plant hormonen. Best een ingewikkeld verhaal maar zeker de moeite waard om iets meer over te weten.
      Last edited by monty; 18 April 2010, 20:34.

      Comment


       #7
       Re: Statocyten en Statolithen

       goeie topic weer wat wijzer

       Comment


        #8
        Re: Statocyten en Statolithen

        jongens ik heb een vraag... ik heb me zaden laten ontkiemen "ik weet niet of ik hier goed zit' maar.. ik heb me zaden laten ontkiemen en worteltje naar beneden gedaan in de aarde, maar moet er nu al tl balk boven of moeten ze in de zon of schaduw please mail me
        Last edited by Jointjedraaien; 22 February 2013, 17:56.

        Comment


         #9
         Re: Statocyten en Statolithen

         zodra ze boven de grond komen is het het beste dat ze meteen licht hebben. Om dat moment niet te missen kun je dus het beste met licht aan ontkiemen.

         Comment


          #10
          Re: Statocyten en Statolithen

          @Joey: TIP: post hier niet zomaar je email-adres joh! Straks komen mensen langs in Castricum om je planten te rippen, ik weet dat je nog wat jong bent. Uit 1992 namelijk. Maar een beetje voorzichtig mag wel. Ik heb trouwens geen dingen te ruil voor je in runescape. Een simpele google-zoek opdracht levert veel op! Zorg wel dat je het een beetje privé houdt hier. Voor je eigen veiligheid!

          @Monty: thanks voor wederom een fijne brok leesvoer!
          Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
          Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

          Comment


           #11
           Re: Statocyten en Statolithen

           Badankt voor de info!!

           Comment

           Footer Left Ad

           Collapse
           Bezig...
           X