Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Veilig Hobbymatig Binnenkweken

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Veilig Hobbymatig Binnenkweken

    Korting op 420shop
    - Rommel laten slingeren in je ruimte en kabels die overal op de grond liggen (brandgevaar en struikelgevaar)

    - Een kweekhok maken en/of isoleren met makkelijk brandbaar materiaal

    - (Tweedehands) spullen niet goed inspecteren en testen alvorens deze te gebruiken

    - Klooien aan je elektra-installatie als je daar geen verstand van hebt of gebruik maken van een zwaar verouderde of door een prutser aangelegde installatie

    - Je kweek-elektragroep onnodig hoog belasten door er veelvraten op aan te sluiten als kachels, wasmachines en stofzuigers

    - Ongeaarde stekkers en stekkerdozen gebruiken

    - Te lange en/of te dunne kabels gebruiken en kabelhaspels niet afrollen

    - Elektrische apparaten of stekkerdozen op de grond leggen of ondeugdelijk ophangen

    - Trekkrachten op je elektrische verbindingen toelaten/uitoefenen

    - Niet aansluiten van de aarde op je apparaten (dus ook je kap!)

    - Kabels strippen op een manier waarbij de adermantel of koperdraadjes beschadigd raken

    - Het vertinnen of opdraaien van aders i.p.v. het gebruiken van adereindhulsjes en klemoogjes

    - Een VSA op een brandbare ondergrond schroeven of op de grond leggen

    - Niet qua vermogen matchende HPS lamp en VSA combineren

    - Lampen direct schakelen met een tijdschakelklok zonder goed relais

    -Lampenkappen gebruiken met scherpe punten of randen

    - Een kachel onbeheerd laten branden als die daar niet geschikt voor is

    - Zelf lampen of controllers in elkaar knutselen zonder verstand van hoe dit veilig te doen

    - Geen rook-/hittemelder hebben, of deze op de verkeerde plek hangen en nooit controleren

    - Geen (automatische) brandblusser hebben, idem

    - Geen alternatieve verlichting hebben voor als de stroom wegvalt

    -Binnenshuis gebruik maken van een substraat met dierlijke meststoffen

    - - Gebruik van pesticiden waar je een mogelijk onveilig eindproduct aan overhoudt

    - Niet direct weggooien van door toprot aangetast eindproduct

    - Direct in je lamp kijken

    - De lucht in de kweekruimte te vochtig laten worden

    - Niet dagelijks je kweekruimte controleren

    - Niet regelmatig je kabels en componenten controleren op temperatuur en werking

    - Apestoned klussen of kweken

    - De enige zijn die van jouw kweekruimte weet of er de deur van kan openmaken


    __________________________________________________ ____________________________________



    PREVENTIE DOOR EEN GOEDE VOORBEREIDING


    Kies een geschikte ruimte

    De meest geschikte plek om direct of indirect in een tent/hok te kweken, is een plek die schoon is en waarvan de vloer, muren, deur en plafond niet kunnen branden, waardoor een brand zich moeilijk kan ontwikkelen en niet makkelijk kan doorslaan naar andere ruimten. Dit is uiteraard nauwelijks mogelijk en zeker niet als je in een wat ouder pand zit, waar vaak hout verwerkt zit in tussenmuren, vloeren en plafonds. Je kunt in dat geval de situatie verbeteren door alles te voorzien van brandwerende platen, denk bv. aan gipsvezelplaten. Nog beter zou het zijn om in een fysiek van de woning gescheiden ruimte te kweken, bijvoorbeeld de schuur achter in de tuin, maar helaas is dat niet iedereen gegeven. Zet je tentje of kastje liever niet in een ruimte waar mensen slapen; de rook van een eventuele brand kan je binnen no-time bewusteloos doen raken.

    Zorg er voor dat de vloer niet glad is; geheid zal je een keer water morsen waardoor de vloer spekglad kan worden. Zorg er verder voor dat er geen water uit je tent/hok kan lopen door hem van een waterdichte bodem met opstaande rand te voorzien. De meeste tentjes hebben dit.

    Een ruimte waar veel rommel en stof ligt verhoogt het gevaar op het ontstaan en doen oplaaien van brand, bovendien verhoog je de kans dat je struikelt over de rotzooi. Ook kan stof er voor zorgen dat je rookmelder het niet goed doet. Ruim de ruimte dus goed op en verwijder stof voordat je hem gebruikt.

    Let op waar koppelingen en kranen van waterleidingen of verwarmingsbuizen zitten, zodat je later voldoende afstand kunt inbouwen naar elektrische componenten.

    Koop of bouw een tent/hok dat gemaakt is van onbrandbaar of brandvertragend materiaal. De constructie moet degelijk zijn, zeker omdat je er de nodige zaken in gaat hangen. Als je er aan denkt om je wanden te voorzien van folie, bedenk dan dat dit in de fik kan vliegen, je kunt ook gewoon voor verf kiezen. Warmte en of geluid isoleren van een ruimte doe je met onbrandbaar of slecht brandend materiaal (brandklasse A1, A2 of B), dus bijvoorbeeld wel met steenwol maar niet met een piepschuimplaat met brandklasse E.

    Een slot op de deur tegen pottenkijkers lijkt handig, maar is niet altijd even veilig. Als er iets gebeurt moet men idealiter direct toegang kunnen krijgen tot de ruimte en jij moet er direct uit kunnen. Zorg in ieder geval dat er altijd een (verborgen) sleutel vlakbij de deur ligt voor het geval jij of iemand anders snel moet ingrijpen.

    In dit kader zullen hulpverleners het zeer waarderen als je een waarschuwingsbordje ophangt dat er zich elektra in een ruimte/tentje/hokje bevindt. Als de brandweer een brandende woning binnengaat, zullen ze er eerst voor zorgen dat gas, water en elektra worden afgesloten. Mocht je iemand zijn die onverhoopt zijn stroom van elders betrekt, dan zouden hulpverleners het zeer waarderen als je dit ook ergens kenbaar maakt!


    Zorg voor een degelijke elektravoorziening

    Een belangrijke voorwaarde is dat je niet zelf gaat lopen klooien aan de elektra-installatie in jouw huis als je daar geen kaas van hebt gegeten. Rommelen aan de installatie voor de meter is sowieso een no-no. Wil je toch zelf aan de slag met de installatie na de meter, lees je dan goed in. Menig bouwmarkt of klusforum heeft informatie op zijn site staan over hoe je zelf veilig aan je installatie kunt werken, neem die aanwijzingen serieus. Als er bij brand aantoonbaar problemen zijn ontstaan in een door jouzelf verkeerd aangelegd deel van de installatie, dan kan de verzekeraar dit in zijn voordeel proberen te gebruiken. Je zou dus kunnen overwegen om het een en ander te laten controleren door een vakman.

    Zorg dat de (geaarde!) stopcontacten van de ruimte waar je in kweekt op een van aardlekschakelaar voorziene groep zit van minimaal 16A. Probeer een aparte groep te gebruiken waar verder geen grote stroomvreters op aangesloten zitten. Mocht je een kachel willen gebruiken, dan is het altijd beter om die gezien het hoge vermogen ook op een aparte groep te zetten. Bedenk dat als je dit niet doet, of een groep gebruikt waar iemand op staat te stofzuigen of waar je wasdroger op zit, je al snel tegen de belastbare waarde van de stroomgroep aanloopt (16A is ongeveer gelijk aan 3600W). Daarmee verhoog je het risico dat een kabel of verbinding te heet wordt.

    image_281605.jpg
    links: automatische zekeringen, rechtsboven: smeltzekering, rechtsonder: aardlekschakelaar

    Een slechte installatie kun je o.a. herkennen aan de kwaliteit van de kabels als je je stopcontact openschroeft (nadat je uiteraard eerst de groep in je meterkast hebt uitgeschakeld). Zie je iets anders dan door bruin (fase), blauw (nul) en geel/groen (aarde) kunststof omhulde kabels, dan is alles zwaar verouderd of door een prutser aangelegd. Let op, in installaties van voor 1970 worden andere draadkleuren gebruikt: groen (fase), rood (nul) en grijs/wit (aarde)!!
    Een 16A groep moet aangelegd zijn met 2,5mm2 solide kabels (vinyldraden/VD) en niet met flexibele kabels als je daarvan niet kan aantonen dat ze hiervoor geschikt zijn (bijv. YMVK-kabel, zie verder internet). Solide/volkern kabels mogen niet los hangen langs de muur of het plafond, maar behoren door stevig bevestigde PVC pijpen te lopen. Zie je open kroonsteentjes i.p.v. gesloten lasdozen met lasklemmen, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Je kunt zelf in ieder geval controleren of de aarde daadwerkelijk functioneert met een stopcontacttester uit de bouwmarkt; je zal niet de eerste zijn die er achter komt dat de aarde op je aansluiting helemaal niet functioneert. Alleen een vakman kan controleren of je aarding een voldoende lage weerstand heeft waardoor je niet alsnog een flinke klap kunt krijgen.

    image_281592.jpg wcd draden.png
    zo wil je het graag zien in huis!Gebruik betrouwbare apparatenBekabeling van componentenimage_281597.png
    aarde-symboolAdereindhulzen_gekrompen.jpg image_281566.jpg image_281567.jpg image_281596.jpg image_281595.jpg
    v.l.n.r. adereindhulsjes, krimptangen, kabelschoentje ringvorm, striptangenStekkerdozen en verlengkabels

    Het klinkt misschien dom, maar vergeet niet de vermogens van alle apparatuur die er achter een stekkerdoos of verlengkabel zit bij elkaar op te tellen. Dit bepaalt welke kabeldikte je nodig hebt.

    Gebruik bij voorkeur prefab stekkerdozen en verlengkabels die je bij een degelijke zaak koopt. Er bestaat genoeg low-budget rommel dat niet zelden spontaan begint te smeulen, dus beknibbel hier niet op. Bij voorkeur zijn ze voorzien van 1,5mm2 kabel of dikker, en 2,5mm2 als je een (E)VSA in je setup hebt zitten, zodat je altijd goed zit qua vermogen. De lengte mag niet te groot zijn, omdat de extra weerstand de stroomvraag vergroot, des te meer reden om niet lager te gaan zitten dan 1,5mm2. Een degelijke leverancier specificeert altijd hoeveel vermogen je door hun product mag jagen, koop dus alleen gespecificeerde producten. Ook moeten ze geaarde contacten hebben.

    image_281594.jpg
    low-budget = hoger risico op brand

    Zelf in elkaar geknutselde stekkerdozen moet je goed controleren (zie bekabeling van componenten). Niet zelden is er twee-aderige kabel gebruikt, zit er op een geaarde contactdoos een stekker zonder aarde (of vice versa), is de kabel te dun, is de aardedraad niet aangesloten of missen er adereindhulsjes. Beter is om ze bij de minste twijfel niet te gebruiken en in de Kliko te gooien.
    Een stekkercontact leg je nooit op de grond. Het beste is om ze op minimaal 1 meter hoogte op te hangen zodat een eventuele lekkage of misser met de gieter geen problemen kan geven. De kabels laat je niet los op de grond slingeren omdat je er over kunt vallen of ze kunt beschadigen, maar leg ze netjes langs de plinten of gebruik klittenbandstripjes of kabelclips om ze op hoogte te hangen. Er mag geen trekkracht op de kabel staan.

    Gebruik nooit kabelhaspels als ze niet helemaal afgerold zijn, omdat ze anders heel erg warm kunnen worden als er veel vermogen doorheen gaat.
    Een meervoudige wandcontactdoos is altijd beter dan een stekkerdoos, met name als je flink wat vermogen nodig hebt. Als je vier aansluitingen hebt, gebruik die dan i.p.v. er 1 stekkerdoos op aan te sluiten waarop je alle apparatuur hebt zitten. Hou een stekkerdoos of verlengkabel weg van brandbare materialen.


    Ophangen/bevestigen van elektrische apparatenLampen en eventuele voorschakelapparatuur (VSA)image_281606.jpg
    slechte verbinding VSA smelt weg, tevens de aarde niet aangeslotenTijdschakelklokkenVerwarming

    Elektrische heaters zijn soms nodig, maar het blijven apparaten die gezien het grote vermogen en de hoge temperaturen risico's met zich meebrengen. Zeker convectie of straalkachels worden loeiheet waardoor je jezelf er aan kunt branden, maar ook ventilatorkacheltjes zijn niet zonder gevaar als ze niet vrij opgesteld staan. Veel van deze kachels zijn ongeschikt om zonder toezicht aan te zetten, doe dit alleen als de handleiding expliciet vermeldt dat dit mag. Vergis je ook niet in hoeveel vermogen een klein kacheltje vraagt, dat is al snel 2000W of meer. Een elektrisch kacheltje moet je daarom ook eigenlijk altijd aansluiten met een dikke 2,5mm2 kabel. Het behoeft verder geen uitleg dat water en een kachel slecht samengaan. Zorg dat je kachel in ieder geval is voorzien van fijne tralies of gaas, zodat bijvoorbeeld een rondvliegend stukje papier of een insect zoals een mot niet makkelijk bij het verwarmingselementen kan komen.


    Afzuigers, slangen, koolstoffilters en thermostaten/toerentalregelaarsLuchtbevochtigers en ventilatoren

    Zorg dat je je luchtbevochtiger goed instelt, zodat je niet straks allemaal condensdruppels aan het plafond ziet hangen. Richt de nevel nooit op je lamp of je ventilator.

    Ventilatoren moeten degelijk en vrij hangen, zodat ze niet kunnen vallen of dat er zaken in kunnen komen die hem vast laten lopen. Als je laagspanning koelerfans gebruikt, zorg er dan voor dat je een goede voeding gebruikt en dat soldeerverbindingen voorzien zijn van krimpkousjes.


    Overige zaken

    Sommige kwekers maken gebruik van op afstand bedienbare schakelaars (bv. KlikOn). Deze schakelaars zijn hoogstwaarschijnlijk niet geschikt voor piekstromen, dus wees gewaarschuwd. Check in ieder geval altijd het maximale vermogen dat je er mee mag schakelen.



    BRANDDETECTIE EN BLUSMIDDELEN

    Hoe goed je ook je best doet om brand te voorkomen, er bestaat altijd een kleine kans dat het gebeurt. Voor die mogelijkheid moet je goed voorbereid zijn. De brand moet gedetecteerd worden, de elektrische bron moet uitgeschakeld worden en er moet geblust worden.


    Rookmelders en hittemeldersThermostaatstekkerAutomatische brandblussersimage_281598.jpg image_281599.jpg image_281600.jpg
    v.l.n.r. Mabo, Fire Knock-Out en Automatische blusser met sprinklerkop

    Automatische blussers monteer je stevig zodat ze niet op de grond vallen bij brand. Bij voorkeur doe je dit op de volgende plaatsen:

    - Bovenin je tent/hok, liefst boven je lamp

    - Aan het plafond in de kweekruimte

    - Boven een eventuele VSA

    Volg verder de instructies die meegeleverd worden.


    Handblusmiddelen

    Het is altijd goed om een handblusser in huis te hebben. Het liefst op elke verdieping en in elk apart gebouwtje, doe jezelf en je gezin een plezier en investeer hier in.

    Stel de handblusser op in de buurt van de toegangsdeur van je kweekruimte. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat mensen in nood dezelfde weg als ze gekomen zijn als vluchtweg nemen, waardoor je hem vanzelf tegen het lijf loopt als je brand constateert in je ruimte en in paniek raakt. Met de brandblusser in de hand kun je besluiten om de brand te gaan blussen als dit geen onnodig groot risico met zich meebrengt.

    De beste keuze is een schuimblusser (AFFF, aqua film forming foam) met een inhoud van minimaal 6 liter, want niets is vervelender dan dat je het brandje bijna uit hebt en je blusser blijkt leeg te zijn. Als geld echt een issue is, dan kun je ook voor een poederblusser gaan. Wees echter gewaarschuwd voor de schade achteraf, het flinterdunne poeder is nauwelijks op te zuigen en kan je elektrische apparatuur in huis beschadigen. Controleer bij deze blusmiddelen regelmatig of de druk nog voldoende is.

    Lees goed vooraf hoe je je blusser moet gebruiken, zodat je niet staat te klooien als je hem echt nodig hebt.


    Overige maatregelenimage_281603.jpg image_281604.png
    Attached Files
    Last edited by Meglow; 13 August 2019, 00:21.

    #2
    Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

    goede info toppie
    verzonden vanaf mijn bos hut met tamtam

    Comment


      #3
      Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

      Nice, goed verhaal!

      Alles wat die gast zegt moet op een t-shirt!
      1e kweek - Mohan Ram (Done)
      3e kweek - Jack47, Killer Kush, Mohan Ram, Indigo Berry Kush (Bezig)

      Comment


        #4
        Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

        Zo das een flinke post, zeer goed. Veiligheid voor alles.
        Thx voor de tips.


        I like it!!!
        https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...h-lumii-hps600

        Comment


          #5
          Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

          Thanx mensen!

          bij deze ook dank aan Ronthebudman voor het brandgebeuren en Wietefras voor het doorlezen

          Comment


            #6
            Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

            Duidelijke, degelijke informatie!!
            Vapers 2de Hydro avontoor (actief)
            Vapers Hydro avontuur (voltooid)

            Comment


              #7
              Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

              Zo das een hoop waardevolle info in een duidelijke post

              Thanks Meglow

              Comment


                #8
                Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                Thanx voor alle lof mensen! Fijn te zien dat het gewaardeerd wordt.

                Zoals gezegd, mocht je opmerkingen of aanvullingen hebben, spui ze dan, want de kwaliteit van het stuk wordt mede bepaald door de kennis en know-how van de leden hier.

                Comment


                  #9
                  Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                  Veiligheid is ook belangrijk. Ik heb niet alles doorgenomen, maar dit vergeten mensen vaak:
                  * ph- altijd, ALTIJD, doen met handschoenen van rubber of nitril. Als je dan knoeit, brand je geen gat in je hand waardoor je de fles laat vallen. 50% zwavelzuur is voldoende sterk om een kreeft in op te lossen, dus ook je vingers met botten en al.
                  * Zuren / basen neutraliseer je met een badkuip aan kraanwater, niet met het tegenovergestelde zuur/base. Ik ken mensen die dachten dat ze zoutzuur konden neutraliseren met loog. Nu hebben ze er een brandwond bij.
                  * Stop, drop and roll. Bij brand of een ongelukje met gevaarlijk spul: al je kleren uitdoen en onder de douche gaan staan.
                  * Hout en karton -> worden slap als ze vochtig worden, branden af als ze dat niet worden.
                  * draag een bril of helm. Lijkt overbodige luxe, maar je zal niet de eerste zijn die een oog verliest aan een adjust-a-wing.
                  * Blikjes als reflector -> snijden perfect door je elektra-kabels heen.
                  * Werken met gassen: buiten, of binnen met een niet-statische(!) afzuiging. Of doe het gewoon niet.
                  * Werken met alcohol: idem dito. Je kunt aardig dronken worden in een ruimte waar 90% alcohol staat te verdampen. Geloof me, dat gaat snel.
                  * Denk na voordat je begint, aan mogelijke gevaren. Ik dampte ooit een tinctuur uit, in een waterbad. Die tinctuur zat in een reageerbuis. Dat spuit als een geiser! Zulke dingen voorkom je door even te gaan zitten, en na te denken over wat je gaat doen en wat er kan gebeuren.
                  * Tillen: vanuit je rug! Anders krijg je last van je knieen.

                  Biologische veiligheid
                  1 600 000 000 000 000
                  Bestrijdingsmiddelen

                  * Pesticiden / bestrijdingsmiddelen. Nee echt, ik hoop dat hier iemand kwaad om wordt, want nog nooit heb ik me zo kapot geschaamd over mede-blowers als wanneer het over bestrijdingsmiddelen ging. Wat zijn jullie een stelletje onvoorzichtige, ondoordachte, achterlijke, ziekelijke, misselijkmakende laffe lapzwansen. Als je het gore lef durft te hebben om biologisch en verantwoord te kweken, doe dat dan. Als je vervolgens alles kapot gaat spuiten met een middel waarbij het kind van je kleinkind nog met tumoren rond gaat lopen, dan verdien jij dat. Die kinderen verdienen dat niet.. Daar is geen ruimte voor nonchalance tussen. Geen ruimte voor 'ja maar pa gebruikte het ook', geen ruimte voor "M'n vriendin en ik weten welk risico we nemen, hoor, want de verpakking zegt.." Ik kan hier verdomme echt kwaad om worden. Middelen die niet voor voedselgewassen bedoeld zijn, die gebruik je nietBen ik nu de botte lul? Mooi. Onthoud dat. Want niemand anders gaat het zijn, totdat je de arts nodig hebt. Die zal het dan inpeperen, maar dan is het te laat. Denk aan wie je achter laat, denk aan hoe je ze achter laat. Google anders even naar Softenon. Dat was ook veilig voor mensen, in eerste instantie.
                  Rozenbestrijdingsmiddelen: Daar sta je dan, als trotse vader die zijn familienaam ziet eindigen omdat zijn bloedeigen kinderen onvruchtbaar zijn, dankzij hemzelf. Stel dat ze kunstmatig nog te bevruchten zijn, dan alsnog kan het zijn dat die kindjes zelf weer iets krijgen.. Daar eindig je. Daar eindigt alles wat met je naam te maken had. De stamboom houdt op. Ik ken een jongen wiens pa dat geflikt heeft. Die gast heeft meerdere malen op de brug gestaan, want biologisch en evolutionair, maar ook samenleving-technisch had hij de wereld niets te geven; hij kan geen kinderen krijgen omdat zijn pa teveel gif heeft ingeademd in de wietkwekerij. Dat is een ver van je bed show, totdat je er zelf mee te maken krijgt. Lachen toch, om die paar luizen.. Kan geen kwaad, want ik heb een sok voor m'n mond, toch? Zijn wietkwekers echt zo achterlijk? Ja. Dat zijn ze. Hoor jij niet bij die groep, dan ben je een normaal mens. Niet eens speciaal, je gaat er geen sticker voor krijgen, niemand gaat het aan je zien, dat loont niet direct. Je doet gewoon wat een verstandig mens zou doen. Wees een verstandig mens, zodat de mensen na jou ook nog de kans krijgen om dat te kunnen zijn.

                  Google eens een MSDS van je stofje, en vertrouw alleen die MSDS die de meeste gevaren aanduidt. Dan ben je veilig bezig. Anders niet. Kost je echt 5 minuten.. Als dat teveel is, dan hoop ik dat je goed verzekerd bent.

                  Bedenk daarbij ook: giftstoffen zijn misschien niet schadelijk in hun huidige vorm, misschien WEL als je ze gaat verbranden/verdampen/mengenmetalcohol/dexso/verwarmen. Recent onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat er complexe moleculen ontstaan op kamertemperatuur bij aanwezigheid van terpenen. Die zitten ook veel in wiet. Dat betekent dat het soms niet eens nodig is om te verwarmen, om bijvoorbeeld benzeen met aminogroep te maken. Toevallig is dat een grondstof voor amfetamine, maar het kan ook ontzettend link spul worden, gewoon op kamertemperatuur.
                  Een wijs man zei ooit: Als je iets niet kunt vinden over wiet kweken, dan wil je het blijkbaar niet graag genoeg weten.
                  Rommeltopic. Buiten2016. Buiten2015. Buiten2014.

                  Comment


                    #10
                    Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                    Heb er een sticky van gemaakt, dit topic zal veel mensen helpen!
                    Veel gestelde vragen over het forum

                    JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
                    420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

                    Comment


                      #11

                      Comment


                        #12
                        Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                        Meglow, dat is een duidelijk verhaal kunnen er nog zat wat van leren! thanks man!

                        Mooie aanvulling LR2 , had er zelf ook nooit zo bij stilgestaan wbt die bio voeding.. vond het al wel mega meuren. Denk dat mensen ook al snel denken das biologisch dat ken toch geen kwaad? Dan de Ph- heb er al wat rare ervaringen mee opgedaan, zoals een gat in een houtenvloer en mede kwekert die een beetje morst en het op zn handen kreeg om het vervolgens zo aan zn broek af te vegen, hij had direct zon gloor achtige vlek in zn broek wat later een gaatje was geworden. Denk nog wel eens terug aan de natuur/scheikunde lessen uit schooltijd en probeer met een zelfde oog naar mn kweek ruimte en spullen daarin te kijken. houd ook altijd alles schoon en netjes opgeruimd.

                        Comment


                          #13
                          Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                          Mooi geschreven Meglow! En top aangevuld door LR2!

                          Misschien kun je er nog wat illustraties bij vinden?
                          Met name over aansluitingen elektra, de do's en de dont's.
                          Stemma doet het forum, stout 2017

                          Stemma doet stout (2016)
                          Dark Devil en Punisher#2 in huize Stemma

                          Comment


                            #14
                            Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                            Ik snap de vraag, want nu is het een lange lap tekst. Links naar externe sites wil ik eigenlijk vermijden, want die zijn altijd maar kort houdbaar. Als ik wat plaatjes verzameld heb zal ik ze er bij plakken.

                            Comment


                              #15
                              Re: Veilig Hobbymatig Binnenkweken

                              Ik kan evt de foto's voor je bewerken door er tekst in te zetten, ik hoor het wel ��
                              Stemma doet het forum, stout 2017

                              Stemma doet stout (2016)
                              Dark Devil en Punisher#2 in huize Stemma

                              Comment

                              Bezig...
                              X